Arriba la revolució a la Formació Professional: "La nova FP ja no és una segona opció, sinó el principi d'una carrera professional"

Tot el que has de saber sobre la nova Formació Professional en la Comunitat Valenciana de cara al curs 2024-2025

Guardar

Treballadors de Formación Profesional a la planta de Ford a Almussafes
Treballadors de Formación Profesional a la planta de Ford a Almussafes

"Estem en un moment històric en el qual canviarà el paradigma de la Formació Professional (FP), passant del tradicional enfocament centrat en el lloc de treball a un molt més ampli centrat en el camp professional. L'FP ja no és una segona opció ni la germana xicoteta de ningú". Així s'ha referit José Antonio Rovira, conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, durant la presentació de l'oferta d'esta àrea per al curs 2024-2025.

Entre les principals novetats en esta etapa, es potenciaran les pràctiques en empreses i es reforçarà l'orientació professional als estudiants per a evitar que hi haja duplicitats que resulten en "cadires buides" en diferents graus.

Un "canvi de paradigma" que permetrà passar "del tradicional enfocament centrat en el lloc de treball a un enfocament molt més ampli centrat en el camp professional". "Es tracta d'entendre que la Formació Professional no és una segona opció, sinó el principi d'una carrera professional que podrà portar a cada individu fins on vulga arribar, col·locant a la persona en el centre de l'actuació pública. Cada persona és responsable del seu desenvolupament personal i professional i podrà desenvolupar-se al llarg de tota la seua vida", ha manifestat el conseller.

Unió de formació i ocupació

Una de les principals novetats de cara al pròxim curs és que s'implantarà un únic sistema d'FP que abastarà els dos subsistemes que convivien en l'actualitat: l'FP reglada (cicles formatius) i la formació per a l'ocupació que depenia de Labora. Amb el nou sistema es facilitarà tindre un únic sistema d'FP que aconseguirà que cada persona puga continuar creixent i formant-se al llarg de tota la seua vida, basat en el catàleg nacional d'estàndards de competència que integra els dos sistemes anteriors.

El nou sistema comptarà amb cinc nivells: un més baix que permetrà tindre acreditacions parcials de competència, en el qual qualsevol treballador podrà completar la seua formació amb cursos de 30 a 60 hores; un altre similar als certificats de professionalitat i, finalment, els graus bàsic, mitjà i superior en els quals serà "molt més fàcil" accedir de l'un a l'altre. "Les persones que tenien un certificat de professionalitat i volien continuar estudiant una FP es trobaven moltíssims obstacles", lamenten des d'Educació.

Una unió de formació i ocupació que respon al fet que les empreses "demanden cada any en grau més alt personal qualificat i aposten per la Formació Professional com l'origen d'eixa especialització. Un aspecte que compartim plenament des del Govern valencià", destaca Rovira.

El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i la directora general de Formació Professional, Marta Armendia
El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i la directora general de Formació Professional, Marta Armendia

FP Dual

Durant el curs 2024-2025 la Comunitat Valenciana comptarà amb dues modalitats d'FP Dual, en la qual les empreses es convertiran en formadores. D'una banda, l'FP Dual general, més semblant al model de fa anys (amb 100 hores pràctiques en primer i 400 hores pràctiques en segon sense relació laboral amb l'empresa malgrat la cotització de l'alumne), i, per un altra, l'FP Dual intensiva, un model on l'alumne alternarà treball i formació en centres i en empreses amb entre 750 i 1.000 hores de formació laboral de les 2.000 que s'impartixen en el cicle.

Esta FP Dual intensiva establirà una relació laboral entre l'alumne i les empreses i permetrà incrementar la troballa de talent i l'inici de la rendibilitat per a esta empresa, amb un model de beca que permetrà a l'alumnat ser contractat amb un contracte d'alternança i cobrar entre 5 i 7 euros l'hora.

"Amb este canvi, les empreses es convertixen en formadores: a partir del primer curs, tots els alumnes trepitjaran l'empresa i tindre un contacte real. Ens ho demanaven els alumnes", ressalta la directora general d'FP, Marta Armendia,

Malgrat l'augment de les hores de pràctiques, Educació garantix que "en cap cas suposarà una reducció de plantilla dels centres". "Volem deixar-ho ben clar: que es vaja a portar a l'empresa partix de la formació no significa que el professorat no vaja a continuar realitzant funcions de seguiment i acompanyament", remarca la directora general.

Entre els canvis, també s'ha anunciat la supressió dels mòduls FOL, EIE i FCT.

Quins són els estudis d'FP més demandats en la Comunitat Valenciana?

