Societat

Els temporals marítims destrossen les costes valencianes i provoca la regressió de les platges

Alcaldes de municipis del litoral reclamen a Costas la regeneració de les platges

1 minut

Platja de Bellreguard afectada per l'erosió

Després del pas de l'últim la temporal, moltes platges valencianes s'han vist afectades pels seus efectes. No obstant això, no és un problema nou. Per això, cada vegada són més els municipis del litoral els que reclamen a la Direcció General de Costes que faça un pas al capdavant per a donar solució a la regressió que moltes platges estan patint hui dia.

En cas de seguir com fins ara, aquests desastres es continuaran produint en un futur, la qual cosa pot afectar l'entorn mediambiental i fins i tot a alguns habitatges situats prop de la costa. Per això, la necessitat radica a impulsar projectes de regeneració de costa que, en la majoria de casos, a penes s'han aprovat.

No obstant això, sí que hi ha municipis que han començat a idear estratègies per a fer front al problema. És el cas de Sagunt, que considerava la possibilitat d'implantar uns cordons dunars o espigons al voltant de l'autonomia, encara que aquesta última idea no té suport unànime. D'altra banda, en Tavernes s'estudia la idea dels esculls artificials.

I és que la província de València s'ha vist molt afectada per aquest últim temporal, sobretot a les comarques del Camp de Morvedre i la Safor. I és que la mar ha engolit la platja de la Goleta de Tavernes de la Valldigna setmanes després que Costes regenerara la platja reposicionant arena. Donada poca efectivitat d'aquesta actuació, des d'Urbanisme insisteixen que els esculls artificials és la millor solució al problema.

D'altra banda, més destrosses s'han produït a les platges del nord de la província de València. Concretament, en les del nord de Sagunt (Cases de Queralt) i les de Canet d'en Berenguer, on ha minvat la quantitat d'arena, s'ha incrementat la presència de pedra i en alguns punts s'ha reduït l'amplària.

Donada la situació actual, els alcaldes d'aquestes dues localitats s'han mostrat molt crítics amb les actuacions que s'han dut a terme fins ara i reclamen accions de manera urgent i prioritària per a frenar la regressió de les platges i assegurar la fixació d'arena.

Entre els veïns i veïnes de municipis costaners com aquests també abunden les crítiques. Tal és així que recentment s'han manifestat sobre aquest tema, cosa que tornaran a fer el pròxim 25 de febrer.

Regressió de les platges a la ciutat de València

El portaveu de Cs a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, va exigir en declaracions recents una solució "definitiva i integral" per a les platges del sud de la capital després de realitzar una visita als arenals per a comprovar els danys provocats pel temporal en la zona. "Seguim igual que sempre. Cada vegada que hi ha un temporal, les nostres platges desapareixen", lamentava sobre aquest tema.

Així, va demanar solucions definitives i integrals per a tot el literal en la zona sud de València, especialment castigat per la regressió i la degradació de les platges. "No pot ser que les nostres platges pràcticament desapareguen cada vegada que hi ha pluja. Cada any, les nostres platges estan més castigades pels temporals i fins i tot perdem metres de costa", va indicar.

D'aquesta manera, va mostrar el seu suport als veïns del sud i va reivindicar novament el compromís de les institucions "per a posar fi d'una vegada per sempre a la pèrdua del nostre patrimoni natural". "Esperem que les solucions vinguen prompte i que es posen en marxa tots els recursos i mecanismes per a salvar les platges del Saler, El Perellonet i Pinedo", va resoldre.

Etiquetes: