Societat

El projecte de millora del riu Turia a Quart de Poblet avança després d'eliminar la canya invasora

Amb aquesta mesura, el municipi persegueix l'objectiu de restaurar la flora de l'hàbitat fluvial original gràcies a una ajuda europea de més d'1,3 milions

Paula Picher

1 minut

Eliminació de canyes invasores en el riu Turia al seu pas per Quart de Poblet

Quart de Poblet s'ha convertit en la primera localitat valenciana a recuperar gran part de l'hàbitat del bosc de ribera del Parc Natural del Turia, que travessa el municipi. Així, l'eliminació de canyes invasores (arundo donax) i implantació d'un geo malla per a impedir els rebrots han donat llum verda al següent pas per a rehabilitar el parc: la plantació d'espècies autòctones en el marge esquerre del riu, prop de la zona de l'ajud.

Segons ha expressat la socialista Cristina Mora, alcaldessa del municipi, la intenció és que, amb aquesta nova mesura, l'espai natural del parc puga ser gaudit per la ciutadania i els visitants com una zona d'oci. En concret, es durà a terme la replantació de flora típica de l'entorn. Entre les espècies botàniques pròpies del bosc de ribera es troben el pollancre negre, les bosquetes d'àlber i els salzes blancs, així com els tamarindes o arremores.

Es tracta d'una sèrie d'actuacions acollides dins del pla "NaTURTURia; Recuperació Ambiental i Hidromorfològica del Riu Turia". Aquest projecte compta amb un pressupost superior als 1,4 milions d'euros, dels quals 1,3 són aportats per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). A més, es troba en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-NextGenerationUE.

 

El Parc Natural del Turia a Quart de Poblet

Una altra de les mesures que es realitzarà de forma immediata en els pròxims mesos serà l'estabilització dels marges del riu, fonamental per a frenar l'erosió de les ribes. Aquest treball, segons el pla subvencionat per la UE, "és de vital importància per a la restauració i protecció del llit, ja que amb les accions previstes es reduiran els impactes de les pluges fortes i el risc d'inundacions". Una activitat que persegueix l'únic objectiu de recuperar l'espai fluvial, millorar la qualitat de les aigües i potenciar la resiliència de l'entorn natural.

Per a Quart de Poblet, que porta més de 20 anys implementant accions en els 30.000 metres quadrats de ribera, aquest suposa "el puntal" de totes les obres de millora que porta fent en aquest espai, fins i tot abans que fora declarat parc natural. Tot això ha possibilitat que s'haja integrat l'enclavament en el nucli urbà i que la ciutadania torne a practicar, de nou, les activitats físiques i d'oci a l'aire lliure que abans allí s'organitzaven.

Nous accessos al Parc Natural del Turia

Per si no n'hi hagués prou, el govern socialista de Quart de Poblet ha continuat incrementant les millores amb la creació d'entrades accessibles des del municipi a la zona verda. Entre aquestes àrees, figuren la Porta del Turia, en el carrer Mestre Descalç; la rampa del carrer Paterna, salvant el desnivell existent; o el carril ciclo per als vianants des del pàrquing Balcó del Turia.

En aquest sentit, l'anell verd metropolità per a bicicletes i vianants que uneix el poble amb altres localitats de l'àrea metropolitana de València finalitza en un tram i comença un altre just en el parc natural. Així mateix, aquest projecte finançat per la UE inclou un nou pont d'accés per a facilitar el pas sobre el riu a persones amb mobilitat reduïda.