Societat

"La proposta de la Generalitat als MIR permetrà pal·liar el gran dèficit de personal en la sanitat pública valenciana"

La Generalitat oferirà contractes d'un a tres anys a metges residents per a fomentar la seua permanència en la Comunitat Valenciana

1 minut

Uns metges a un hospital

El Govern valencià ha anunciat una mesura innovadora per a abordar el dèficit de professionals sanitaris i promoure l'estabilitat laboral en el sistema de salut de la regió. A partir de 2025, la Generalitat oferirà contractes d'un a tres anys als metges residents (MIR) que finalitzen el seu període de formació en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana.

Esta iniciativa té com a objectiu principal atraure i retindre als professionals de la salut en la Comunitat Valenciana, enfrontant així els desafiaments de l'escassetat de personal sanitari que afecten a tot el país. La mesura busca no sols pal·liar el dèficit de professionals, sinó també incentivar i motivar als metges residents perquè opten per romandre en el sistema sanitari valencià.

Oferir contractes d'un a tres anys brinda estabilitat laboral als metges recentment formats, la qual cosa pot ser un factor determinant en la seua decisió d'establir-se a la regió. Esta mesura no sols beneficiarà als professionals de la salut, sinó que també s'espera que tinga un impacte positiu en la qualitat de l'atenció mèdica i en la cobertura sanitària en la Comunitat Valenciana.

L'anunci d'esta mesura reflectix el compromís del Govern Valencià amb la millora del sistema de salut i el benestar de la ciutadania. S'espera que esta iniciativa contribuïsca significativament a enfortir el sistema sanitari valencià i a garantir l'atenció mèdica de qualitat per a tots els residents de la regió.

Carlos Mazón i Marciano Gómez durant la visita a un hospital

Dèficit de personal

El Dr. Juan Pablo Carrasco, responsable de l'Oficina del Metge Jove de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV), ha celebrat la proposta de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana com una "excel·lent notícia" per als metges joves i residents de la regió.

"Vivim una situació bastant dramàtica de falta de professionals, de companys que en acabar la residència marxen a l'estranger, a altres comunitats autònomes, o a la medicina privada", lamenta Carrasco, un fet que ha generat "un gran dèficit de personal en la sanitat pública valenciana".

Carrasco emfatitza la importància d'oferir "condicions laborals estables i no contractes de curta duració", com a setmanes o mesos, que generen inestabilitat i porten molts professionals a buscar oportunitats fora de la regió o en l'àmbit privat. "Per als metges joves, la possibilitat de comptar amb estabilitat i bones condicions laborals és una excel·lent notícia", incidix.

El Dr. Carrasco considera que falten per conéixer les condicions concretes que s'oferiran en els pròxims mesos, però subratlla que "qualsevol mesura que garantisca estabilitat i bones condicions laborals serà benvinguda pels metges joves de la Comunitat Valenciana".

844 places MIR en 2024

Durant este any, la Generalitat oferix un total de 844 places de metges residents de diferents especialitats per a realitzar la seua formació en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, de les quals 232 són de medicina familiar i comunitària. Unes places oferides que es traduiran en mèdics en actiu.

En total, l'oferta de la Generalitat de places de formació sanitària especialitzada per a 2024 ascendix a 1.099 places, la qual cosa suposa un increment de 5,27% places més respecte a l'any anterior, en el qual es van oferir 1.044 places.

Divendres passat 5 d'abril els futurs professionals sanitaris van poder triar especialitat i destí, de manera que el mes de maig podran iniciar ja el seu període de formació.

Quant a la distribució per especialitats, a més de les 844 places de medicina, l'oferta de formació sanitària especialitzada contempla 184 places d'infermeria, 38 de farmàcia, 22 de psicologia, cinc de biologia, quatre radiofísics i dos de química.

Per províncies, es distribuïxen en 384 places de formació en centres sanitaris de la província d'Alacant, 121 en centres de Castelló i 594 són per a cursar la formació en centres assistencials de la província de València.

Eliminació de la barrera lingüística

El Govern liderat pel president Carlos Mazón aposta per una política d'incentius per al manteniment i l'acolliment de nous metges en el nostre territori i "garantir una sanitat pública de qualitat", tal com ell mateix afirma.

De fet, l'eliminació de la barrera lingüística per als metges que exercisquen en la Comunitat Valenciana és "un altre exemple de la voluntat d'este Consell per comptar amb els millors professionals sanitaris per a cuidar la salut de castellonencs, valencians i alacantins".

Des del Consell es ve reclamant al Govern d'Espanya la necessitat de flexibilitzar els rígids criteris d'acreditació de les places de formació amb la finalitat de poder incrementar l'oferta en els pròxims anys donada la falta d'especialistes existent.

Segons Mazón, el Ministeri "ha de ser coherent amb la situació actual de falta de professionals, especialment en Atenció Primària, i promoure solucions perquè les comunitats autònomes puguen respondre a les necessitats assistencials reals en lloc d'obstaculitzar-los el camí".

El president lamenta l'actitud del Govern d'Espanya "de no atendre la reclamació de més places MIR". Així, ha recordat que la Conselleria de Sanitat ha sol·licitat al Ministeri en reiterades ocasions l'ampliació de mil places formatives anuals en l'especialitat de medicina de família i comunitària a escala nacional en els pròxims quatre anys, d'ací la necessitat de flexibilitzar els criteris d'acreditació per a la formació.