El turisme en la Comunitat Valenciana continua batent rècords en termes de xifres, alguna cosa que no ha passat desapercebut per als poders públics. La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, assegura que l'autonomia és una de les destinacions turístiques més rellevants tant en l'àmbit nacional com internacional. Així ho van demostrar els 28,5 milions de visitants que es van comptabilitzar l'any passat. Si bé les perspectives per a este 2024 eren positives, notícies recents com el creixement de l'ocupació hotelera en la comunitat demostren que les expectatives s'han superat amb escreix.
Però els números no són l'única cosa que ha aconseguit la Comunitat Valenciana en termes de reconeixement a la seua activitat turística. I és que no sols ha sigut decretada la ciutat de València com a Capital Verda Europea 2024 -convertint-se així en la primera població mediterrània a ostentar este títol-, sinó que una altra localitat del territori també ha adquirit un reconeixement molt important. Benidorm ha rebut la designació de primer destí ‘smart’ certificat del món, és a dir, localització pionera del turisme intel·ligent. No està de més destacar, també, que la Costa Blanca compta amb el major nombre de banderes blaves a les seues platges de tota Europa, amb un total de 159. En els pròxims anys, la Conselleria pretén aconseguir la certificació d'Aenor, la qual dotaria a la Comunitat Valenciana de l'exclusivitat de ser la primera i única autonomia a ser considerada destí sostenible.
José Manuel Camarero, secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana, explica que la promoció turística de cara a 2025 busca “contribuir a la desestacionalització del turisme a la regió i incrementar el gasto per visitant”. Segons Cambrer, des de la Conselleria s'està impulsant la gastronomia, ja que suposa una de les principals motivacions de viatge a nivell mundial. De fet, el 25% de turistes que visiten la Comunitat Valenciana ho fan motivats per l'oferta gastronòmica, la qual cosa suposa una gran estratègia de desestacionalització.
Així mateix, també s'ha recalcat la importància d'apostar per un turisme sostenible. Per a rellançar un model turístic basat en el respecte mediambiental, l'Ajuntament de València compta amb un pressupost de 7,5 milions amb els quals finançarà el Pla de Sostenibilitat Turística (PSTD). Les principals iniciatives que es coneixen d'esta proposta són la construcció d'espais de confort climàtics en instal·lacions i zones d'activitat esportiva, l'impuls de la mobilitat sostenible, la creació d'un sistema de senyalització intel·ligent i accessible i l'oferta de continguts digitals en oficines d'informació turística.
Què és la turismofòbia i com es combat?
Però totes les coses bones tenen la seua part dolenta. I és que l'increment continuat del nombre de turistes ha fomentat el conegut com a ‘turismofobia’, que no és una altra cosa que el rebuig al turisme massiu. Una postura que s'ha estés com la pólvora pel país, especialment en aquelles comunitats en les quals l'activitat turística suposa, si no el major, un dels seus manteniments econòmics més importants.
Amb l'objectiu de fer callar les protestes i frenar les manifestacions, Turisme Comunitat Valenciana, el Patronat Costa Blanca i l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC) van posar en marxa la campanya ‘Jo també soc turista’. La iniciativa busca mostrar el nexe que existix entre el turista i el resident, una espècie de relació de simbiosi en la qual tots dos són positius per a l'altre. Des d'estos col·lectius, indiquen que tothom és “turista i resident al mateix temps” i, per tant, ha d'haver-hi un respecte mutu.
El lema s'acompanya d'una sèrie de missatges empàtics que visibilitzen la postura del visitant acompanyats de vídeos filmats en enclavaments emblemàtics de la Comunitat Valenciana, com Peníscola, Benidorm o el barri del Cabanyal de València. Si bé des d'HOSBEC no van negar que este operatiu era també una campanya de promoció turística, recalquen que la meta principal és conscienciar a les dos cares de la moneda: els que venen i els que viuen. “Jo també soc turista, posa de manifest l'equilibri existent entre la singularitat del destí i l'experiència inoblidable del viatger”. En essència, el que busca la patronal hostalera és allunyar a la població del rebuig al turisme i potenciar, en canvi, els valors que consideren que han de perseguir els valencians: l'orgull a la pertinença a un lloc, el plaer per donar a conéixer-lo i l'hospitalitat.