La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha anunciat la reducció de les ràtios màximes escolars en 69 municipis de la Comunitat Valenciana per al pròxim curs escolar 2024-2025. La mesura ha sigut publicada este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i destaca pel seu enfocament en la millora de la qualitat educativa i la gestió eficient dels recursos.
Dels 69 municipis beneficiats per esta reducció, 39 pertanyen a la província de València, 20 a la d'Alacant i 10 a la de Castelló. En estos municipis, s'establiran unitats escolars amb una ràtio inferior a 25 alumnes per grup, que és el màxim oficial actual. Esta decisió busca garantir una educació més personalitzada i de major qualitat, adaptada a les necessitats específiques de cada comunitat.
Objectiu de la reducció de ràtios
El procés per a determinar les noves ràtios s'ha dut a terme amb l'objectiu de mantindre el major nombre possible d'unitats educatives i assegurar un lloc escolar per a tots els alumnes, tant per a aquells que residixen en els municipis afectats com per a aquells que s'incorporen tardanament al sistema educatiu. Esta mesura respon a una estratègia integral de la Conselleria per a millorar les condicions educatives i fer costat a les comunitats locals.
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha destacat la importància d'esta mesura. "Reduir la ràtio d'alumnes per grup és fonamental per a millorar la qualitat de l'ensenyament i oferir una atenció més personalitzada a cada estudiant. Amb esta mesura, pretenem no sols mantindre les unitats escolars existents, sinó també garantir un accés equitatiu a l'educació per a tots els xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana".
Mesures en municipis amb el risc de despoblament
A més, Rovira ha anunciat que en els municipis amb el risc de despoblament, la ràtio mínima per a mantindre les unitats escolars es reduirà de 6 a 4 alumnes. Esta mesura té com a objectiu evitar el tancament d'escoles en estes àrees i assegurar que els xiquets i xiquetes de zones rurals i amb baixa densitat de població continuen tenint accés a l'educació en la seua localitat.
"Volem mantindre les unitats escolars en els municipis més xicotets i combatre la despoblació, assegurant que l'educació arribe a tots els racons de la nostra Comunitat," considera el propi conseller.
STEPV afirma que Educació augmenta la ràtio en 5 localitats
Marc Candela, coordinador d'Acció Sindical d'STEPV, ha criticat durament la recent publicació de la resolució anual de baixada de ràtio per localitat, la qual considera que "no ha passat per un procés de negociació adequat i ha sigut divulgada sense donar opció a aportar esmenes".
La resolució, que afecta la distribució de ràtios en diferents localitats, va ser emesa sense ser discutida en la Taula Sectorial, la qual cosa ha generat malestar en el sindicat. Des d'STEPV assenyalen que havien sol·licitat prèviament negociar esta resolució i lamenta que la Conselleria no haja tingut en compte les peticions d'algunes localitats per a reduir la ràtio i evitar així el tancament d'unitats a causa de la disminució de la natalitat.
Una de les principals preocupacions expressades per a STEPV és l'absència de cinc localitats que havien sol·licitat reduir la ràtio i que no van ser incloses en la resolució: Cocentaina, Catral, Banyeres de Mariola, Alfafar i Benifaió. A més, el sindicat denuncia la falta d'un annex que detalla les localitats que augmentaran la ràtio per al pròxim curs, un document que mai s'havia publicat.
Encara que la resolució va incloure dues noves localitats, Onil i Burjassot, STEPV ha descobert que estes ja havien sigut contemplades en una correcció d'errors de la resolució del curs passat, la qual cosa evidència, segons el sindicat, "una falta de coordinació i transparència" per part de la Conselleria.
En este context, Marc Candela sosté que la resolució d'este any "sol ha servit per a augmentar la ràtio en cinc localitats en lloc de reduir-la" i afirma que, segons l'orde, fins i tot si la resolució no s'haguera publicat, "estes localitats haurien mantingut la ràtio reduïda".
El sindicat ha anunciat que impugnarà la resolució a causa de la falta de negociació, buscant així garantir un procés just i transparent en la regulació de les ràtios escolars en la Comunitat Valenciana.
