Societat

La salut mental infantil seguix empitjorant a l'espera de la implantació del pla de prevenció valencià

Un informe revela que el 13,9 % de les telefonades realitzades per xiquets i adolescents al telèfon d'ajuda de la Fundació ANAR alertaven de conductes suïcides

1 minut

aula infantil

Els problemes de salut mental en xiquets i xiquetes seguixen augmentant any rere any i així ho revelen les dades de l'últim informe publicat per la Fundació d'Ajuda a Xiquets, xiquetes i Adolescents en Risc (ANAR) en el qual s'analitzen les atencions en la infància i l'adolescència que es van fer en 2023 a la Comunitat Valenciana. Unes atencions el primer avís de les quals va ser una cridada al 116111, el telèfon d'Atenció a la Infància i Adolescència en territori valencià, que van permetre atendre 19.602 peticions i ajudar a un total de 2855 menors d'edat.

Encara que la violència i el maltractament físic o psicològic van ser la causa majoritària de motius pels quals, tant en menors com a adults, acudiren a este telèfon a la búsqueda d'ajuda, els problemes de salut mental en les etapes inicials van ser el motiu del 26,4 % de les comunicacions. Entre les raons per les quals els menors valencians van sol·licitar ajuda al telèfon gestionat per ANAR es troben la tristesa, el duel, les autolesions o diverses patologies com la depressió, l'ansietat o els trastorns de la conducta alimentària (TCA).

Entre tots estos motius, destaca substancialment que les telefondades d'un xiquet, xiqueta o adolescent per a alertar sobre ideacions o intent de suïcidi van representar el 13,9 % de les comunicacions rebudes sobre temes relacionats amb la salut mental. Una xifra que resulta preocupant tant per als pares i mares com per a les administracions públiques, ja que "la primera causa de mort en infants i adolescents a la Comunitat Valenciana és ara mateix el suïcidi i això ens ha de fer reaccionar", va assegurar ahir durant la presentació de l'informe d'ANAR Susana Camarero, consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.

Accions del Pla de Salut Mental per a la infància i l'adolescència

Referent a l'estat de la salut mental dels més menuts, Camarero va assegurar que des de la seua conselleria ja s'està treballant, en col·laboració amb els departaments autonòmics de Sanitat i el d'Educació, a implantar les mesures dirigides a la població infantil que estan previstes en el Pla de Salut Mental aprovat per l'Executiu valencià a principis d'este any 2024. Es tracta d'un document que establix el full de ruta que se seguirà en matèria de millora de la salut mental entre 2024 i 2027, un projecte de legislatura que invertirà un total de 238,8 milions d'euros en els pròxims quatre anys.

Un xiquet juga amb un poal de Rubik. Imatge: Alejandro Martínez Vélez

Entre les accions dirigides a la infància i adolescència que establix este pla es troben incloure els mecanismes necessaris en la Cartilla de Salut Infantil per a poder detectar precoçment la depressió en xiquets; implantar un programa de prevenció i educació sòcio-emocional en l'ESO; la implantació progressiva de Serveis de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència o la creació de 23 hospitals de dia infantils per a pacients de menys de 18 anys.

En el àmbit escolar, el Pla també contempla la creació de 22 unitats de detecció precoç, una per cada departament de salut, que s'encarregaran de detectar i intervindre inicialment davant els problemes de salut mental de l'alumnat; així mateix, estes unitats també tindran previst l'orientació i suport específic al professorat i també s'han signat convenis i programes formatius dirigits a estos. Un element clau perquè "si els docents no estan sensibilitzats i no saben com detectar si un xiquet està patint és molt difícil que puguen actuar", va afegir la consellera de l'àrea.

Així i tot, Susana Camarero va destacar que la tasca de vetlar per la salut mental de l'alumnat no serà única funció de professors i docents, sinó que el personal d'infermeria que estarà en els centres educatius valencians de cara al pròxim any acadèmic tindrà un paper fonamental. "El pròxim curs volem que hi haja infermeres escolars en els col·legis i estem treballant de la mà de la Conselleria d'Educació i Sanitat perquè siga possible", va declarar.

Els col·legis i instituts tindran una funció protagonista per a abordar de manera primerenca els casos de trastorns de salut mental, però el treball i la conscienciació també ha de fer-se extensible en l'entorn familiar. "És fonamental treballar també amb les famílies perquè si només abordem la situació treballant en els centres o amb els menors aquest es queda a mig camí", va afegir. Una tasca de conscienciació que el pla establix que es podrà desenvolupar a través d'una escola en línia en la qual es formarà als pares i mares en salut mental i addiccions al llarg de tot el curs escolar.