Societat

Sanitat detecta 1.288 casos de violència de gènere a través del programa de garbellat que es realitza en els centres sanitaris

Els professionals sanitaris disposen d'un protocol per a la detecció dels casos de violència de gènere amb un qüestionari dirigit a dones de més de 14 anys

1 minut

Persones subjecten pancartes contra la violència de gènere

La Conselleria de Sanitat, a través del programa de garbellat, ha detectat un total de 1.288 casos de violència de gènere en dones que han decidit participar en el mateix durant l'any 2024.

Per províncies, a Alacant s'han detectat 537 casos de violència de gènere, 126 a la província de Castelló i 625 a València.

Són xifres que es donen a conéixer amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora el 25 de novembre, i al qual se suma la Conselleria de Sanitat amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància d'erradicar qualsevol tipus de violència sobre les dones.

En total, els professionals dels serveis sanitaris van preguntar a 39.784 dones si volien participar en el programa, i d'elles, han accedit a realitzar el garbellat de violència de gènere un total de 39.445 dones de la Comunitat Valenciana (18.164 dones d'Alacant, 3.305 de Castelló i 17.976 de València).

En el mateix període de 2023, van participar un total de 44.082 dones i es van detectar 1.365 casos.

El garbellat s'aplica pels professionals dels centres de salut mitjançant el protocol o guia per a detectar possibles casos davant una sospita de maltractament, que es basa en un qüestionari que es formula a dones de més de 14 anys que han mostrat la seua disposició a participar.

Així mateix, des de la Conselleria de Sanitat s'ha promogut també la formació dels professionals sanitaris d'atenció primària, atenció hospitalària i salut pública en matèria de prevenció i atenció de la violència sobre les dones gràcies a sessions formatives impartides a l'Escola Valenciana d'Estudis per a la Salut (EVES).

A més, en estos cursos s'explica també l'ús de l'aplicació incorporada en la història clínica SIVIO (Sistema d'Informació enfront de la Violència) i el coneixement del sector sociosanitari on derivar a aquestes dones, com la xarxa Centres Dona, la xarxa d'oficines de denúncies de violència i la coordinació amb les forces i cossos de seguretat.