"El professorat ha de dedicar-li el màxim temps possible d'atenció individualitzada a l'alumnat", així explica Marc Candela, coordinador d'Acció Sindical de STEPV (Sindicat de treballadors i treballadores de l'ensenyament del País Valencià) allò que s'estipula en la normativa d'inclusió educativa vigent en l'actualitat. És per aquest motiu que Candela, docent de professió, va presentar una proposició de llei d'iniciativa legislativa popular (IPL) a les Corts Valencianes amb l'objectiu de baixar les ràtios d'alumnes per aula en els centres educatius públics.
Una iniciativa legislativa sorgida com a proposta ciutadana que requereix d'almenys 10.000 signatures per a poder tramitar-se en les Corts. Una xifra que el sindicat STEPV ha duplicat gràcies a la recollida de 23.108 signatures que l'organització sindical va lliurar ahir en el parlament valencià. "No ens va ser difícil aconseguir tantes signatures, ja que la gent de seguida va voler participar per la iniciativa que era i acudirem a centres educatius, les Trobades d'Escoles en Valencià, i fins i tot mercats per a demanar la col·laboració ciutadana".
Així, la Proposició de llei d'iniciativa legislativa popular d'adequació de la ràtio màxima d'alumnat per aula a les necessitats del sistema educatiu valencià busca reduir la quantitat d'alumnes en l'ensenyament públic no universitari per a millorar l'atenció que rep l'estudiantat per part dels docents. D'aprovar-se aquesta iniciativa legislativa, la reducció del nombre d'alumnes afectaria a l'Educació Infantil, Primària, Educació Especial, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i també les classes en les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI).
Ara, el màxim d'alumnes per aula se situa en els 25 en Infantil i Primària, 30 en l'ESO, 35 en Batxillerat i les EOI i 30 en l'FP. Un elevat volum d'alumnes per classe que dificulten l'atenció i el seguiment individualitzat d'aquest per part dels docents; i una condició que s'accentua encara més en l'Educació Especial centrada en alumnes que tenen diferents necessitats formatives. La proposta de STEPV és reduir a 20 alumnes per aula en totes les etapes i, com a molt, a 25 en algunes com a Batxillerat.
"Serà una mesura que afecte sobretot en l'ESO, ja que en els instituts molts professors imparteixen més d'una assignatura en diferents cursos a més de tindre un càrrec en la direcció del centre", exposa el coordinador sindical. És per això que reduir el nombre d'alumnes en les classes faria que "augmentara el temps de correcció d'exàmens i l'atenció individualitzada a cadascun dels estudiants", assegura Marc Candela, també impulsor d'aquesta IPL.
A més, baixar el nombre d'estudiants en les classes representa "una reivindicació històrica" que es porta fent des de fa anys a governs de tots dos colors polítics. Per aquesta raó, es preveu que aquesta proposició de llei es debata en la comissió d'Educació de les Corts Valencianes (on estarà present STEPV) i en l'hemicicle una vegada es conforme el nou parlament autonòmic després del 28M.
Previsió d'entrada en vigor en el curs 2024-2025
Després de la verificació per part de la Junta Electoral de les més de 23.000 signatures que acompanyen a la IPL presentada (aproximadament dins d'un mes segons el calendari establit), aquesta proposició de llei serà remesa a les Corts per al seu debat i possible aprovació depenent del suport o no de les formacions polítiques que integren la cambra valenciana.
Per això, Candela preveu que siga a partir del mes de setembre quan aquesta proposició legislativa arribe a l'hemicicle i la seua aprovació podria donar-se, si aconsegueix el 'sí' de les Corts de cara al curs acadèmic 2024-2025.
A més, el text legal presentat per STEPV contempla una disposició transitòria per un període de tres anys en els quals els centres educatius es puguen adaptar a la reducció de les ràtios, ja que, segons confirma Marc Candela, "no tots els col·legis estan preparats, especialment els instituts".
D'aquesta manera, la seua entrada en vigor no solament aconseguirà reduir la quantitat d'alumnes en una classe, sinó que també incrementarà la qualitat de l'educació pública i facilitarà el treball docent. A més, és una estratègia educativa que ja ha demostrat la seua viabilitat durant la pandèmia de la covid quan es va haver de reduir, per motius sanitaris, el nombre d'alumnes en les aules per a garantir la distància de seguretat.