La Conselleria de Sanitat incorporarà, a partir de la setmana que ve, equips extraordinaris de professionals a centres sanitaris de les zones afectades per les inundacions per a reforçar la vacunació de grip i COVID-19 de la població assignada a estos centres.
A més, estos equips, integrats per més de 50 professionals sanitaris, realitzaran diverses jornades de captació activa en els municipis afectats per a la vacunació en llars del jubilat o altres instal·lacions municipals.
Es tracta d'equips formats per un metge, un tècnic en cures auxiliars d'infermeria i entre 2 o 4 professionals d'infermeria en funció de la població assignada a cada centre, que es dedicaran en exclusiva a l'administració de totes dos vacunes amb la finalitat d'aconseguir la major cobertura possible d'immunització enfront d'estos virus en estes zones.
La finalitat és agilitar la immunització de la població d'estes zones abans de l'arribada de la temporada de fred, que és quan augmenta la circulació dels virus respiratoris.
En este sentit, la Conselleria de Sanitat recorda que des del passat 4 de novembre la campanya de vacunació de grip i COVID-19 està oberta a tota la població de la Comunitat Valenciana i s'està desenvolupant en els centres de salut sense necessitat de sol·licitar cita prèvia.
Actualment, un total de 786.057 persones de la Comunitat Valenciana ja s'han vacunat enfront de la grip, la qual cosa suposa un 5% més que en la mateixa setmana de la temporada anterior. Per províncies, 310.682 persones són de la província d'Alacant, 92.058 de Castelló i 383.317 de València.
Quant a la vacuna enfront de la Covid-19 s'han administrat 465.674 dosi fins hui. Per províncies, 47.910 dosis s'han administrat a la província de Castelló, 184.170 a Alacant i 233.594 a València.
Així mateix, des de la Conselleria s'insistix en la importància de vacunar-se, ja que està evidenciat que la vacuna enfront de la grip pot evitar més de la meitat de casos més greus en adults majors i persones en risc.
Al mateix temps, diversos estudis d'investigació d'especialistes en la matèria constaten que, durant les dos setmanes posteriors a la grip, el risc de patir infart de miocardi o ictus es multiplica per 4, i en el cas de presència de malalties cròniques es multiplica per 7 el risc de desenvolupar grip greu en adults majors, i tot això es podria evitar gràcies a la vacuna.
Unitat mòbil de vacunació sense cita
Per a facilitar l'accés a la vacunació, Sanitat ha posat en marxa per primera vegada enguany una unitat mòbil de vacunació sense cita que està recorrent diversos punts de la Comunitat Valenciana amb gran afluència de població. Per a vacunar-se únicament es requerix la targeta SIP, sense necessitat de sol·licitar cita prèvia.
Fins al moment, ja s'han immunitzat 2.187 persones en la mateixa unitat mòbil. El recorregut itinerant va començar el passat 9 de novembre a Alacant i Elx, i el passat cap de setmana es va traslladar a Castelló i Vila-real.
Per a este cap de setmana està previst instal·lar la unitat mòbil a Gandia, en la Plaça del Tirant s/n al final del Passeig dels Germanies, el dissabte 23 de novembre i el diumenge 24 de novembre s'instal·larà a l'esplanada de la Plaça de l'Ajuntament de València.
Posteriorment, està previst que es desplace el 8 de novembre a Alcoi en la Plaça Pintor Gisbert, el 14 de desembre en la Plaça SS.MM Els Reis d'Espanya de Benidorm, i el dia 15 de desembre, es traslladarà a Torrevieja i se situarà en l'Av. Dr. Gregorio Marañón número 7.
Finalment, cal recordar la importància de mantindre actualitzat el calendari de vacunació i continuar amb la campanya de vacunació estacional de grip i Covid-19, tal com apunten des del grup de coordinació de la resposta de Salut Pública, format per experts de la Conselleria de Sanitat i del Ministeri de Sanitat, entre altres.
A més, els especialistes insistixen en la necessitat d'administrar la vacunació sistemàtica, és a dir, la corresponent al calendari vacunal, sobretot en la població infantil menor de 2 anys que no ha sigut immunitzada encara.