La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat la labor que realitza la Generalitat amb la posada en marxa d'iniciatives que conviden a reflexionar sobre la presència de la tecnologia en les relacions de parella, especialment entre els i les adolescents, i com pot ser utilitzada per a exercir el control i violència.
La vicepresidenta segona ha realitzat aquestes declaracions en l'acte d'inauguració de la nova exposició 'No em toques el Whatsapp', on ha insistit en l'esforç que realitza el seu departament per a previndre, sensibilitzar i educar amb campanyes de conscienciació, com l'exposició que des d'aquest divendres acull l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).
Susana Camarero ha apel·lat a la conscienciació de tota la societat per a "aconseguir un canvi profund en les actituds i creences i poder construir un futur en el qual la violència sobre la dona siga un record del passat".
En aquest sentit, ha subratllat que aquesta mostra es posa en marxa coincidint amb la celebració demà del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, "una data emblemàtica en la qual alcem les nostres veus contra la injustícia i la desigualtat i recordem que és la nostra responsabilitat lluitar per un futur en el qual les dones visquen lliures de violència".
Així mateix, ha posat en relleu que és fonamental "sensibilitzar i conscienciar als joves sobre la importància de detectar i denunciar qualsevol tipus de violència contra les dones" i, una iniciativa com 'No em toques el Whatsapp', és un exemple del compromís de la Generalitat en aquest àmbit, que -ha recordat- s'ha d'abordar "de manera integral i enfocat en mesures concretes per a erradicar aquesta violència i protegir les persones més vulnerables".
Tal com ha explicat Susana Camarero, l'exposició dona testimoniatge del talent i la creativitat dels joves de la Comunitat Valenciana als quals ha felicitat per haver fet possible aquesta iniciativa "que ens presenta una mirada crua i realista, però alhora ens insta a afrontar reptes que, no tinc cap dubte, aconseguirem".
'No em toques el Whatsapp'
'No em toques el Whatsapp', presentada aquest divendres per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), està formada per un conjunt de 22 panells confeccionats que prenen com a base els treballs artístics elaborats per les 97 joves d'entre 14 i 18 anys que van participar en la III Trobada de Corresponsals, celebrada en Alcossebre el juny de 2023.
L'exposició anterior datava de 2020 i ara es renova coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.
La iniciativa és un recurs pedagògic que l'IVAJ posa a la disposició de professionals juvenils, educadors i educadores per a treballar amb les persones joves en la prevenció i sensibilització contra la violència de gènere.
La mostra recorrerà durant tot l'any altres localitats de la Comunitat Valenciana. En els últims anys, el projecte ha visitat nombrosos municipis de tot el territori: en 2021 es va exposar en 73 localitats, en 2022 en 57 i en 2023 en 75.
Exposició interactiva
La nova presentació recorre els problemes que sorgeixen en les relacions entre les persones joves. A més, aborda qüestions relacionades amb el que pensen, la qual cosa senten, la qual cosa anomenen "el conflicte", temes com la gelosia o la pornografia, que es plasmen en els panells a través d'expressions artístiques.
És una exposició interactiva on, a través de codis QR, les persones que la visiten poden escoltar opinions a través d'àudios, experimentar situacions concretes a través de vídeos i fotografies, i fins i tot expressar la seua pròpia opinió sobre els temes que s'aborden.
També es pot accedir a través de la pàgina web M'Importa on, a més, està disponible d'una guia didàctica i el calendari per a poder visitar-la.