El transport metropolità de València suma 233 milions de viatges en 2024 després d’un increment del 8% respecte a l’any anterior

El servici de transport que presta la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha registrat un creixement sostingut a pesar de l’impacte de les inundacions

Guardar

Transport metropolità
Transport metropolità

El transport metropolità va sumar 233 milions de viatges en 2024, davant dels 215,6 milions de 2023 la qual cosa suposa un increment de prop del 8 % i confirma l’aposta pels diferents mitjans de transport públic de l’àrea metropolitana de València i per la intermodalitat que facilita el transbordament de viatgers entre els diferents mitjans.

Per a la gerent de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), Mar Martínez, “els resultats obtinguts consoliden el procés de creixement d’este servici, gràcies a les mesures de promoció d’ús del transport públic com les rebaixes per a tots els usuaris o la gratuïtat per a jóvens que ha impulsat la Generalitat com a base per a una mobilitat sostenible”.

En esta línia, Martínez ha destacat que “a pesar d’este efecte de la riuada, que va aplanar lleugerament el creixement dels viatges en estos servicis, 2024 ha tornat a representar un rècord d’ús en el transport metropolità”.

Cal recordar que les inundacions van afectar 61 municipis de l’àrea metropolitana, que aglutinen 900.000 habitants del total d’1.900.000 de l’àrea. En estes localitats la mobilitat en transport públic es va vore greument limitada durant el mes de novembre, tant per limitacions en el viari, com per l’absència de servicis de metro i de rodalia.

Tot i que es van habilitar servicis alternatius de transport com les diferents línies llançadores per a substituir els servicis de metro afectats, el nombre de viatges registrats es va reduir dràsticament respecte al mateix mes de 2023.

Estos resultats obtinguts consoliden el creixement sostingut d’este servici, impulsat per les mesures de promoció d’ús del transport públic implantades per la Generalitat en l’àmbit de la mobilitat sostenible. Així, la tendència acumulada en el període anterior a la riuada (gener-octubre), apuntava a un creixement del 16,3 % respecte de l’exercici anterior, que s’ha vist reduït per l’efecte de la riuada.

Percentatge per títols

Cal destacar el gran creixement en l’ús dels títols coordinats SUMA de l’Autoritat de Transport Metropolità, que tenen un creixement del 27,4 % respecte a 2023, i poden utilitzar-se en tots els servicis de transport de l’àrea metropolitana.

Estos títols han passat de representar l’11 % dels desplaçaments en l’àrea metropolitana en 2019, últim any prepandèmia, a ser utilitzats per vora el 73 % dels viatges en 2024 (un 45 % en 2022 i un 64 % en 2023). La possibilitat de fer transbordaments sense cost entre els diferents mitjans la consolida com l’opció preferida pels usuaris.

Així, els títols més demandats són el gratuït per a menors de 31 anys, seguit del bo de 10 viatges (SUMA 10). Estos títols coordinats s’han usat en la seua gran majoria en els servicis d’EMT i Metrovalencia. Després, en els servicis metropolitans d’autobús i finalment, en els servicis de Renfe Rodalia.

En total si es consideren també els viatges amb títols no coordinats, això és, viatges que només poden utilitzar-se en un mode (bonobús, abonament d’or d’EMT, targetes TuIn de Metro…), dels 233 milions de viatges totals registrats, EMT ha realitzat 115,7 milions, un 49,6 %, seguit de Metrovalencia amb 94,3 milions, un 40,5 %, molt per davant de Metrobús (15,3 milions, un 6,6 %) i Renfe (6,3 milions, un 2,7%).

Arxivat a:

Destacats