Societat

Ontinyent quintuplica l'ús del bus urbà des que és gratis

L'Ajuntament d'Ontinyent amplia els horaris del bus urbà per a continuar potenciant el seu ús

1 minut

Interior del bus urbà d'Ontinyent

L'aposta per la mobilitat sostenible d'Ontinyent dona els seus fruits. I és que la gratuïtat del bus urbà impulsada l'1 de gener de 2020 ha quintuplicat el seu ús en aquests quasi tres anys. Les previsions del consistori de la capital de la Vall d'Albaida és que 2022 concloga amb 150.000 usuaris anuals, quan en 2020 a penes s'arribava als 30.000. Una xifra que tot apunta al fet que s'aconseguirà, ja que actualment se supera la mitjana de 12.700 usos mensuals al qual portem d'any (114.650 de gener a setembre).

L'Ajuntament d'Ontinyent va ser pioner a introduir aquest servei sense cost per a la ciutadania, una iniciativa a la qual ara se sumen diverses ciutats de la Comunitat Valenciana a causa de les ajudes que ofereix la Generalitat Valenciana (sufraga el 50% del cost) dins de la lluita contra els efectes que té la inflació en el conjunt de la ciutadania.

Un increment de l'ús del servei a Ontinyent que ha sigut progressiu malgrat la pandèmia, ja que en 2020 es va arribar als 95.000 usuaris i usuàries i en 2021 van ser 122.800. Un augment de l'ús que ha anat acompanyat de millores com la incorporació de dos nous vehicles més accessibles o la millora de les marquesines.

Ampliació d'horaris i modificació del recorregut

Així, la municipalització del servei i la seua posterior gratuïtat ha impulsat el seu ús pel qual, des d'aquest mes d'octubre, s'ampliaran els seus horaris. "Cada vegada són més persones les usuàries i en concordança amb això ampliarem horaris, que podem continuar ampliant segons les necessitats", incideix Inma Ibáñez, regidora de Transport.

Concretament, el bus urbà d'Ontinyent estarà en marxa als matins de 7.30 a 14.30 hores i de 15.30 a 20.00 hores, passant a les 20.05 pel poliesportiu per a baixar a les persones usuàries que estiguen en la parada. A més, s'han fet alguns canvis al recorregut, canviant la parada situada en l'avinguda Daniel Gil, 53 per una altra en l'avinguda d'Albaida, 35, millorant la connexió amb la parada del bus interurbà.

Bus urbà d'Ontinyent

Vertebració de la ciutat

L'augment de l'ús del transport públic a Ontinyent ha permés reduir en al voltant de 10 tones de les emissions de CO₂ a l'atmosfera i la descongestió del trànsit. A més, ha millorat la comunicació entre els diferents barris i ha ajudat a viatjar a les persones amb recursos limitats o sense alternatives de desplaçament.

Unes persones beneficiades que, en la seua major mesura, són dones. Un estudi realitzat apunta que les dones dupliquen als homes quant a ús del bus urbà. En tots dos casos el perfil majoritari és el d'una persona que no disposa de cotxe per a realitzar el trajecte, de més de 51 anys, i que utilitza el transport públic per a anar a comprar, seguit d'anar a rebre atenció vinculada amb la salut com per exemple al metge, dentista o fisioterapeuta.