El projecte que regenerarà el barri de la Cantereria d'Ontinyent convertirà la capital de la comarca de La Vall d'Albaida "en tot un referent europeu en la reducció de l'impacte ambiental a les ciutats".
Així ho qualificava ahir el vicepresident segon de la Generalitat Valenciana i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, durant la presentació del projecte del parc inundable per part de l'equip redactor, en el qual estava acompanyat per l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez.
Una actuació que permetrà la regeneració arquitectònica del barri de Cantereria mitjançant l'adquisició, demolició dels habitatges amb alt risc d'inundació, reallotjament de les famílies que les ocupen i la creació d'un espai verd.
Aquest projecte combina l'eliminació de risc residencial derivat de la inundabilitat del lloc, que planteja l'acció i la millora mediambiental i paisatgística de l'àrea que es concreta amb la continuació en la realització d'intervencions ja iniciades en 2021.
Així, la regeneració de la Cantereria d'Ontinyent servirà de model europeu per a l'adaptació de les ciutats al canvi climàtic i ja ha sigut posat en valor, per exemple, per part de Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern d'Espanya, qui va destacar durant una compareixença en el Congrés el projecte de regeneració d'aquest barri, afectat per la DANA de setembre de 2019, qualificant l'actuació com a "valenta".
Actuació pública immediata
L'actuació prevista suposarà l'adquisició dels immobles i talussos que resten per obtenir, ja siga mitjançant acord amb les persones propietàries o mitjançant expropiació (el procediment d'expropiació només podrà iniciar-se després de l'aprovació definitiva de la modificació del Pla General d'Ordenació).
Així mateix, es concediran ajudes per a la solució residencial, es durà a terme la demolició d'habitatges i consolidació dels talussos i intervenció en les despeses referents a la gestió de les obres d'urbanització de la zona verda.
El barri de la Cantereria d'Ontinyent està dins del Pla d'Acció Territorial sobre prevenció de Riscos d'Inundacions de la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) com a zona inundable amb risc un i risc geomorfològic.
Aquests antecedents requereixen una actuació pública immediata, màximament quan els fets esdevinguts en 2019 han tingut precedents en els anys anteriors tenint com a conseqüència, de manera reiterada, l'evacuació i rescat de les persones pel risc que corrien les seues vides i els béns en els quals habitaven. A més, una gran part de les persones residents en aquesta àrea es troba dins dels paràmetres de vulnerabilitat econòmica i social.
Potenciar la resiliència de les ciutats
Héctor Illueca remarcava ahir la importància de "potenciar la resiliència de les ciutats". Això es tradueix a "actuar en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i inundacions, treballar en la prevenció, adaptar-les a un nou context d'emergència climàtica i reduir l'impacte ecològic".
En aquest sentit, la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica està desenvolupant actuacions urbanes per a revertir els danys ocasionats pels temporals de 2019 i 2020 conseqüència de la DANA i la borrasca Gloria. Aquestes intervencions s'estan realitzant a través de convenis amb l'Ajuntament d'Ontinyent. La pròxima signatura d'un conveni entre les dues administracions suposarà una inversió de 800.000 euros, que se sumen als 1.200.000 euros ja invertits per la Generalitat per a facilitar la regeneració urbana i que les persones del barri puguen viure en condicions dignes.
Per part seua, l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, agraïa al vicepresident l'aportació de la Generalitat a aquest projecte, ja que "ens han permés fer viable allò que pensàvem que era una absoluta necessitat per a la ciutadania d'aquest municipi. Hui fem un pas més en un projecte que arranca després de la nit fatídica de la DANA, quan decidim que calia donar una solució global per a adaptar la ciutat a la realitat climàtica".