Ontinyent encapçala les polítiques municipals contra el suïcidi

L'Ajuntament ha posat en marxa un grup d'ajuda a familiars i persones properes a un suïcidi pioner a la Comunitat Valenciana

Guardar

Una dona mirant per la finestra
Una dona mirant per la finestra

Ontinyent va impulsar, en abril de 2021, el Pla Municipal de Prevenció del Suïcidi, una eina pionera a la Comunitat Valenciana que ha servit a la capital de la Vall d'Albaida situar-se com a un municipi capdavanter en la lluita contra aquesta problemàtica social.

Dins d'aquest pla, el passat mes d'octubre es va crear un grup d'ajuda a familiars i persones properes a casos de suïcidi consumat, sent el primer grup d'aquestes característiques que es crea en territori valencià. "Un pas més dins de l'atenció que hem prestat des d'abans de la pandèmia per atendre aquesta problemàtica, un tema incòmode, però que és una realitat, ja que el suïcidi és la primera causa de mort no natural a la ciutat", tal com reconeix l'alcalde Jorge Rodríguez.

Prevenció, sensibilització i atenció

Rodríguez considera que l'atenció al suïcidi "està molt protocol·litzada a escala clínica, però hi ha altres vessants en les quals volíem aprofundir. Una ha estat la prevenció, altra la sensibilització, i faltava atendre a les persones que han viscut aquesta situació en proximitat i ajudar-les a fer-li front".

Per la seua banda, la regidora de Política per a les Persones Paula Soler recorda que dins del Pla Municipal "hem dut a terme accions com la formació de figures professionals claus; la creació d'un reglament d'actuació municipal; l'elaboració d'un protocol per als mitjans de comunicació; i l'organització de xerrades tant per a l'alumnat com per a la població en general. Amb aquest nou grup volem que totes i tots tinguen l'oportunitat de rebre ajuda després de patir un cas de suïcidi consumat al seu entorn proper".

Paula Soler, Jorge Rodríguez e Inma Barberá
Paula Soler, Jorge Rodríguez i Inma Barberá

Un grup de 12 places

La darrera setmana va començar el procés de garbellat de les persones que vulguen entrar al grup, que es posarà en marxa en octubre amb un total de 12 places, reunint-se quinzenalment en sessions d'aproximadament 60 minuts, i que estarà atés per psicòlegs i psicòlogues amb la màxima confidencialitat.

Per a formar part cal posar-se en contacte amb el departament municipal de Serveis Socials, amb el departament de salut mental de l'Hospital d'Ontinyent, o amb l'Associació per a la Defensa i Integració de la Malaltia Mental (ADIEM). Precisament, des d'aquest col·lectiu, la tècnica encarregada de coordinar aquest grup, Inma Barberá, explica que "el grup serà un grup dirigit, i no d'ajuda mútua. No és molt nombrós per poder oferir l'atenció més personalitzada, desmitificant idees al voltant de la problemàtica i ajudant a gestionar emocions".

Per formar part del grup no és excloent el temps que haja passat des del succés, ni tampoc no ser familiar de primer grau.

Es reprén el cicle de xarrades

Per altra banda, durant el mes de setembre tindran lloc tres noves xerrades sobre prevenció de la conducta suïcida als centres cívics i CIM, reprenent les que ja es van dur a terme en juny i juliol sobre salut mental. Aquestes noves xerrades tindran lloc el 14 de setembre al CIM de Sant Rafel; 20 de setembre al Centre Cívic del Llombo; i 29 de setembre al Centre Cívic de Sant Josep.

Destacats