Paiporta encén la flama de la solidaritat amb la Cremà de la falla SOM

Cinc mesos després de la DANA, la falla solidària SOM crema en homenatge a la reconstrucció i a l'esperit faller

Guardar

Cremà de la falla solidaria 'SOM'
Cremà de la falla solidaria 'SOM'

En una nit plena d'emocions i simbolisme, Paiporta ha sigut testimoni de la crema de la falla solidària SOM, un homenatge commovedor als municipis afectats per la DANA del 29 d'octubre. Veïns i fallers de l'Horta Sud es van congregar en la Plaça de l'Església per a presenciar la tradicional 'Cremà', un acte que ha representat la resiliència i la unitat de la comunitat després de les devastadores inundacions.

La falla, una obra creada per David Sánchez Llongo i dissenyada per Lola García, s'ha erigit com un mbolo de fortalesa i solidaritat. A través de la seua imponent estructura, la peça ha rendit tribut a totes les persones i sectors vinculats a les Falles que van patir els estralls del temporal. En paraules dels seus creadors, ha representat "la capacitat inesgotable de reconstruir, regenerar i avançar units, com un sol cor".

L'esperit faller que mai s'apaga

Amb una impressionant estructura de 12 metres d'altura, la falla SOM presentava un cos central compost per mans que sostenien flames de vareta, il·luminades des del seu interior. Estes flames simbolitzaven "l'esperit faller que mai s'extingix", brillant en la foscor com una poderosa metàfora de la llum que manté unida a la comunitat en els moments més desafiadors.

En la base de la falla, es trobaven inscrits els noms de totes les localitats afectades per la DANA, en relació a la fortalesa i resistència de cadascuna d'elles. Com a elements complementaris, el monument incloïa figures que representaven a ciutadans anònims, protagonistes silenciosos de la recuperació: una parella de fallers voluntaris i una mare amb el seu fill, reflectint l'esforç col·lectiu per a retornar l'esperança als qui ho van perdre tot.

El disseny de les figures evitava trets específics per a convertir-les en un mbolo universal de solidaritat. Totes compartien una línia recta, representació del fang que va cobrir els carrers, però que també es va transformar en el senyal de la unió entre els qui van oferir ajuda desinteressada. "El fang ens va igualar a tots, però la solidaritat ens va fer més fortes", explicaven els organitzadors.

Un missatge de gratitud i germanor

En el centre de la falla destacava una sola paraula que ho resumia tot: SOM (som). Un recordatori que, junts, "som poble, som Falles i som 'germanor'". En la part posterior del monument, es va reservar un espai especial per a agrair a totes les persones que, des del primer instant, van deixar tot per a prestar ajuda. "Homes i dones que van arribar de diferents llocs amb un únic objectiu: oferir el millor de mateixos per als altres, sense condicions ni reserves", destacava l'explicació de la falla.

El programa d'activitats del projecte SOM va començar el divendres 21 de març amb la iniciativa 'Foc al Barranc', en la qual més de cent comissions i entitats van disparar focs artificials de manera sincronitzada, gràcies a l'impuls del col·lectiu Pòlvora a la Vespra. El dissabte 22, les activitats van arrancar amb visites guiades a la falla.

A la nit, a partir de les 22.30 hores, una desfilada de juntes locals falleres de l'Horta Sud i altres municipis afectats va servir com a preludi a la gran 'Cremà'. Falleres i fallers van desfilar acompanyats per les bandes de música de Paiporta, la Primitiva i la Unió Musical, en un emotiu acte de tancament.

La 'Cremà' va donar inici uns minuts abans de la mitjanit i va ser la la fallera major de Convent Jerusalem, Carmen Prades, de Conflent, qui va tindre l'honor d'encendre la metxa que donaria pas a la gran foguera. El programa solidari i cultural de SOM continuarà fins a juny, amb activitats destinades a visibilitzar i fer costat al sector faller afectat per la DANA.

Destacats