La Conselleria d'Educació que dirigix José Antonio Rovira avança en la preparació del pròxim curs 2024-2025 que arrancarà el pròxim 9 de setembre en els col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana. Un nou any acadèmic que estarà marcat per dues grans novetats en les aules: la recentment aprovada Llei de Llibertat Educativa, impulsada per PP i Vox, i en la qual es promou la llibertat d'elecció de les famílies en qüestions com la llengua en la qual s'estudia; i també per l'entrada en vigor del nou Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions (2024-2027) que pretén abordar aquesta qüestió en les pròpies aules dels centres.
Un pla que "té com a objectiu la millora de la salut mental en la població", segons destaca el departament autonòmic d'Educació, i inclou protocols per a detectar i atendre preventivament qualsevol situació de conflicte que amenace el benestar dels menors. Dues qüestions que, segons els experts, són necessàries a causa de l'augment dels problemes d'aquest tipus des d'edats cada vegada més primerenques. Així i tot, els sindicats critiquen que este pla haja sigut enviat ja als centres de cara a l'inici de curs sense que el seu contingut haja sigut consensuat prèviament amb les organitzacions sindicals.
Sobre este tema, des d'Intersindical Valenciana exposen que es tracta d'"un pla fet de dalt a baix per la Conselleria, sense consultar a la societat civil, a les entitats o a nosaltres els sindicats o als activistes en primera persona", explica Xema Sánchez Alcón, coordinador de l'àrea d'Intersindical Inclusiva. En contraposició, afig el coordinador, "l'anterior pla del Botànic sí es va basar en un procés participatiu i deliberatiu" on a través d'"esmenes" els sindicats van poder intervindre en la seua creació.
A més, segons el coordinador, el pla està basat "en un model de salut mental biomèdic". "Nosaltres advoquem per un model psicosocial basat en l'atenció centrada en la persona, en les relacions de les persones amb transtorns psiquiàtrics i en el que es denomina psiquiatria comunitària", apunta. "Qualsevol millora en salut mental sempre serà benvinguda, però estes qüestions es poden fer d'una altra manera, comptant amb totes i tots, fins i tot amb els activistes en primera persona, col·lectius d'ajuda mútua que quasi mai són visibles", finalitza Sánchez Alcón.
En la mateixa línia es pronuncien des del Sindicat de treballadors i treballadores de l'ensenyament del País Valencià (STEPV), ja que, segons expliquen a través d'un comunicat, el document "no s'ha tractat en cap taula de negociació, malgrat haver-ho reivindicat en diverses ocasions en les juntes de portaveus". Aixímateix, des del sindicat censuren que tampoc s'haja publicat el protocol per a evitar les agressions al professorat per part d'alumnes, un document que, tal com asseguren, es va negociar fa més d'un any, al juny de 2023.
Més unitats de detecció precoç i arribada de la infermera escolar
El nou Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions naix com un projecte de legislatura que estarà vigent entre 2024 i 2027 i que ha sigut configurat de manera col·laborativa entre les conselleries de Serveis Socials, Educació i Sanitat. Amb un pressupost total de 238,8 milions, entre les mesures que inclou este pla i que s'implantaran en els col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana a partir del pròxim mes de setembre, es troben la inclusió de personal d'infermeria en els propis centres.
D'esta manera, la labor de vetlar per la protecció de la salut mental en la infància serà una labor compartida entre el professorat, els pares i mares fora de l'entorn educatiu i la coneguda com a 'infermera escolar' que farà seguiment i detectarà precoçment qualsevol signe de trastorn en l'alumnat.
En el medi escolar, el Pla també contempla la creació de 22 unitats de detecció preventiva, una per cada departament de salut, que s'encarregaran de detectar i intervindre inicialment davant els problemes de salut mental de l'alumnat; així mateix, aquestes unitats també tindran previst l'orientació i suport específic al professorat i també s'han conveniado programes formatius dirigits a estos.