Reforçar els centres davant l'increment burocràtic
El període de sol·licitud d'admissió per a les etapes d'Educació Infantil i Primària per al pròxim curs escolar serà del 30 de maig al 6 de juny. Després de la baremació de les sol·licituds, es publicaran les llistes provisionals l'1 de juliol i les definitives el 15 de juliol. D'esta manera, la matrícula telemàtica serà del 15 al 19 de juliol i la presencial del 15 al 23 de juliol.
En este sentit, José Seco, president de CSIF Educació Comunitat Valenciana, ha destacat "la necessitat de reforçar les plantilles de personal administratiu en els centres de Secundària i Formació Professional (FP), així com dotar de professionals als centres de Primària de cara al procés de matriculació que s'aproxima, durant el qual s'espera una càrrega important d'expedients".
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explica que entre el 29 de maig i el 3 de juny es publicaran les vacants disponibles en els centres educatius de totes les etapes. Posteriorment, del 30 de maig al 10 de juny, es durà a terme la presentació de sol·licituds per part de les famílies, seguida de la seua validació, baremació i publicació de resultats.
Este procés, segons CSIF, implica un augment significatiu de la càrrega administrativa, que actualment recau sobre els equips directius dels centres d'Infantil i Primària. A més, sobrecàrrega notablement a la plantilla encarregada d'esta tasca en els centres de Secundària i FP.
CSIF destaca la importància de reforçar els centres amb personal administratiu, especialment en esta etapa final del curs, ja que el procés de matriculació s'estén per més de dos mesos, des de principis de maig fins a mitjan juliol.
Garantir plantilles docents
Així mateix, des de la central sindical s'emfatitza la importància d'una planificació adequada de cara al pròxim curs 2024-2025, considerant les novetats introduïdes, com el districte únic o les variacions en els criteris d'admissió. Al respecte, Seco sol·licita "una millora en la dotació tecnològica dels centres per a garantir que el procés de matriculació es realitze amb tots els mitjans necessaris".
D'altra banda, CSIF posa l'accent en la necessitat de garantir plantilles docents en els centres on es produïsca una reducció de ràtios. Seco subratlla que "oferir una formació més personalitzada a l'alumnat és crucial per a atendre les seues necessitats específiques i assegurar una educació de qualitat".
Relació per ràtios
El pròxim curs escolar es matricularan en l'etapa d'infantil 3 anys els xiquets nascuts en 2021. Segons dades del padró facilitades pels propis Ajuntaments, en eixe any van nàixer 41.560 xiquets en la Comunitat Valenciana.
D'esta manera, per al pròxim curs 2024-2025, en Educació Infantil de 3 anys comptaran amb una ràtio de 20 alumnes per grup 32 municipis de la Comunitat Valenciana, dels quals 17 pertanyen a València, 13 a Alacant i 2 a Castelló.
Per part seua, la ràtio serà de 22 alumnes per classe en 3 municipis. En concret són 2 municipis de la província de Castelló i 1 de València.
Finalment, 29 municipis de la Comunitat Valenciana comptaran amb una ràtio de 23 alumnes per grup, dels quals 18 pertanyen a València, 5 a Alacant i 6 a Castelló.
A més, 5 municipis de la Comunitat Valenciana, 3 de València i 2 d'Alacant, disposen de ràtios reduïdes en unitats d'altres cursos.
Impacte i beneficis de la reducció de ràtios
La reducció de les ràtios escolars tindrà múltiples beneficis. En primer lloc, permetrà una millor atenció individualitzada als estudiants, la qual cosa es traduïx en una millora en la qualitat de l'ensenyament i en els resultats acadèmics. Els professors podran dedicar més temps i recursos a cada alumne, atenent de manera més efectiva les seues necessitats específiques.
En segon lloc, esta mesura ajudarà a reduir l'estrés i la càrrega de treball dels docents, millorant així el seu benestar i acompliment professional. Amb grups més reduïts, els docents podran planificar i executar les seues classes de manera més efectiva, promovent un ambient d'aprenentatge més col·laboratiu i enriquidor.
Finalment, la reducció de ràtios contribuirà a la cohesió social i al desenvolupament sostenible de les comunitats locals. En assegurar la continuïtat de les unitats escolars en municipis amb el risc de despoblament, es fomenta la permanència de les famílies en estes àrees, donant suport al teixit social i econòmic de les zones rurals.