Societat

Una universitat per a tota la vida, innovadora i col·laborativa: el futur universitari es dibuixa a València

La Ciutat de les Arts i les Ciències va reunir a 700 rectors universitaris de 14 països diferents en la V Trobada Internacional de Rectors Universia per a debatre sobre el paper de la universitat en la societat

1 minut

Estudiants al Campus de Tarongers de la Universitat de València.

València ha sigut seu de la V Trobada Internacional de Rectors Universia i les seues dues jornades s'han celebrat aquesta mateixa setmana en la Ciutat de les Arts i les Ciències. Un esdeveniment d'àmbit universitari que ha reunit a més de 700 dirigents de rectorats d'universitats nacionals i també internacionals, ja que la presència de països estrangers s'ha situat en els 14 territoris.

Així, aquesta trobada va realitzar la seua edició número cinc a València, ciutat en la qual conviuen quasi una desena d'institucions universitàries. Sota el lema 'Universitat i Societat', aquest cim pretenia convertir-se en un espai de debat on desxifrar quines són les claus perquè la universitat torne a ser un motor de progrés per a la societat.

En aquest sentit, una de les conclusions a les quals es va arribar durant la reunió va ser la necessitat que les entitats universitàries recuperen la seua funció de "far que il·lumina el camí cap al progrés", va detallar Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i presidenta del Comité Acadèmic de la Trobada.

Un tasca que s'ha de fomentar més encara en l'actualitat estant immersos en una conjuntura social i econòmica marcada per conflictes bèl·lics com la guerra entre Ucraïna i Rússia o la inestabilitat econòmica causada per la inflació.

La universitat "sempre ha jugat un paper determinant en l'avanç de la societat" i ara cal afrontar "enormes desafiaments socials i mediambientals que demanden amb urgència soluciones creatives, innovadores i transformadores", va confirmar Mestre.

Foto de família dels assistents a la V Trobada Internacional de rectors Universia, en la Ciutat de les Arts i les Ciència

Signatura de la 'Declaració de València'

Precisament, amb l'objectiu de reforçar la capacitat transformadora de la universitat en tots els àmbits, en la trobada es va signar la' Declaració de València', un document en el qual s'exposen les claus per a "desenvolupar estratègies, avaluar iniciatives i implementar plans futurs".

En aquest sentit, aquesta declaració inclou tres eixos en els quals han de treballar les universitats en els pròxims anys. En primer lloc, el foment de l'aprenentatge al llarg de la vida amb la introducció de nous formats que s'adapten a les necesitats formatives d'un alumnat cada vegada més divers i flexible.

A més, la 'Declaració' contempla també potenciar l'emprenedoria durant l'etapa universitària per a buscar solucions "als reptes presents i futurs" i que els resultats de la investigació en el si de les universitats es puguen implementar en benefici de la societat.

Aula d'una universitat pública

Finalment, també es treballarà per a teixir xarxes col·laboratives entre les universitats, els governs i altres indústries i a potenciar la mobilitat geogràfica de l'estudiantat per a "promoure l'intercanvi, enriquiment cultural i l'educació oberta i inclusiva", detalla el document.