Societat

Prop del 5 % dels treballadors de les residències valencianes de majors està sense vacunar

Oltra explica que no hi ha cobertura legal per a exigir la vacunació en determinats sectors i que tampoc és competència autonòmica

2 minuts

Vacuna de Janssen

La vicepresidenta del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha ressaltat aquest divendres que la gran majoria dels treballadors i treballadores de les residències de persones majors està vacunat si bé encara hi ha entre un 5 i un 6% de la plantilla sense vacunar, alguna cosa que no se'ls pot exigir perquè és "entrar en una esfera de drets per als quals la Generalitat no té cobertura legal que li permeta exigir-la".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa posterior al Ple del Consell en ser preguntada pel 'passaport Covid' que la Generalitat exigirà per a entrar en les residències de majors, si així ho autoritza el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La consellera de Polítiques Inclusives ha explicat que aquesta mesura està pensada per a "totes les persones alienes" a la residència, però "no és una mesura per a la plantilla, igual que tampoc ho és per als treballadors d'altres establiments on també es demanarà el certificat Covid", com són els locals d'hostaleria i oci amb aforament de més de 50 persones, o els hospitals.

En aquest sentit, Oltra ha assenyalat que no es pot demanar la vacunació als treballadors de les residències, atés que ací entra en joc una "col·lisió de drets que té difícil encaix". "Si no hi ha un marc legal que empare aqueixa normativa de la vacunació obligatòria per a treballar en determinats sectors, com pot ser la sanitat o l'espai residencial" no es pot exigir a la plantilla.

En aquest moment, amb l'actual normativa "no es pot obligar a ningú a vacunar-se" i "no hi ha vacuna obligatòria per a determinats sectors" com "tampoc és competència autonòmica", ha puntualitzat la consellera.

Quant a les visites i personal alié a les residències, Oltra ha precisat que estan pendents de l'autorització del TSJCV per a poder demanar-los el 'passaport Covid' en alguna de les seues tres modalitats: vacunació, diagnòstic (72 hores anteriors amb PCR, test d'antígens en 48 hores abans) o recuperació en els 180 dies anteriors a l'emissió del certificat.

En el cas dels menors, Oltra ha explicat que s'exigirà a partir dels 12 anys, ja que encara no s'ha articulat la vacunació a partir dels 5 anys.

Oltra ha expressat la seua confiança que el TSJCV permeta tirar avant el 'passaport Covid' i que la Comunitat Valenciana es puga sumar així a les altres sis CCAA que ja compten amb aquesta mesura (Galícia, Aragó, Múrcia, Balears, Catalunya i Navarra).

'APRENENTATGE COVID' AMB UNITATS DE CONVIVÈNCIA

D'altra banda, Oltra ha informat que les noves residències de persones majors incorporaran l'aprenentatge COVID' amb unitats de convivència semblants a una llar. Per a fer-ho possible el Ple del Consell ha aprovat modificar diversos decrets que permetran ordenar el sistema públic valencià de serveis socials amb l'objectiu que els nous centres residencials de persones majors s'estructuren en 'unitats de convivència' per a crear espais més semblants a una llar, en lloc de megacentres, incorporant així els aprenentatges extrets de la pandèmia.

En concret, el decret aprovat pel Ple modifica el decret 59/2019 d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials, al costat dels decrets 181/2017 d'acció concertada, el 38/2020 d'atenció primària de serveis socials i el 34/2021 que regula el mapa de serveis socials, amb l'objectiu d'adaptar-los al desenvolupament de la llei de Serveis Socials Inclusius.

Aquestes modificacions permeten "la inclusió d'aspectes essencials i inajornables per a impulsar el model residencial del Pla Convivint que es va projectar la passada legislatura", ha subratllat Oltra.

El nou text també adeqüen les places o serveis que s'ofereixen en l'acció concertada al mapa del sistema públic valencià de serveis socials, i incrementa el mínim de places a oferir pels centres al 85% sobre el total de places autoritzades que tenen.

Així mateix, s'estableix que aquells centres que oferisquen la totalitat de les places per a concertar obtindran una puntuació addicional, i es reconeix la possibilitat d'ampliar places concertades per a donar cobertura a situacions d'urgències en els casos de persones usuàries en situació d'especial vulnerabilitat.

NOVA COMISSIÓ ORGANITZATIVA TÈCNICA

De la mateixa manera, el decret aprovat hui pel Ple del Consell modifica el Decret 38/2020 de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials per a regular les comissions mixtes per a articular els traspassos de competències entre administracions, en compliment del que s'estableix per la Llei de Serveis Socials Inclusius.

En aquests moments, hi ha 33 entitats locals amb 38 infraestructures socials que han de passar a la Generalitat. D'aquests recursos, 28 corresponen al sector de persones majors, 7 al de diversitat funcional, 2 són recursos mixtos i un és d'infància i adolescència.

La modificació d'aquest decret permetrà la creació d'una comissió organitzativa tècnica amb els professionals dels serveis socials d'atenció primària, amb l'objectiu que puguen participar en l'adequació dels serveis socials municipals a la nova llei.

Finalment, es modifica el decret 34/2021 que regula i aprova el Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana per a ajustar els termes d'elaboració dels plans estratègics de caràcter zonal al Pla Estratègic de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, així com el procés de zonificació.