València es prepara per a un eclipse solar: quan i on veure'l

Una activitat gratuïta el Museu dels Ciències permet observar este gran fenomen astronòmic

Guardar

Telescopi especialitzat en el Museu de les Ciències de València
Telescopi especialitzat en el Museu de les Ciències de València

T'imagines poder gaudir d'un eclipse solar com mai abans? El cel de València serà testimoni d'este fenomen astronòmic fascinant a la fi del mes de març. En esta cita única amb el cosmos, la Lluna s'interposarà parcialment entre la Terra i el Sol, enfosquint part de la seua llum i regalant als espectadors un fenomen tan misteriós com bell. I es podrà gaudir amb instruments especialitzats i la guia d'experts.

Així, per a celebrar esta ocasió tan especial, el Museu dels Ciències ha organitzat una sèrie d'activitats gratuïtes per a acostar al públic a la ciència i l'astronomia, amb l'observació guiada de l'eclipse com la proposta estrela del programa. A més, diverses conferències i trobades amb experts ofereixen una oportunitat única per a descobrir més sobre l'univers i altres grans curiositats científiques.

Una finestra a l'univers: quan serà l'eclipse a València?

Este gran esdeveniment tindrà lloc des de les 10:30h fins a les 12.30 hores del dissabte 29 de març. Per a això, el Museu dels Ciències instal·larà en el Passeig de Xiprers diversos telescopis especialitzats per a gaudir d'este espectacle en el cel. Estos dispositius permetran contemplar amb detall l'eclipse parcial de Sol, però també les taques solars i les flamerades que emergeixen de la superfície de l'astre rei.

Fases de un eclipse de sol. Imagen de Abed Ismail
Fases d'un eclipsi de sol. Imatge d'Abed Ismail

Per a garantir una experiència segura, els telescopis disposaran de filtres especials de llum visible i de tipus H-alfa. A més, una pantalla gran blanca projectarà la imatge del Sol en temps real perquè tots puguen gaudir de l'eclipse sense riscos. Els astrònoms que guiaran l'observació respondran preguntes i compartiran curiositats sobre este fenomen, convertint l'experiència en una lliçó de ciència a l'aire lliure.

Xarrades i debats

El Museu dels Ciències complementa esta observació amb un cicle de conferències que exploren el passat, present i futur del coneixement científic.

  • Dijous 20 de març: La xarrada "Què va acabar amb els dinosaures? I altres històries que ens van contar malament" desentranyarà mites i errors històrics sobre la ciència.

Des de la teoria de l'èter fins a les últimes troballes sobre la matèria fosca, esta conferència, que compta amb la participació del professor Bernard J.T. Jones i el catedràtic Vicent J. Martínez, promet canviar la forma en què veiem l'evolució del pensament científic.

  • Dijous 27 de març: Fòrum de debat sobre els riscos naturals en l'àrea mediterrània. Diferents experts de renom analitzaran com el canvi climàtic i l'activitat humana impacten en l'entorn, augmentant la freqüència de fenòmens extrems com a incendis, sequeres i inundacions.

En este cas, participen el Dr. José Luis Rubio, Honorary President of World Association of Soil and Water Conservation i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 1996; el Dr. Emilio Chuiveco Saliner, Catedràtic de Geografia de la Universitat d'Alcalá i Premi Jaume I a la Protecció del Medi ambient 2022; i el Dr. Jorge Olcina Cantos, Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant.

Per què es produix un eclipse de Sol?

Un eclipse solar ocorre quan la Lluna s'alinea perfectament entre la Terra i el Sol, projectant la seua ombra sobre el nostre planeta. En el cas de l'eclipse parcial que podrà veure's a València dissabte que ve 29 de març, només una part del disc solar quedarà coberta per la Lluna, creant una visió impressionant i molt poc comuna en el cel matutí.

Este fenomen depén de la posició i distància relativa dels tres cossos celestes. L'òrbita de la Lluna al voltant de la Terra no és completament circular, la qual cosa significa que no sempre es troba en l'alineació perfecta per a tapar el Sol per complet. Quan l'alineació és parcial l'efecte visual és igualment impactant i ens recorda el dinàmic i fascinant que és el nostre univers. Te'l perdràs?

Destacats