El telèfon d'ajuda de la Fundació ANAR va atendre a 2855 xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana en 2023

El 116111 és un recurs d'assistència a menors d'edat que és gratuït, anònim, confidencial i a més està disponible 24 hores

Guardar

Presentació de l'informe anual de la Fundació ANAR en la Comunitat Valenciana
Presentació de l'informe anual de la Fundació ANAR en la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Serveis Socials compta amb un teixit associatiu i empresarial que col·labora en l'acompliment de les funcions i atenció a la ciutadania per part d'este departament autonòmic. La Fundació d'Ajuda a Xiquets, xiquetes i Adolescents en Risc (ANAR) és una de les entitats col·laboradores amb els serveis socials valencians, ja que presta un servei a nivell nacional d'ajuda a menors que es troben en perill o corren qualsevol risc que posa en dubte tant la seua integritat física i mental.

Així, la Fundació ANAR ha presentat hui el seu informe anual d'atencions a la Comunitat Valenciana en referència a l'any 2023 i posa xifra a les persones que han recorregut al 116111, el telèfon d'Atenció a la Infància i Adolescència en territori valencià. Van ser 2855 menors d'edat els que van rebre suport de la Fundació ANAR després de demanar assistència a través d'eixe telèfon o les altres vies de comunicació que ha instaurat la fundació.

Precisament, la major part de les atencions es van donar a través del telèfon d'ANAR, el 116111, un servei gratuït i que està disponible les 24 hores del dia durant els set dies de la setmana. A més, des de l'entitat subratllen que este número, d'igual forma que el 016, és un telèfon confidencial, anònim i que no deixa rastre en el registre del dispositiu mòbil o la factura, ja que després de la telefonada este s'elimina per a garantir la seguretat de les víctimes. Per províncies, la major part de les cridades es va produir a València (6416), seguida d'Alacant (2460); i, finalment, Castelló (832).

En total, les peticions d'ajuda van ascendir a 19.602, ja que la comunicació entre els professionals d'este servei i les persones ateses no es va limitar a una telefonada, sinó que es va mantindre en el temps per a poder analitzar cada cas i donar-li una solució, segons ha detallat durant l'exposició Diana Díaz, directora de les Línies d'Ajuda ANAR. Díaz també va apuntar l'increment del 47,5 % del nombre de telefonades entre els anys 2021 i 2023.

Sobre este tema, la consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, va ressaltar que la pujada de les comunicacions a esta línia podria ser "una dada preocupant, però revela la seua importància i que la gent coneix més esta eina" . Així mateix, la consellera va destacar la importància de "conéixer les dades d'este informe i que es difonga l'existència d'esta línia perquè arribe a cada racó de la Comunitat Valenciana i es puga detectar precoçment i previndre la violència cap als menors".

Susana Camarero, consellera de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda en la presentación del informe de ANAR
Susana Camarero, consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge en la presentació de l'informe d'ANAR

La violència és el motiu de consulta més freqüent

En el cas de les persones menors d'edat, la violència ha sigut la principal causa de consulta telefònica, amb un 53,2 %, on destaca el maltractament físic (15,6 %), seguit del maltractament psicològic, l'assetjament escolar, les agressions sexuals i la violència de gènere.

Pel que fa a les telefonades de xiquets, xiquetes i adolescents sobre salut mental, els problemes psicològics representen un 26,4 % d'estes: entre ells, prevalen substancialment les ideacions o els intents de suïcidi amb un 13,9 %; a més de la tristesa, el duel, la depressió, l'ansietat, les autolesions i els trastorns d'alimentació.

En el cas dels adults, les seues telefonades també han estat principalment motivades per situacions de violència, en un 64,3 % de les peticions d'ajuda. En este apartat, cal subratllar l'abandó o negligència com el primer factor, responent a un 14,3 % dels casos, encara que li seguixen de prop el maltractament físic, el maltractament psicològic i les agressions sexuals. Quant a la salut mental dels menors d'edat, les persones adultes han cridat en un 16 % dels casos, que inclouen en la seua majoria problemes psicològics, problemes de conducta, problemes jurídics, problemes en el col·legi i assumptes de separació, custòdia o règim de visites.

Perfil de les persones que criden al telèfon 116111

En relació amb el perfil dels xiquets, xiquetes i adolescents que van realitzar consultes a la Comunitat Valenciana el passat any, s'observa que el 89,3 % de les trucades van ser dutes a terme per menors d'edat entre els 12 i els 17 anys, sent el grup de 14 i 15 anys el més nombrós (35 %).

Varios niños juegan en un colegio de València. Imagen: Jorge Gil
Diversos xiquets juguen en un col·legi de València. Imatge: Jorge Gil

Una dada que contrasta amb les protagonitzades per persones adultes en les quals la majoria de situacions denunciades es referien a xiquets de 0 i 7 anys. Respecte al gènere, en les consulfas realitzades per xiquetes, xiquets i adolescents, el 68,5 % van ser dones menors d'edat; mentre que en les consultes realitzades per adults són també superiors les relacionades amb dones. "Esta dada revela que són les dones les que més criden, però si veiem els casos les dades s'equlibran bastant perquè les dones representen el 54,9 % i els homes el 45 %", va afegir Díaz.

Alta gravetat de les telefonades i 773 intervencions d'alt risc executades

Un altre aspecte que cal destacar és l'elevada gravetat detectada en les telefonades des de la Comunitat Valenciana en 2023 per les Línies d'Ajuda ANAR. I és que un 73,4 % de les realitzades per xiquets, xiquetes i adolescents i el 75,1 % de les realitzades per persones adultes de l'entorn, han plasmat un nivell de gravetat alt, valors en línia amb la mitjana del país (que se situa en el 74,4 %).

La urgència d'estes també va ser alta, tant en el 65,5 % de les realitzades per menors d'edat com en el 66,2 % de les consultes telefòniques dutes a terme per adults, lleugerament més elevada que la mitjana nacional (64,7 %). Quant a la durada: més de la meitat va superar els 40 minuts i un 26,8 % (en el cas de menors d'edat) i un 28,1 % (en el dels adults) va sobrepassar l'hora.

Estos elevats paràmetres han conduït al fet que, a la Comunitat Valenciana, quasi set de cada deu cridades rebudes (el 68,4 %) hagen requerit orientació psicològica, jurídica i social, les més complexes que Fundació ANAR pot oferir. Estes orientacions s'han traduït en 8.122 derivacions realitzades a organismes jurídics i socials. Així mateix, els departaments jurídic i social van haver de realitzar 773 intervencions, que es donen en aquells casos en els quals el risc per a la persona menor d'edat és extrem.

Destacats