El toc manual de campanes ja és patrimoni cultural immaterial de la humanitat. D'aquesta forma ho ha anunciat la UNESCO, l'entitat encarregada d'atorgar aquests reconeixements, durant una reunió en la capital del Marroc, Rabat.
En aquest sentit, aquesta històrica tradició es va presentar a ser patrimoni cultural de la humanitat dins d'una candidatura conjunta amb altres ciutats de tota la geografia espanyola com Utrera (Sevilla).
Una candidatura per a formar part dels elements protegits per la UNESCO que estava encapçalada per l'Associació de Campaners d'Albaida, Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes que està situat a Albaida. Una ciutat que està considerada com la capital valenciana del toc manual de campanes pel seu passat històric.
De fet, va anar en aquest municipi situat en la comarca de la Vall que rep el seu mateix nom, on es va celebrar el passat mes de setembre un acte de promoció amb l'objectiu de recolzar la candidatura del toc manual per a entrar en la llista dels patrimonis immaterials de la UNESCO.
Així, va ser al mes d'abril de 2018 quan aquestes tres entitats van organitzar un gran toc de campanes que es va celebrar tant a Espanya com en altres països europeus, i en el qual van participar més d'un miler de campanars en els quals les campanes encara sonen cada dia gràcies a l'acció humana.
Ara, les associacions encarregades de preservar el toc manual de campanes esperen que aquest reconeixement de la UNESCO servisca per a protegir aquesta tradició que es veu amenaçada per la cada dia més creixent electrificació dels campanars.
A més, des de les organitzacions es pretén crear un pla que implique a les administracions, la institucions i totes les entitats per a salvaguardar i impulsar un element de la societat i la cultura que ja és patrimoni immaterial de la humanitat.