Sense garatges ni solars: On aparcar en les localitats afectades per la DANA?

En els últims mesos els conductors estan recorrent a deixar els seus vehicles aparcats on poden: voreres, jardins, rotondes i fins i tot en doble fila

Guardar

Treballs amb vehicles a Catatarroja
Treballs amb vehicles a Catatarroja

La devastadora riuada del 29 d'octubre, causada pel temporal que va afectar greument diverses comarques de la Comunitat Valenciana, com l’Horta Sud, la Ribera, el Camp de Túria, la Plana d’Utiel-Requena, la Foia de Buñol-Chiva i la Serrania, ha deixat un paisatge desolador.

A més de les pèrdues humanes i materials, la situació en els municipis de la denominada "zona 0" ha derivat en un problema menys visible però que està complicant el dia a dia dels veïns: l’aparcament. Una realitat que en alguns casos ja era especialment complicada en certes localitats, abans fins i tot de la catastròfica DANA.

Més de 100.000 vehicles destruïts o inutilitzats

L’aigua va arrasar amb tot al seu pas, inutilitzant més de 100.000 vehicles en les comarques afectades. Però, conforme les asseguradores i els pagaments del Consorci de Compensació d’Assegurances estan accelerant els processos d’indemnització, moltes són les famílies que estan aconseguint adquirir nous cotxes, la qual cosa està convertint el problema de l’aparcament en estes localitats en un gran desafiament.

El motiu principal és que els garatges i soterranis, públics i privats, de molts municipis continuen inutilitzables. Estes instal·lacions, habituals en les zones d’eixample de localitats densament poblades com les de l’Horta Sud (amb quasi 500.000 habitants), van quedar inundades per les pluges torrencials. I encara que les tasques de neteja avancen a bon ritme, moltes d’estes infraestructures requerixen reconstrucció, desinfecció i pintura, la qual cosa prolonga la seua indisponibilitat.

Espais d’aparcament reduïts al mínim

El problema no sols radica en els garatges. La situació també s’ha agreujat per diferents motius, com ara els carrers tancats al trànsit a causa de les obres de reparació i neteja, i l’ocupació de grans solars que abans servien com a aparcaments improvisats i que ara estan ocupats per campaments de vehicles danyats o per zones de treball per a la reconstrucció.

Aparcament caòtic: cotxes en voreres, jardins i rotondes

Davant la falta d’alternatives, els conductors recorren a deixar els seus vehicles on poden: voreres, jardins, rotondes i fins i tot en doble fila. Esta situació ha generat tensió, no sols entre els veïns, sinó també amb les autoritats locals, que ja estan començant a prendre mesures.

L’Ajuntament de Paiporta, per exemple, va publicar recentment en xarxes socials un missatge demanant a la ciutadania que evite estacionar en voreres i places perquè "estes zones són essencials per al trànsit per als vianants, especialment per a persones majors, xiquets i aquells amb mobilitat reduïda".

Riscos d’una mala pràctica

El mal aparcament no sols suposa una incomoditat per als vianants. També pot causar greus problemes de circulació per als grans vehicles que treballen en la reconstrucció de les localitats. Camions de bombers, tancs de l’exèrcit i vehicles de neteja i recollida de fem necessiten transitar amb facilitat pels carrers. L’estacionament en doble fila o en punts no autoritzats podria bloquejar el seu pas, retardant les tasques essencials.

A més, molts veïns temen ser multats o fins i tot que els seus vehicles siguen retirats per la grua, la qual cosa, en la situació actual, podria convertir recuperar el cotxe en una odissea.

Recomanacions per als conductors afectats

Per a evitar sancions i problemes majors, és fonamental que els conductors adopten bones pràctiques.

Ací algunes recomanacions:

  • Deixar una nota visible: Col·loca un cartell a l’interior del vehicle amb un número de telèfon i una confirmació que el cotxe funciona. Açò facilita que et localitzen en cas que el vehicle estiga obstaculitzant i també ajuda a evitar que siga considerat com abandonat.
  • Consultar les xarxes socials dels ajuntaments: Els consistoris estan proporcionant informació actualitzada sobre on estacionar i les millors pràctiques per a evitar multes.
  • Aparcar en espais habilitats: Encara que puga implicar caminar una major distància, és millor buscar un lloc permés que córrer el risc de sancions.
  • Compartir vehicle: En la mesura del possible, els veïns poden coordinar-se per a reduir la quantitat de cotxes en els carrers.

Una recuperació lenta

La tornada a la normalitat en els municipis afectats per la DANA està sent un procés lent. Encara que les labors de neteja i reparació avancen, la recuperació d’infraestructures com garatges i soterranis podria allargar-se encara setmanes o fins i tot mesos. Mentrestant, els ciutadans han d’adaptar-se a esta nova realitat i col·laborar per a minimitzar les molèsties.

La situació encara és especialment complicada en 28 municipis on la Generalitat Valenciana ha decidit mantindre el nivell d’emergència número 2. Esta distinció continua vigent a causa de la necessitat de continuar amb intervencions significatives en àrees afectades, com ara la neteja de fangs, la restitució d’infraestructures i la provisió de serveis bàsics.

Estos municipis són: Alaquàs, Albal, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Benetússer, Beniparrell, Buñol, Catarroja, Cheste, Chiva, Gestalgar, Godelleta, l’Alcúdia, Llocnou de la Corona, Llombai, Massanassa, Montroi, Paiporta, Picanya, Real, Riba-roja de Túria, Sedaví, Sot de Chera, Torrent, Utiel i Xirivella.

Arxivat a:

Destacats