La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Comunitat Valenciana ha anunciat la reorganització dels grups de les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) per al pròxim curs 2024-2025. Esta mesura té com a objectiu garantir una oferta de places suficient, tenint en compte les dades d'oferta i matrícula real del curs actual.
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha assegurat que no se suprimirà l'ensenyament de cap idioma en les EOI. No obstant això, ha assenyalat la necessitat de "ser realistes" en observar la matrícula real d'alguns idiomes, com el basc. En el curs actual, el 75% de les places oferides per a este idioma no s'han cobert, amb grups que no aconseguixen ni tan sols els 5 alumnes. Malgrat això, l'ensenyament es mantindrà, encara que passarà a ser en línia per a fusionar grups i optimitzar recursos.
Quant a l'ensenyament d'espanyol per a estrangers, Rovira ha destacat que l'oferta continuarà sent àmplia i suficient per a atendre la demanda, a pesar que també s'han registrat places sense cobrir en este àmbit, rondant el 10%. El conseller ha afirmat que la Conselleria "es compromet a assumir el 100% de la demanda d'espanyol per a estrangers amb una oferta suficient", ja que este aprenentatge també es pot cursar en els Centres de Formació de Persones Adultes.
Segons les dades del curs 2023-2024, es van oferir un total de 94.089 places en les EOI de la Comunitat Valenciana, però la matrícula total va ser de 56.922 alumnes, la qual cosa representa un 61% d'ocupació sobre l'oferta. A més, s'ha observat un abandó de fins al 32% dels estudiants una vegada iniciat el curs.
D'altra banda, el percentatge de places sense cobrir en idiomes com l'àrab, el rus i el romanés és significatiu, aconseguint el 71%, 71% i 82%, respectivament. Estes dades evidencien la necessitat d'una reorganització per a optimitzar els recursos i adaptar-se a la realitat de la demanda d'idiomes en la Comunitat Valenciana.