Has estat exposat a zones inundades o participes en tasques de neteja de la DANA i no et trobes bé? La Conselleria de Sanitat Universal ha recordat algunes de les principals recomanacions per a cuidar la teua salut en esta situació que no sols afecta els veïns i veïnes dels municipis afectats, sinó també als milers de persones que, cada dia, s'acosten a estos punts com a voluntàries per a ajudar a traure enderrocs o arreglar servicis.
Deu dies després de la riuada provocada per la DANA a València, l'àrea metropolitana continua reclamant l'entrada de maquinària pesant per a retirar enderrocs i vehicles acumulats als carrers, però també escombraries i llot que compliquen la situació.
Actualment, no s'ha detectat cap brot d'infeccions, ni cap situació de rellevància per a la Salut Pública, tal com s'ha constatat en la reunió mantinguda pel grup de coordinació de la resposta de Salut Pública, format per experts de la Conselleria de Sanitat i del Ministeri de Sanitat, entre altres. No obstant això, continua la vigilància epidemiològica constant per a previndre infeccions.
Principals recomanacions
Sanitat recorda la importància de llavar-se molt bé les mans amb aigua i sabó, utilitzar mascareta, guants, protecció ocular i roba adequada de mànega llarga en les labors de neteja de les zones afectades i no consumir aliments en contacte amb els sòls inundats.
A més, per a evitar problemes respiratoris, es recomana usar generadors portàtils o motors fora de les vivendes i garatges, procurant allunyar-los de portes, finestres o reixetes de les vivendes.
Així mateix, cal recordar que, davant una ferida tallant i punxant o abrasiva, cal desinfectar-la bé i acudir a un punt sanitari on es determinarà si és necessari o no administrar la corresponent vacuna antitetànica, en funció de la història clínica de vacunació de cada pacient.
Símptomes als quals parar atenció
D'altra banda, la Conselleria de Sanitat recorda que cal dirigir-se a punts d'atenció sanitària quan s'ha participat en labors de neteja o s'ha estat exposat a zones amb aigües estancades: febra elevada i persistent; diarrea o vòmits intensos o persistents, o si impliquen deshidratació (sequedat de boca o disminució de l'orina); dolor abdominal intens; coloració groguenca de la pell i/o els ulls; orina fosca; tos persistent o dificultat per a respirar.
Altres símptomes que necessiten atenció són les erupcions roges o porpra en la pell que puguen indicar sagnat sota la pell; mal de cap intens o rigidesa de coll; confusió, desorientació o agitació; ferides obertes o lesions, especialment si presenten signes d'infecció (enrogiment, inflor, secreció o dolor) o sentir un nivell d'estrés o ansietat que et sobrepassa.
En este sentit, es recomana acudir a personal sanitari no sols si s'observen estos casos en un mateix, sinó també si s'observen en persones de l'entorn.
La Conselleria de Sanitat ha recordat que cal mantindre's informat a través de canals oficials per a assegurar que la informació és segura i fiable.
Medicaments
Respecte als medicaments, des de la Direcció General de Farmàcia de la Conselleria de Sanitat es recomana per seguretat no donar medicaments i adquirir únicament de les farmàcies la medicació necessària.
En este aspecte, cal destacar que actualment tots els municipis afectats tenen ja, almenys, una farmàcia oberta i està garantit el subministrament de medicaments.
D'altra banda, la Conselleria de Sanitat ha renovat més de 511.000 receptes per a substituir els medicaments que hagen pogut ser danyats i s'han prolongat 268.000 tractaments.