Últimes setmanes del MarisGalicia a València

La fira de marisc gallec abandonarà la capital valenciana el 4 de novembre

Guardar

Una tapa del festival de marisc de València
Una tapa del festival de marisc de València

Des de 2009, el festival de Marisc de Galícia ha estat recorrent les principals capitals espanyoles. A València este esdeveniment culinari, que va tindre començament el 4 d'octubre, acabarà el pròxim 3 de novembre. Durant quasi un mes, els valencians han tingut l'oportunitat de gaudir del més pur sabor dels productes de la costa gallega en una carpa de 1.500 metres quadrats situada en l'Antiga Estació del Grau.

En esta instal·lació es troben les cuines, els llocs de venda i suficients taules i cadires per a albergar a més de mil comensals. El menjar està disposats al llarg de sis estands, cadascun dels quals dedica la seua activitat a una mena de producte. La disposició de les paradetes està pensada perquè els visitants puguen observar en tot moment com es manipulen els aliments, la qual cosa permet no sols degustar amb el paladar, sinó també amb la vista i l'olfacte, així com aprendre de la mà de professionals l'autèntica cuina gallega.

Sens dubte, l'espai de planxa i bullits és un dels més concorreguts, perquè compta amb un gran viver on el comensal pot triar la peça que vol provar. També hi ha una polparia, un lloc d'arrossos i un bar amb vins i licors per a acompanyar amb un bon glop el menjar. I per als més llaminers, existix la possibilitat d'adquirir diverses postres en la fleca, on embenen tota mena d'empanades, pastissos i, per descomptat, el clàssic pa gallec. Aquells que vulguen obtindre un record de l'experiència poden accedir a una zona on s'exposen tota classe d'obsequis.

Una de les mesures que han impulsat l'èxit de la fira és el seu original però efectiu mètode de repartiment. Cada dia, diversos camions-piscina arriben des de Galícia transportant tones de marisc fresc. La falta d'intermediaris garantix que el producte arribe en perfectes condicions i just a temps per a donar menjar a totes les persones que ho desitgen. A més, esta dotzena edició compta amb una novetat que, sens dubte, suposa un plus de facilitat a l'hora de provar estos productes. I és que enguany és possible demanar una mariscada via telefònica i passar a recollir-la per a gaudir-la a casa.

Tradicions gallegues

Però no tot és menjar. El festival combina la gastronomia de la comunitat autònoma del nord-oest d'Espanya amb tradicions pròpies de la regió. A més de balls tradicionals gallecs i música en viu de gaites, la qual cosa més destaca és l'espectacle Conxuro de la Queimada, que té lloc tots els dissabtes a partir de les onze de la nit en un escenari situat dins del mateix recinte. Es tracta d'una exhibició en la qual es realitza un famós ritual gallec, en el qual es pronuncia un conjur i es beu un beuratge amb l'objectiu d'espantar a les bruixes i purificar a qui el prenga.

Cal recordar, per tant, que la data del 3 de novembre no sols suposa la fi d'una jornada gastronòmica, sinó també de la possibilitat de conéixer de primera rage detalls curiosos de la història gallega.

Destacats