El transport valencià afronta la seua descarbonització amb el Pla Director de Mobilitat Elèctrica

La Generalitat treballa en un 'Pla renove' per a incentivar la renovació de vehicles cap a models elèctrics i els empresaris demanen una descarbonització "realista i viable"

Guardar

Cotxes
Cotxes

La Comunitat Valenciana està en l'avantguarda de la transició cap a una mobilitat més sostenible i neta, mentre afronta els desafiaments significatius que planteja la descarbonització del transport per carretera.

I és que la Generalitat ha emprés una iniciativa crucial amb el desenvolupament del Pla Director de Mobilitat Elèctrica. Este pla, dirigit per la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, té com a objectiu principal transformar la mobilitat a la regió cap a una basada en tecnologies netes. Felipe Carrasco, secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, subratlla que este pla s'articula en set eixos fonamentals.

El primer eix se centra a establir objectius ambiciosos per a 2025 i 2030, superant les metes anteriors que, segons Carrasco, eren insuficients. Actualment, el territori valencià compta amb 767 punts de recàrrega ràpida i 1.880 de recàrrega semiràpida d'ús públic. A través del programa 'Moves', s'ha donat suport a l'adquisició de més de 12.000 vehicles i la instal·lació de 5.000 punts de recàrrega, amb una inversió de 63 milions d'euros.

Un dels reptes que enfronta el Pla Director és la falta de senyalització adequada per a identificar els punts de recàrrega. També s'està considerant la implementació d'un 'Pla renove' per a incentivar la renovació de vehicles cap a models elèctrics, seguint exemples exitosos en altres autonomies.

Un altre eix essencial del pla és la simplificació dels procediments burocràtics per a la instal·lació de nous punts de recàrrega, tant a escala local com autonòmica. A més, es busca redissenyar les ajudes per a incloure a tot l'ecosistema de la mobilitat elèctrica, assegurant que estes siguen realment efectives. Finalment, s'està investigant el desenvolupament de programari i aplicacions que milloren l'experiència de recàrrega, incloent-hi la localització de punts i opcions de pagament.

Grup de treball del Pla Director de Mobilitat Elèctrica
Grup de treball del Pla Director de Mobilitat Elèctrica

Descarbonització "realista"

En paral·lel a estos esforços, la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha expressat esta mateixa setmana la seua preocupació sobre la descarbonització del sector. Segons una enquesta recent entre els seus associats, la majoria dels transportistes no se senten preparats per a complir amb els objectius de la Unió Europea de reduir el 90% de les emissions per a 2040. Carlos Prades, president de FVET, destaca la necessitat d'una descarbonització "realista i viable", que contemple les llargues renovacions de flotes i els alts costos actuals dels camions elèctrics, que tripliquen els preus dels models dièsel.

"Arribar a un transport climàticament neutre planteja reptes i és necessari la voluntat de totes les parts per a poder-los fer front", afirma Prades.

Un desafiament crucial és la insuficient infraestructura de recàrrega per a vehicles pesants. En la Comunitat Valenciana, només existixen 78 punts de càrrega amb la potència necessària per a estos vehicles, la qual cosa limita la viabilitat de trajectes de llarga distància.

A més de la descarbonització, el sector s'enfronta a altres problemes estructurals. El context inflacionista actual ha elevat els costos de les matèries primeres i del combustible, la qual cosa, combinat amb la pressió dels preus a la baixa, afecta la rendibilitat de les operatives. La falta de conductors i la competència deslleial també són preocupacions destacades pels transportistes. A això se suma la insuficiència dels servicis d'ITV i àrees de descans segures.

En termes d'activitat, un 45% dels transportistes ha reduït la seua activitat en el que va de l'any, i encara que alguns han mantingut o fins i tot incrementat els seus ingressos, els beneficis han disminuït a causa dels costos creixents. Malgrat estos reptes, hi ha un optimisme moderat per a la segona mitat de l'any, amb l'esperança d'una reactivació econòmica que impulse la demanda.

Juan Ortega, Carlos Prades i Carlos Garcia, representants de FVET
Juan Ortega, Carlos Prades i Carlos Garcia, representants de FVET

Compromís cap a un futur més sostenible

La Comunitat Valenciana és un actor clau en el transport per carretera a Espanya, mobilitzant 274 milions de tones de mercaderies a l'any. La intermodalitat s'albira com el futur del sector, combinant diferents modes de transport per a una major eficiència i sostenibilitat. No obstant això, el transport per carretera continua sent imprescindible per a la coneguda com a "última milla", o cosa que és el mateix, el lliurament directe a llars, comerços i altres destins finals.

"Sabem que el futur és la intermodalitat, però mai un tren podrà arribar a la porta de les llars, bars i farmàcies. El transport és i serà imprescindible", incidix Prades.

La transició cap a un transport més net i sostenible és una tasca que requerix la col·laboració i la voluntat de totes les parts involucrades. Des del govern autonòmic amb el seu Pla Director de Mobilitat Elèctrica fins als transportistes que lluiten per adaptar-se a les noves realitats econòmiques i mediambientals, la Comunitat Valenciana està demostrant un compromís decidit cap a un futur més sostenible.

La implementació efectiva d'estes estratègies no sols contribuirà a la millora del medi ambient, sinó que també podria posicionar a la Comunitat Valenciana com un líder en innovació i sostenibilitat en l'àmbit del transport. Amb una planificació acurada, suport governamental i l'adopció de noves tecnologies, la regió té el potencial de transformar la seua infraestructura de transport i servir com un model per a altres zones i països en el seu camí cap a un futur més net i verd.

Destacats