Divendres passat tenia llum verda el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2024-2027 impulsat pel Govern central, després de superar les diferències amb les comunitats autònomes. Un pla que té com a principal objectiu reduir el nombre de fumadors i fumadores en els pròxims tres anys, amb l'objectiu de tindre la primera generació lliure de tabac l'any 2030.
Malgrat les reticències inicials de les comunitats autònomes governades pel PP, finalment s'arribava a un consens general. Amb esta aprovació s'establix un full de ruta i ara caldrà traslladar el pla a un espai legislatiu.
Segons explicava Mónica García, ministra de Sanitat, el "pla antitabac" naix amb quatre objectius: ampliar els espais lliures de fum, impedir el consum a edats primerenques, ajudar des del Sistema Nacional de Salut a aquelles persones fumadores que vulguen deixar de ser-ho i aconseguir un consens entre societat, comunitat científica i autonomies.
Abordar el debat "amb serietat"
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, reafirmava divendres passat el compromís del govern autonòmic amb la generació sense fum i advertia sobre la necessitat d'abordar la problemàtica del tabaquisme "amb serietat" i amb el "finançament adequat".
Mazón expressava la seua preocupació per la falta de claredat en el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme i assenyalava com a "fonamental" buscar consens en este assumpte, així com coordinació amb el sector i establir objectius ambiciosos.
"El nostre compromís amb la salut és a ultrança i apostarem per una generació sense fum", recalcava Mazón. "El nostre compromís amb la salut és irrenunciable, però plans en cartó ploma sense finançament no és la manera més seriosa d'abordar una problemàtica tan difícil i complicada com és el tabac", incidia el cap del Consell.
El tabac en la Comunitat Valenciana
Segons xifres del Ministeri de Sanitat, extretes de l'enquesta europea de Salut a Espanya realitzada l'any 2020, en la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 845.000 fumadors diaris, el 19,88% de la població major de 15 anys.
Concretament, i segons dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València publicat en 2022, un total de 395.938 valencians estan exposats al fum ambiental del tabac fins a cinc hores al dia i, d'estos, 45.071 ho estan més de cinc hores, una xifra que situa a la Comunitat Valenciana com la segona, per darrere d'Andalusia, més exposada al fum tòxic del tabac.
Estes dades suposen que, en adults, s'incremente fins a un 30% el risc de patir malalties cardíaques, pulmonars i càncers. En el cas dels menors, augmenta un 50% el risc de patir otitis, un 30% les infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques.
Segons l'Enquesta sobre l''Ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris' del Ministeri de Sanitat, un 41,7% dels estudiants d'entre 14 i 18 anys ja ha provat el tabac en la Comunitat Valenciana.
El tabac és la segona droga més consumida per darrere de l'alcohol i l'edat d'inici de consum diari se situa en els 15 anys. Des del punt de vista del psicòleg, la normalització del seu consum provoca una major predisposició a iniciar-se en l'hàbit.
AECC, CNPT i CGE celebren l'aprovació
L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), el Comité Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) i el Consell General d'Infermeria (CGE) han expressat la seua satisfacció per l'aprovació del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme.
Per a l'AECC, esta aprovació representa una "fita crucial" en la lluita contra el tabaquisme i els seus efectes en la salut. L'organització destaca la importància de treballar units per a abordar els desafiaments d'implementació i desenvolupament normatiu que queden per davant. A més, emfatitzen la necessitat d'incloure mesures que limiten l'accés dels joves als productes de tabac en el futur desenvolupament normatiu.
Per part seua, el CNPT considera que el Pla aprovat per Sanitat és un pas avant necessari per a avançar en la prevenció del tabaquisme. El president del CNPT, Francisco Pascual, destaca la importància de mesures com la regulació de nous productes de tabac, espais lliures de fum i una major fiscalitat i control publicitari per a protegir la salut pública, especialment la dels joves.
El CGE insta els governs autonòmics a no oposar-se a les noves mesures antitabac propostes pel Ministeri de Sanitat, emfatitzant que la salut no ha d'utilitzar-se per a fer oposició política.
El tabaquisme, segons l'AECC, està directament relacionat amb el càncer de pulmó i contribuïx a més de 15 tipus de càncer, per la qual cosa l'eliminació del consum de tabac podria reduir significativament els casos diagnosticats de càncer. L'organització es compromet a liderar iniciatives i campanyes de conscienciació per a promoure la salut i el benestar, amb l'objectiu d'aconseguir una primera generació lliure de tabac per a l'any 2030.