Un informe de Save The Children en el qual s'analitza l'estat de la diversitat en l'escola concertada de la Comunitat Valenciana conclou que este tipus de centres educatius potència la "segregació escolar", ja que separa a l'alumnat amb més recursos econòmics dels més vulnerables en termes econòmics. Així es desvetla en l'estudi "Per una escola concertada inclusiva", que ha sigut elaborat per l'organització no governamental infantil.
L'educació concertada compte des de fa dècades amb unes xifres "estables de matriculació"; mentre que a escala nacional esta se situa que el 30 % d'estes es realitza en una institució educativa concertada, a la Comunitat Valenciana el 27,1 % de l'alumnat cursa els seus estudis de Primària en un centre d'este tipus i també el 28,3 % de qui estudia l'Educació Secundària Obligatòria (ESO).
De fet, i segons es mostra en l'informe, Espanya és el país de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el qual majors diferències s'observen quant al perfil socioeconòmic de l'estudiantado de l'escola concertada enfront de la pública: un 21 % de la segregació escolar a nivell nacional està darrere d'esta causa. "Este mateix percentatge rarament arriba al 10 % en altres sistemes educatius i, en Països Baixos i Regne Unit, tots dos amb una presència majoritària d'escola concertada, és pràcticament zero", expliquen des de l'entitat.
A això se sumen els criteris d'admissió triats per les escoles concertades, que dificulten encara més que les famílies més vulnerables accedisquen a aquesta. A la Comunitat Valenciana des del curs 2024-25 existix un punt discrecional que poden atorgar aquests centres per a seleccionar a l'alumnat. "Els criteris triats per a este punt discrecional, igual que el districte únic, podrien suposar elements segregadors si no es prenen les mesures necessàries per a evitar que això ocórrega. Que les escoles siguen espais diversos és bo per al desenvolupament i l'aprenentatge de xiquets i xiquetes", assenyala Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.
Un altre aspecte que destaca l'informe és la diferència d'alumnat d'origen migrate entre un tipus d'escola i un altre. D'una banda, un 18 % de l'estudiantado dels col·legis públics de tota Espanya són d'origen migrant; un percentatge que es redueix fins al 10 % si parlem dels centres concertats. En eixa mateixa línia, el document alerta que "la bretxa és especialment important a la Comunitat Valenciana", ja que esta és la quarta autonomia amb una major diferència d'alumnat d'origen migrant en l'escola pública enfront de la concertada: un 15,8 % dels xiquets i xiquetes matriculats en l'escola pública són d'origen migrant, mentre que en l'escola concertada només el 6 % l'és.
L'estudi de Save the Children posa el focus també en les quotes que paga l'alumnat per estudiar en una institució concertada i que, en alguns casos "poden arribar a ser inassumibles per moltes famílies". Això faria, segons Hernández, que este tipus de centres "deixaren ser una opció viable per a molts pares i mares al no poder permetre's estos desemborsaments". En concret, l'informe de Save the Children calcula que les quotes ascendixen, de mitjana, a 68 euros en Primària i 57 euros en Secundària. A més, des de l'organització apunten a altres despeses escolars com a uniformes o serveis complementaris com el menjador, el transport o les eixides "els preus de les quals generalment són més elevats que en les escoles públiques comparables".
Quotes que des de FAMPA descriuen com a "il·legals"
En eixa mateixa línia es pronuncia Rubén Pacheco, president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'alumnes de la província de València (FAMPA-València) qui declara que, per exemple, l'augment de les places d'educació de 0 a 3 anys en l'educació de 0 a 3 anys "provoca una falta d'equitat i de justícia social i generen una segregació que està més que avalada per infinitat d'informes tant ací a la Comunitat Valenciana com en qualsevol entorn".
Respecte al pagament de quotes, Pacheco les titlla com a "il·legals". "El concertat hauria de ser 100 % gratuït perquè és 100 % públic, el fet que estiguen cobrant unes quantitats mensuals i que tots els assumim com alguna cosa normal és un defecte del sistema i ningú ho denuncia perquè tem represàlies del centre". És per això que des de FAMPA recorden que "no es deuria abonar un cèntim ni tan sols en concepte de matrícula".