El problema de l'habitatge i la temporalitat en l'ocupació frustra l'emancipació de la joventut valenciana

Així ho assenyala l'Observatori d'Emancipació Juvenil a la Comunitat Valenciana que situa esta taxa en el 15,5 % durant el primer semestre de 2023

Guardar

El problema de la vivienda y la temporalidad en el empleo frustra la emancipación de la juventud valenciana
El problema de la vivienda y la temporalidad en el empleo frustra la emancipación de la juventud valenciana

Cada vegada hi ha més joves emancipats a la Comunitat Valenciana, ja que la taxa de joventut independitzada puja respecte a finals de 2022. Així ho revelen les dades que s'exposen en l'Observatori d'Emancipació del primer semestre de 2023 elaborat pel Consell València de la Joventut (CVJ) juntament amb el seu homòleg a nivell nacional, el Consell de la Joventut d'Espanya. Una anàlisi en profunditat que va ser presentat el passat dimarts a València i la finalitat de la qual és fer una foto fixa de la situació vital, laboral i econòmica de les més de 790.000 persones de 15 i 30 anys que resideixen en l'autonomia valenciana.

Així, les dades d'emancipació juvenil referents als primers sis mesos del passat 2023 reflectixen una taxa d'emancipació del 15,5 %, la qual cosa suposa 20.935 joves més vivint fora de l'habitatge familiar. Una dada que situa a la Comunitat Valenciana com la huitena regió espanyola amb una major taxa de joves que han aconseguit començar una nova etapa fora del domicili familiar. Encara que es registra una tendència positiva a causa que l'emancipació juvenil ha augmentat en 2,15 punts percentuals respecte a l'any anterior (primer semestre de 2022), el 15 % aconseguit a principis de 2023 seguix estant per sota de la mitjana nacional que se situa en el 16,3 %.

Respecte al sexe, l'emancipació femenina va ser major que la masculina (un 8,3 % més), però les dades evidencien que només 1 de cada 5 dones s'emancipa en solitari; mentre que el 54 %, més de la meitat, dels homes que aconseguien fer-ho sí ho feia només. Si s'observa els resultats de l'informe amb perspectiva d'edat, la taxa d'emancipació entre els joves de 16 i 29 anys va ser d'un 15,5 % i els majors índexs es registren en les persones de 30 a 34 anys on un 73,9 % sí està independitzat.

Habitatge car i ocupació a temps parcial, els dos fronts oberts de la joventut

Entre els motius que obstaculitzen que els joves abandonen 'el niu', es troba la problemàtica habitacional caracteritzada per un mercat de l'habitatge —tant de lloguer com de compra— on els preus es troben a l'alça des de fa mesos. De fet, el CVJ xifra la pujada interanual en un 15,7 % i esta força al fet que els joves "hagen de destinar un 77,7 % del seu salari si volen emancipar-se en solitari", destaquen des del Consell.

Respecte al preu de les habitacions en pisos compartits, este també ha anotat una pujada "desorbitada" en les tres províncies, on es registren a meitat d'any 2023, els següents preus: a Alacant 310 euros de mitjana, Castelló 280 euros i València 360 euros. En la mateixa línia es troba l'opció de compra d'una casa, ja que esta operació implicaria que "una persona jove valenciana hauria d'estalviar 3,5 sous anuals complets per a pagar l'entrada", afigen. És per això que la forma d'emancipació de la joventut valenciana continua sent a través del règim de lloguer, ja que el 57,4 % de les persones que aconseguixen mudar-se ho fan en un habitatge llogat.

Una joven pasea por un parque de la ciudad de València. Imagen: Xisco Navarro
Una jove passeja per un parc de la ciutat de València. Imatge: Xisco Navarro

Des d'una perspectiva general, el nombre de població ocupada a la Comunitat Valenciana entre els 16 i els 34 anys va créixer un 6,1 % respecte a 2022 i la taxa d'atur en eixa mateixa forqueta es va incrementar lleugerament en un 0,8 %. Els contractes de treball a temps parcial són una altra de les raons que dificulten l'accés dels joves a l'habitatge, ja que la parcialitat se situava entorn del 30,5 % amb una major incidència en la població femenina. A més, també va augmentar en 10.062 persones respecte al primer semestre de 2022 els treballadors que treballen a temps parcial "de manera involuntària", una situació que implica, al seu torn, una reducció del salari, sense dessitjar-lo.

Un pla d'habitatge jove, més ajudes al lloguer i regular els preus

Malgrat l'evolució positiva dels últims semestres, la situació actual és "preocupant i hauria de ser una prioritat institucional", descriuen des del Consell Valencià de la Joventut. "L'emancipació juvenil a Espanya es produïx als 30'3 anys, quan la joventut deixa de ser jove", afirma Àlvar López de Medina, president del Consell. Per este motiu, des de l'entitat advoquen per "abordar l'emancipació juvenil des d'un enfocament que reconega l'habitatge com un dret vulnerat" i la protecció del qual es faça efectiva a través d'un Pla d'Habitatge Jove.

En eixe mateix sentit, l'organització proposa com a solució la revisió de les polítiques actuals en matèria d'habitatge i joventut i planteja l'ampliació del "parc públic, assegurar que el 40 % de l'habitatge públic siga per a joves, augmentar les ajudes al lloguer i a la compra, i regular els preus del lloguer per a evitar abusos". Unes mesures que, segons apunten, han sigut "efectives en altres països i són necessàries" per a augmentar les xifres de joves que puguen permetre's inicien una nova etapa independent.

Destacats