Una concentració reivindica a València que l'Atenció Primària siga "el centre del sistema sanitari"

Guardar

Una concentració en València per l'Atenció Primària
Una concentració en València per l'Atenció Primària

Una concentració ha reivindicat aquest diumenge a València que l'Atenció Primària (AP) siga "el centre del sistema sanitari" amb "la recuperació del seu prestigi" després de la deterioració patida sobretot arran de l'inici de la pandèmia. "Necessitem més recursos, ser el centre del sistema, perquè l'Atenció Primària és la que està al costat del pacient, és el primer lloc al qual acudeixen i ha de ser així".

La protesta, sota el lema 'Salvem l'Atenció Primària', ha sigut organitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública (ACDESA), CCOO, entre altres. Ha començat a les 12 hores en la Plaça de la Verge i els participants han portat cartells amb missatges com 'Sense primària no hi ha futur' o 'Salvem l'Atenció Primària. Salvem la Sanitat Pública', al mateix temps que corejaven 'Una sanitat pública de qualitat'.

En la concentració s'ha denunciat que les condicions de l'AP s'han vist deteriorades al llarg dels anys, però sobretot arran de la covid-19 que ha saturat el sistema, la qual cosa ha generat "una demora d'atenció de les patologies cròniques i agudes habituals amb greus conseqüències per a la salut de la població".

Les organitzacions han atribuït aquesta situació a "un finançament insuficient i una mala gestió dels recursos, incapaç de retenir el talent i que es manifesta en la precarietat laboral, la falta d'incentius professionals i en el desequilibri de personal en la composició dels equips".

INTRODUCCIÓ D'INNOVACIONS

A més, han assenyalat que la introducció d'innovacions, com les consultes telefòniques, per a evitar ser centres de transmissió de la covid-19, "tenen conseqüències nefastes per a la població més pobra, de més edat i la més necessitada, perquè és la menys digitalitzada, així com per a l'atenció dels processos aguts sobrevinguts, com el càncer, la visibilitat del qual entorpeix, i que tindran com a conseqüència un augment de la inequitat".

Per això, han demanat que aquestes innovacions "no es convertisquen en la pràctica majoritària de l'AP que té com a valors més preeminents la proximitat, l'accessibilitat i la gestió de les necessitats més peremptòries dels pacients". "Si no es canvia de rumb, l'AP perdrà prestigi i cada vegada més persones que li ho puguen permetre acudiran a l'assistència privada i utilitzaran els Centres de Salut com un mer pas per a accedir a medicaments i proves complementàries", han lamentat.

No obstant això, han assegurat que reconeixen l'increment en els pressupostos de Sanitat dels últims sis anys, a pesar que "encara és insuficient". A més, han celebrat el recent anunci de la Conselleria de Sanitat sobre l'increment en 6.000 nous professionals (el 26 % per a l'AP), encara que han apuntat que "queden moltes coses per fer i no hem vist en aquests anys que s'haja posat en el centre a l'Atenció Primària".

Per tot això, han exigit un increment del pressupost (fins al 25 % del total); garantir uns centres de salut oberts i sense llistes d'espera; donar prioritat a les consultes presencials; incorporar professionals als equips i incrementar el personal de les àrees d'admissió; desmedicalitzar l'Atenció Primària.

Així mateix, volen potenciar els Processos Assistencials com a base de l'atenció de salut; promoure la participació de les administracions locals; millorar l'atenció sociosanitària a grups vulnerables; que els Departaments de Salut es convertisquen en l'espai de totes les actuacions; garantir la participació dels ciutadans amb consells de salut de zona; i promoure el nivell d'intel·ligència de l'Atenció Primària.

"VÍCTIMES NO COVID"

Un metge de família del Centre de Salut de Beniopa (Gandia), Josep Briles, ha criticat que "no es parla de les víctimes no Covid que han arribat a l'hospital i o s'han operat tard o no han arribat a operar-se". Igualment ha afirmat que la incidència de les malalties mentals s'ha accentuat "molt més" després de l'inici de la pandèmia.

Per part seua, una metgessa jubilada, Vicenta Alborch, ha subratllat que "l'AP és la que està al costat del pacient i ha de ser així perquè serà un sistema més just, pròxim a la població i els recursos arribaran". "Hem de donar-li tots els recursos necessaris perquè la necessitem", ha remarcat.

Arxivat a:

Destacats