Un equip de científics de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) han desenvolupat un test que detecta en qüestió de 15 minuts la presència de substàncies com la droga caníbal en substàncies com la saliva i les begudes per a notificar-ho en el mòbil. El projecte s'ha dut a terme també gràcies a la col·laboració amb l'Institut BAM de Berlín arran de les últimes xifres que llancen que en el 21% de les agressions sexuals les víctimes són agredides mitjançant submissió química.
La nova prova realitza la detecció de les substàncies "en tot just quinze minuts" i d'una manera "ràpida, senzilla i barata", apunten des dels equips d'investigació. El test consta d'una tira reactiva sobre la qual es deposita un nanosensor amb nanopartícules carregades amb un indicador fluorescent i amb una porta molecular que respondrà si es detecta la presència de la droga. Els experts anuncien que amb més assajos científics el sistema podria ampliar-se a un altre tipus de drogues.
"Bastarà amb prendre una xicoteta mostra de saliva o de la beguda i submergir la tira; si hi ha droga, el nivell de fluorescència augmentarà ràpidament, a causa de l'alliberament del colorant del nanosensor depositat. Una vegada han transcorregut els 15 minuts es pren una foto amb el telèfon mòbil on comparant-lo amb una mostra que no conté l'estupefaent es pot comprovar veritablement la presència de burundanga", ha explicat la investigadora de l'Institut IDM en la Universitat Politècnica de València, Eva María Garrido García.