Respecte a l'oferta actual, els estudis més demandats són els relacionats amb la informàtica i comunicacions, activitats físiques i esportives, comerç i màrqueting, administració i gestió, sanitat i intervenció sociocomunitària que han experimentat un "augment espectacular". També hi ha demanda de transportistes, per la qual cosa la Conselleria està "buscant solucions".

"Hem tingut en compte l'ocupabilitat perquè no volem enganyar a ningú", ha subratllat la responsable d'FP, després d'explicar que un dels problemes actuals és que les empreses no troben als professionals que necessiten perquè les ocupacions amb més demanda, com la mecànica de màquines, són desconeguts.

241 nous grups

La Comunitat Valenciana comptarà en el curs 2024/2025 amb 241 grups nous de Formació Professional i 19.163 places més sobre les places reals ocupades este curs. Concretament, comprén la creació de 93 nous grups a la província d'Alacant, que passarà de 1.870 a 1.963; 112 grups nous en la de València, passarà a tindre 2.418 i 36 nous grups en la de Castelló fins a arribar als 667. D'esta manera, l'oferta de grups s'incrementa una mitjana d'un 5% respecte al curs actual.

Quant a les places, la província d'Alacant serà la que experimente més augment en créixer un 20% i arribar a les 55.330 places. A la província de València l'oferta creix un 14% fins a disposar de 62.330 places totals. A la província de Castelló l'oferta augmenta un 17% respecte a este curs fins a disposar de 18.160 places totals.

"No es tracta de l'únic augment, ja que l'estimació és que hi haja al voltant de 135.800 alumnes d'alta en la Seguretat Social davant dels 116.600 actuals", ha assenyalat Armendia. La directora general ha explicat, així mateix, que els cursos d'especialització passaran de 75 a 85 en tota la Comunitat i els cicles per a alumnat amb necessitats especials disposaran de 8 grups més.

Unos alumnos, en un módulo de Formación Profesional
Unos alumnos, en un módulo de Formación Profesional

Famílies professionals

La Comunitat Valenciana oferirà per al pròxim curs les 26 famílies professionals que s'oferixen a Espanya. Es tracta d'Activitats Físiques i Esportives; Arts Gràfiques; Edificació i Obra Civil; Fabricació Mecànica; Imatge i So; Informàtica i Comunicacions; Marítim-Pesquera; Seguretat i Medi Ambient; Administració i Gestió; Arts i Artesanies; Electricitat i Electrònica; Hostaleria i Turisme; Indústries Alimentàries; Instal·lació i Manteniment; Química; Servicis Socioculturals i a la Comunitat; Transport i Manteniment de Vehicles; Vidre i Ceràmica; Agrària; Comerç i Màrqueting; Energia i Aigua; Imatge Personal; Indústries Extractives; Fusta, Moble i Suro; Sanitat i Tèxtil, Confecció i Pell.

A la província de València s'impartixen totes les famílies professionals que hi ha a Espanya, és a dir, les 26; a Castelló 24 -a excepció d'Indústries Extractives i Marítim-Pesquer- i a Alacant 25 -totes menys Ceràmica i Vidre-.

Nous cicles en municipis

A més, es crea un nou cicle, Seguretat, que s'oferirà a Alacant i Elda i que ja s'està sol·licitant en el període d'admissió, i també hi haurà nous cursos especialitzats en Aeronaus Pilotades de Manera Remota-Drons (Novelda i Castelló), Ciberseguretat en Entorns TIC (Castelló, Torrent, Alcoi, Almoradí), IA i Big Data (Alcoi i Almoradí) i Desenvolupament de Videojocs (Alberic).

En Grau Superior s'implementen els cicles següents en els municipis següents: Redacció de Continguts Digitals per a Màrqueting; Mobilitat Segura i sostenible (Cheste); Posicionament en Cercadors; Auditoria Energètica (Monforte del Cid) i Modelatge i Informació en la Construcció (València). En Grau Mitjà s'implanta el cicle d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural (Segorbe i Buñol) i en Grau Bàsic hi haurà nova oferta d'Accés i Conservació d'Instal·lacions Esportives (Orihuela, Xàtiva, Onda i Vila-real); Agro-jardineria i Composició Floral (Crevillent) i Arranjament i Reparació de Productes Tèxtils (Alcoi i Benidorm).

Finalment, per al pròxim curs la Comunitat Valenciana comptarà amb 4 centres d'excel·lència nacional: IES Cotes Baixes d'Alcoi, CIPFP Mislata, IES La Marxadella de Torrent i CIPFP Blasco Ibáñez de València.

El procés d'admissió per a Formació Professional a la Comunitat Valenciana en el curs 24/25 va començar el 24 de maig i conclourà el 3 de juny.

Destacats