Societat

El rànquing de Shanghái situa a la UV entre les 300 millors del món i a la UPV com a millor politècnica d'Espanya

2 minuts

Universitat de València

L'Academic Rànquing of World Universities (ARWU), popularment conegut com el rànquing de Shanghái i considerat internacionalment com l'indicador d'universitats més prestigiós del món per l'objectivitat de la seua metodologia, ha situat a la Universitat de València (UV) entre les 300 millors institucions acadèmiques del món i la primera valenciana en aqueix tram de la classificació i confirma un any més a la Universitat Politècnica de València (UPV) com la millor politècnica d'Espanya.

La UV ha experimentat una "important millora" i se situa entre les 300 universitats més destacades del món en aquest rànquing, segons ha informat la institució en un comunicat. La de València és la primera universitat valenciana en aqueixa classificació i es troba entre les cinc millors d'Espanya.

En la classificació que realitza anualment la universitat xinesa, destaca que la UV ha millorat en tots els indicadors, especialment en HiCi (impacte de les publicacions) i en número d'aquestes. En HiCi se situa com la tercera espanyola en investigadors altament citats (només per damunt de la Universitat de Barcelona i la de Granada). En publicacions, també és la tercera (només per darrere de la de Barcelona i l'Autònoma de Barcelona).

Únicament una universitat espanyola, la de Barcelona, està en els llocs del 101 al 200 del món. Després, només quatre espanyoles estan en el rang de la 201 a la 300: la de València, la Complutense, l'Autònoma de Barcelona i la de Granada, segons la UV. La llista mundial està encapçalada per Harvard, Stanford, el MIT de Massachusetts i Cambridge.

Per a puntuar als diferents centres d'educació superior, Shanghái utilitza indicadors centrats en el rendiment investigador de les institucions. Així, valora el professorat o alumnat guanyadors d'un Premi Nobel o Medalla Fields, el personal investigador altament citat en 21 categories temàtiques, els articles publicats en les revistes 'Nature' i 'Science', els indexats en el Social Science Citation Index i en el Science Citation Index-Expanded de l'any anterior o el rendiment acadèmic per cápita.

Per part seua, l'ARWU situa a la UPV dirigida per José E. Capella com a única politècnica espanyola entre les 500 millors universitats del món. El podi, en aquest àmbit, el completen la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), situada en el rang 601-700, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que figura en el 701-800.

L'ARWU inclou per 18 vegada consecutiva a la UPV en l'elit universitària internacional i la situa, a més, en el top 10 de totes les universitats del país, classificant-la en el nové lloc entre totes les institucions d'educació superior, tant públiques com privades, d'Espanya, segons ha informat la institució.

Al costat d'ARWU 2022, també els altres dos principals rànquings d'universitats del món, QS i THE, avalen el nivell de la UPV, assenyala la institució. A la fi del passat mes de juny, el QS World University Rànquings va incloure a la UPV en el top 400 mundial, i la va assenyalar, a més, com a millor universitat de la Comunitat Valenciana.

Abans, a principis de maig, la revista 'Times Higher Education' (THE), va reconéixer a la UPV com una de les 300 universitats amb major impacte social i econòmic del món, a més de situar-la en el top 100 en qualitat educativa, innovació i infraestructures, i producció i consum responsables.

Per al pròxim curs, la UPV ha batut els seus rècords històrics tant d'alumnat de nou ingrés com d'alumnes que l'han triada com a primera opció per a cursar els seus estudis de grau.