El Pla Obert de la Diputació pren el vol amb 120 projectes aprovats abans de finalitzar l'estiu

"Els alcaldes i alcaldesses estan satisfets amb un nou model que acosta la institució al territori, als municipis i als seus problemes", afirma Mompó

Guardar

El president de la Diputació Vicent Mompó i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, Natàlia Enguix
El president de la Diputació Vicent Mompó i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, Natàlia Enguix

El Pla Obert d'Inversions 2024-2027, el major programa inversor de la història de la Diputació de València, pren el vol sis mesos després de la seua presentació. I ho fa amb l'aprovació dels 30 primers projectes, amb la previsió que se supere el centenar en només unes setmanes.

Este pla, que beneficiarà a un total de 264 municipis i a les mancomunitats de la província, té com a objectiu transformar en millores reals les comarques valencianes, facilitant que els projectes es presenten en qualsevol moment de la legislatura, i convertint la Diputació en una entitat útil, pròxima, àgil i accessible. Per a això, s'han mobilitzat 350 milions d'euros.

Ara que es complix la primera meitat d'any des de la seua posada en marxa, el balanç per part de les autoritats no pot ser més positiu: 149 sol·licituds rebudes, de les quals 30 han sigut ja aprovades, 93 estan en fase de concessió i 26 estan sent revisades.

Els ajuntaments elegixen

El president Vicent Mompó i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, Natàlia Enguix, valoraven este dimarts el transcurs del programa incidint en el fet que l'essència del Pla Obert és que "els ajuntaments són els que trien, en això no hem canviat res. La diferència és que ara no tenen la pressió de presentar els projectes en un termini determinat, ja que poden fer-ho en qualsevol moment de l'any, i la Diputació estarà ací no sols per a finançar-los sinó per a acompanyar-los en el procés i que no hagen de renunciar a les ajudes".

El president destacava l'aprovació de les 30 primeres sol·licituds presentades pels ajuntaments, que a més d'obra nova inclouen l'adquisició de béns immobles, subministraments i maquinària. Mompó avançava que l'àrea de Cooperació "preveu tindre aprovats més d'un centenar de projectes abans de les vacances, la qual cosa demostra que hem avançat els temps de presentació i que els municipis tindran totes les facilitats per a definir les seues prioritats i donar-los resposta amb ajuda de la Diputació".

En este sentit, el líder de la corporació provincial considera que "els alcaldes i alcaldesses estan satisfets i satisfetes amb un nou model que acosta la institució al territori, als municipis i als seus problemes, però també amb una gestió que més enllà dels grans programes, com el Pla Obert o el Fons de Cooperació, ha apostat per les ajudes per al patrimoni històric i ha obert altres línies per a la millora de les infraestructures hídriques, la rehabilitació de casernes de la Guàrdia Civil i la recuperació de trinquets als nostres pobles, entre altres ajudes".

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix
El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix

Un centenar de projectes en marxa

Per part seua, la vicepresidenta Natàlia Enguix, impulsora del pla, detallava les sol·licituds presentades pels ajuntaments fins a la data i la temàtica dels projectes. En xifres, "hem rebut 149 sol·licituds, de les quals 92 corresponen a obres, 45 a subministraments i 12 a adquisició de béns immobles per part dels consistoris. De totes elles, 30 han sigut ja aprovades, 93 estan en fase de concessió i s'espera que es concreten durant este mes, i 26 estan sent revisades", ha explicat Enguix, qui avançava que abans d'agost "tindrem aprovats uns 120 projectes enfront dels zero projectes aprovats ara fa un any en el pla anterior".

Entre les sol·licituds aprovades destaquen projectes de major quantia, com els 560.000 euros que destinarà Montserrat a comprar un solar per a ús municipal en l'avinguda Jaume I, els 500.000 euros pressupostats per Canals per a renovar íntegrament el camp de futbol, o els 390.000 euros amb els quals Carcaixent habilitarà un edifici del carrer Sant Anna per a centre de servicis socials.

Però també hi ha demandes menors com el robot neteja piscines de El Palomar (5.000 euros); la instal·lació de la tanca del poliesportiu de Tous (15.000 euros); o l'adequació a la normativa actual de la piscina d'Alfauir (15.000 euros). "No importa només els diners, sinó la necessitat que en cada moment tinga el municipi i la resposta ràpida, sense la pressió dels terminis, que li donem des de la Diputació perquè els projectes de millora es convertisquen en realitat i l'equipament i els subministraments arriben als nostres pobles", assenyalava Enguix.

Els projectes aprovats "pertanyen a 24 ajuntaments de 10 comarques, i destaquen les actuacions proposades en matèria de millora del cicle de l'aigua i les instal·lacions esportives, així com la recuperació d'edificis per a ús social, obres d'urbanisme i eficiència energètica i adequació d'espais com a piscines o camps de futbol". "Convé que les iniciatives presentades siguen prioritàries per als ajuntaments i que tinguen molt clar que donaran resposta a estes necessitats, que s'acabaran executant en els pròxims mesos al costat d'altres projectes que ens plantejaran estos i altres municipis en el marc del Pla Obert", afegia la vicepresidenta.

Premi a projectes transformadors

Natàlia Enguix insistia que el més important "és que cada municipi present els seus projectes quan estiguen madurs, quan estiguen segurs que els executaran. Per a això hem avançat la posada en marxa del pla i hem obert un termini ininterromput de presentació per a facilitar-los el procediment". A partir d'ací, "l'equip de Cooperació que dirigix Pedro Domingo està a la seua disposició per a resoldre qualsevol dubte, com han fet fins al moment en les diferents jornades que hem organitzat del Pla Obert en la Diputació i a les comarques, amb gran resposta dels responsables i tècnics locals".

La responsable de Cooperació Municipal aposta per "fer didàctica per a explicar uns canvis que tracten de millorar l'eficàcia del pla i incrementar el nivell d'execució de les propostes presentades", recordant que des d'esta àrea "es premiaran els projectes innovadors que contribuïsquen a transformar els nostres pobles i ciutats, cas de l'urbanisme amb perspectiva de gènere que estem promovent, i que acostarem al personal tècnic a través de jornades específiques amb exemples concrets de com podem millorar la qualitat de vida en els municipis".

Destacats