Societat

Sanitat incorpora la vacuna per a la prevenció de l'herpes zòster al calendari per a població adulta amb condicions de risc

La campanya de captació per a vacunar a aquests col·lectius arranca entre aquesta setmana i la següent

1 minut

Un dels centres de salut de la ciutat de València

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha incorporat la vacuna per a la prevenció de l'herpes zòster al calendari de vacunació per a adults amb condicions de risc. D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana es converteix en una de les primeres autonomies a començar a administrar-la després que la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat acordara al setembre el repartiment autonòmic de dosi.

La Comunitat Valenciana, en virtut d'aquests acords, ha adquirit 42.520 dosis de la vacuna per a poder protegir enfront de l'herpes zòster a població adulta amb condicions de risc (trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid, tractament amb fàrmacs anti-JAK, VIH, hemopaties malignes i tumors sòlids en tractament amb quimioteràpia). En aquests pacients, la probabilitat de desenvolupar herpes zòster de progressió greu o amb complicacions és major que en la població general.

Per aquest motiu, els serveis hospitalaris que els atenen els derivaran a Medicina Preventiva, on els oferiran la possibilitat de vacunar-se contra l'herpes zòster. La captació arranca entre aquesta setmana i la següent, en funció de la càrrega assistencial de cada servei, i la vacuna s'administrarà en dues dosis separades entre 2 i 6 mesos.

Una vegada aconseguida una bona cobertura en aquests grups de risc, la vacunació s'ampliarà a altres col·lectius, com les persones de 80 i més anys.

Incidència de l'herpes zòster és major a partir dels 50 anys i en dones

L'herpes zòster és una malaltia molt prevalent i es preveu que continue creixent per l'envelliment de la població i l'augment de persones immunodeprimides. En aquest sentit, la seua incidència és major a partir dels 50 anys i en dones, i augmenta amb l'edat i en presència d'immunodepressió i unes certes condicions de risc.

Es manifesta inicialment amb picor i dolor, i posteriorment causa una erupció vesicular. En més de la meitat dels casos, pot provocar neuràlgia postherpètica (persistència del dolor durant més de tres mesos que pot arribar a ser incapacitant). Aquest tipus de complicacions converteixen a l'herpes zòster en un problema de salut pública.

La nova vacuna per a prevenir l'herpes zòster i la neuràlgia postherpètica que a vegades ho acompanya no conté virus viu, per la qual cosa és segura per a les persones amb sistemes immunitaris afeblits i s'ha autoritzat després de superar controls exhaustius. Com qualsevol altre fàrmac comercialitzat és segura, però no està exempta de molèsties com a dolor, enrogiment, erupció tipus varicel·losa i inflor en el lloc d'injecció, febre o irritabilitat.

Etiquetes: