La Conselleria de Sanitat ha presentat hui a les organitzacions sindicals, durant la reunió de la Taula Sectorial de Sanitat, la seua previsió de la planificació per a cobrir l'assistència sanitària durant els mesos d'estiu. Per a això, s'ha previst un pressupost de 79,5 milions d'euros, que suposa un increment de 7,2 milions respecte a l'any passat.
Estos fons es dirigixen tant a contractes de substitució per a cobrir al personal sanitari que es troba de descans estival, com a les contractacions addicionals que es pretenen realitzar per a reforçar els centres d'Atenció Primària i consultoris de les zones de major afluència turística, sempre que existisca personal disponible.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha explicat que "la planificació presentada en la taula sectorial, condicionada a la disponibilitat de personal, pretén mantindre pràcticament la mateixa prestació assistencial que es va oferir l'estiu passat".
Així mateix, ha indicat que "per a això, davant la inacció del Ministeri de Sanitat per a oferir solucions que permeten comptar amb els 606 residents que enguany finalitzen la seua formació al setembre, en lloc d'al maig, la Conselleria ha previst les seues pròpies alternatives".
En este sentit, davant esta situació excepcional de dèficit de facultatius que afronta este estiu el Sistema Nacional de Salut, la Conselleria aplicarà mesures com la redistribució horària en l'assistència, que inclourà, si és necessària, la reducció d'horaris d'atenció en alguns centres, la mobilitat de facultatius, incentius (segons el que es preveu en Acord de 30 de gener de 2024 del Consell i el decret llei 2/2024 del Consell), així com l'ampliació del període voluntari en el qual els professionals podran gaudir de les seues vacacions fins al 30 de novembre.
A més, els residents que acabaran la seua formació al setembre podran prestar assistència de forma tutoritzada en el seu propi centre de salut o un altre centre pròxim, sempre de manera voluntària i amb un metge de Família en el centre, excloent l'assistència a domicilis i emergències sense estar acompanyats.
El programa arranca enguany el 15 de juny i s'estén fins al 30 de novembre, per la qual cosa durarà cinc mesos i mig enfront dels quatre del passat exercici (un mes i mig més que en 2023). D'esta manera, s'optimitza l'atenció sanitària i s'incrementa l'atractiu dels contractes per al personal que participe en la campanya estival, en tractar-se de substitucions i reforços que es prolonguen durant més temps. A més, s'amplia en eixes mateixes dates el període en el qual els professionals podran gaudir de les seues vacacions, amb la finalitat d'evitar la concentració de professionals de vacacions al mateix temps.
El pla preveu, en principi i sempre condicionat a la disponibilitat de personal, més de 8.600 contractacions, entorn d'un miler més que l'any passat, un increment que s'atribuïx principalment a la incorporació dels departaments de Dénia i Manises a la gestió directa.
Obertures de centres auxiliars d'estiu i reforços
Amb la finalitat de millorar l'atenció sanitària en zones turístiques de major afluència, la Conselleria de Sanitat ha planificat, a més de l'obertura de 19 consultoris auxiliars d'estiu, accions de reforç en altres 66 centres d'atenció sanitària, mitjançant l'increment de personal en centres de salut, centres sanitaris integrats o consultoris.
D'esta manera, es pretenen reforçar, en la mesura que siga possible, els recursos assistencials en les zones de major afluència de població, segons les necessitats assistencials detectades pels diferents departaments de salut.
A Castelló està previst obrir els consultoris auxiliars Benicàssim Atlanta (només a l'agost), Benicàssim-Vila-real, Oropesa-La Petxina, Oropesa-La Marina, Platja de Nules i Platja de la Torre-Almassora.
Així mateix, es preveu reforçar l'atenció en els centres sanitaris d'Alcossebre, Benicarló, Vinaròs, Morella, Traiguera, Benicàssim, Borriana, Moncofa, Oropesa, Peníscola, Montanejos, Almenara, Grau Castelló i Xilxes.
A València, durant l'estiu obriran els consultoris auxiliars de Bellreguart Platja, Daimús Platja de Gandia, Tavernes de la Valldigna Platja, Oliva i Xeraco, Mareny Blau, Palmeretes i Perellonet.
A més, es preveu reforçar els centres sanitaris de La Patacona, Port-Saplaya, Platja de la Pobla de Farnals, Puçol, El Puig, Ayora, El Perelló, El Saler, CSI Cullera, Catadau, Piles, Canet d'en Berenguer, Miramar Platja de Gandia, Grau de Gandia i Oasi Cullera.
Finalment, a Alacant s'obriran els centres auxiliars de Calp La Fossa, Dénia Les Marines, Xàbia Arenal, Urbanova Alacant i Casa de la Mar Santa Pola.
D'altra banda, es potenciarà l'atenció sanitària en els següents centres sanitaris de la província: CSI Campello, Cabo Huertas, Platja de Sant Joan, Teulada-Moraira, Bolulla, Confrides, Confrides Abdet, Guadalest, Tàrbena, La Nucia, Polop, Cala de La Vila Joiosa, Finestrat, Finestrat La Cala, Cala de Benidorm, Orxeta, Relleu, Sella, Altea, Albufereta, Alfàs del Pi, Almassera de Tonda, Callosa d'en Sarrià, Foietes, Rincón de Loix, Tomás Ortuño, CSI Santa Pola, Santa Pola Gran Alacant, La Marina, Elx Els Arenals, Illa Tabarca, Coveta, Guardamar del Segura, La Lloma, Mil Palmeres, Orihuela Costa, Pilar de la Horadada-Torre de la Perforada.