Societat

Susana Camarero destaca el compromís del Consell per a promoure l'"autonomia i integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual"

1 minut

La vicepresidenta segona Susana Camarero ha visitat el centre ocupacional Marxalenes

La vicepresidència segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha subratllat "el compromís del Consell per impulsar recursos que promoguen l'autonomia personal i la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual".

Susana Camarero ha realitzat aquestes declaracions hui en la seua visita al centre ocupacional Marxalenes de València, pertanyent a l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), i en la qual ha estat acompanyada per la directora general d'aquesta entitat, María José Rico.

La consellera ha ressaltat que en estar dins del parc Marxalenes i en ple nucli urbà de València, aquesta ubicació "afavoreix la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en la comunitat i amb les associacions del barri, la qual cosa els permet interactuar amb altres persones fora de les instal·lacions del centre i en el seu entorn social més pròxim".

En aquest sentit, ha recordat algunes col·laboracions com la que mantenen, des de fa anys, el centre ocupacional i l'Associació de persones majors de Marxalenes, organitzant conjuntament un campionat de jocs tradicionals, petanca i jocs de taula, que es desenvolupa a l'hivern i es clausura amb l'acte de lliurament de trofeus i medalles a tots els participants.

Susana Camarero ha destacat "la labor de rehabilitació i suport" que es duu a terme en aquesta mena de recursos través de programes d'orientació, acompanyament i mediació familiar o de la unitat de convivència, "per a aconseguir el major grau d'integració social i laboral, i millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual".

Atenció integral i individualitzada

Per a això, el centre ocupacional Marxalenes compta amb un equip de professionals format per una direcció, psicòloga, personal d'atenció directa (treballadora social, terapeuta ocupacional i quatre mestres i mestres de taller), a més de serveis d'administració, cuina, neteja i manteniment.

En les seues 40 places ofereix atenció diürna integral i individualitzada a persones amb discapacitat intel·lectual i necessitats de suport de la xarxa d'habitatges tutelats i de la residència Bennàger de l'IVASS a Aldaia, i disposa de quatre tallers en els quals s'elaboren productes de ceràmica, jardineria, paper reciclat i manualitats, a més de treballar la restauració de mobles de fusta.

Actualment, i amb motiu de les pròximes festes de Nadal i Reis, les persones usuàries del centre estan confeccionant adorns nadalencs i figures per a penjar en l'arbre o decorar la casa, postals i targetes de felicitació. També es realitzen quaderns o llibretes en paper maché o jardineres molt acolorides que s'aconsegueixen amb la reutilització de llandes, envasos i altres estris contribuint a la cultura del reciclatge.

La consellera ha felicitat les persones usuàries per "el seu extraordinari treball", i ha assenyalat que aquests articles "són un detall original i únic per a regalar en aquestes dates, ja que en cadascun d'ells es plasma la creativitat i singularitat de la persona amb discapacitat intel·lectual que ho ha elaborat".

Així mateix, ha incidit en què amb la compra d'alguns d'aquests productes "posem en valor les capacitats d'aquestes persones i contribuïm a visibilitzar la labor que es desenvolupa en aquesta mena de recursos a través de programes d'habilitació laboral i d'ajust personal i social".

Centres ocupacionals de l'IVASS

L'Institut Valencià de Serveis Socials disposa d'un total de 571 places per a persones amb discapacitat intel·lectual en deu centres ocupacionals en les tres províncies de la Comunitat Valenciana, en els tallers de la qual es treballa la ceràmica o el trencadís, la jardineria o les arts plàstiques, entre altres matèries.

A més del C.O. Marxalenes, l'IVASS compta amb altres dos centres ocupacionals a la província de València, Mare de Déu del Castell a Cullera i PRAGA a Rocafort, amb 40 i 70 places, respectivament.

A la província de Castelló hi ha quatre centres ocupacionals amb 215 places, Rafalafena a la ciutat de Castelló de la Plana, El Maestrat a Benicarló, Belcaire en la Vall d'Uixò, i Buris-ana a Borriana. Mentre que en la d'Alacant hi ha tres recursos amb 206 places, Carrús, La Tramoia i Altabix, situats a Elx.

Etiquetes: