Societat

Susana Camarero: "La campanya del 25N busca implicar a tota la societat en la lluita contra la violència sobre la dona i incideix en la importància que l'entorn de les víctimes denuncie"

1 minut

Susana Camarero

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha presentat la campanya d'aquest any de la Generalitat pel Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones que, sota el lema 'A tu no et fa mal?' busca "implicar a tota la societat en la lluita contra aquesta xacra i incidir en la importància que l'entorn de les víctimes denuncie".

Durant l'acte de presentació, al qual ha assistit la secretària autonòmica d'Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, i el Comissionat per a Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, la vicepresidenta segona ha explicat que la campanya del 25N pretén, de manera "directa i amb duresa", que la societat "no mire cap a un altre costat en aquesta lluita" i, sobretot, animar a les víctimes, familiars i amics a "denunciar i posar en coneixement de professionals la seua situació de violència", perquè la denúncia "salva vides".

Aquest govern, ha incidit, creu que la lluita contra la violència masclista "és una qüestió d'Estat en la qual ha de prevaldre la unitat, en la qual és necessari que la societat i també els partits polítics tinguem, com a únic objectiu, ajudar a les víctimes i a les seues filles i fills a eixir de l'espiral de violència, perquè és possible fer-ho".

A tu no et fa mal?

En la seua intervenció, Susana Camarero ha destacat els aspectes claus sobre els quals més s'incidirà des d'Igualtat per a lluitar contra aquesta violència: la prevenció, la conscienciació i l'educació, i per a això, ha assegurat, "realitzarem campanyes que siguen visibles, notòries, i, sobretot, útils", com la d'enguany.

'A tu no et fa mal?', segons ha assenyalat, va dirigida a tota la població, en general, i als més joves, en particular, amb la idea de transmetre que la violència masclista "ens ha de fer mal a tots i a totes".

Així, la campanya recorre a quatre missatges amb dades i xifres relacionats amb aquesta violència: "Que el 80% dels assassinats a dones es produïsquen sense denúncia prèvia; que menys del 2% de les denúncies són de familiars i afins de les dones maltractades; que durant 2023 hagen assassinat a més de 52 dones, 5 d'elles en la Comunitat Valenciana i que moltes dones continuen sentint que tenen alguna responsabilitat dels maltractaments que reben, 'A tu no et fa mal?'".

Cal destacar que enguany, per primera vegada, la cartelleria de la campanya s'ha elaborat, a més d'en valencià i en castellà, en anglés. Com ha indicat la vicepresidenta segona, s'ha detectat que moltes víctimes són estrangeres i s'ha tingut en compte que hi ha àmplies zones en la Comunitat Valenciana, com les Marines i la Vega Baja, o en les universitats on hi ha persones residents i estudiants estrangeres, per tant, és "fonamental" donar a conéixer els recursos disponibles i conscienciar als i les més joves.

Nous guardons

D'altra banda, la titular del departament d'Igualtat ha anunciat, com a novetat i dins de les polítiques de conscienciació i prevenció, la primera edició d'uns guardons "com a reconeixement a persones i entitats que han destacat en la seua trajectòria en la lluita contra la violència sobre la dona".

Al costat de la Conselleria, representants de les diputacions de València, Castelló i Alacant, així com de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, entitats representatives de poder local i institucions més pròximes a la ciutadania han deliberat per a decidir quines persones i institucions podrien ser mereixedores del reconeixement.

Als i les guardonades, que es coneixeran la setmana vinent, se'ls entregarà l'obra 'L'abraçada infinita', realitzada especialment per a aquesta ocasió per l'artista valencià Vicente Marzal, jove pintor i escultor valencià que, malgrat la seua joventut, compta ja amb un reconegut prestigi i s'ha obert camí normalitzant una discapacitat i trencant barreres.

La pintura, ha explicat Susana Camarero, "és un homenatge a la dona, a la dona en si mateixa, però també a la dona lluitadora, a la dona que pateix, a una dona que és recolzada, ajudada i acolliment per la societat en els seus moments difícils, i també a les seues filles i fills que pateixen com elles la violència".

Etiquetes: