L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València organitza el primer festival de divulgació i conservació marina, anomenat 'OceanFest', que es durà a terme del 22 al 28 de maig. Aquest esdeveniment reunirà professionals de l'àmbit artístic, investigador i científic amb l'objectiu de compartir experiències i coneixements sobre la relació amb l'ecosistema marí.
L'OceanFest té com a objectiu principal promoure la cultura marina i fomentar el turisme sostenible per a crear consciència en la ciutadania sobre la fragilitat i la necessitat de cuidar i preservar el medi marí. Eduardo Nogués, director general de l'aquari, destaca que el festival és un instrument per a fomentar la preservació del medi ambient marí i ofereix una experiència que no sols és entretinguda, sinó que també convida a reflexionar sobre la importància de protegir i conservar la biodiversitat de mars i oceans.
Tallers, activitats japoneses i concursos
L'OceanFest ofereix una àmplia gamma d'activitats relacionades amb les mars i oceans. Entre elles es troben exposicions de fotografia, xarrades, tallers, projeccions de cinema, música i animació. El festival s'alinea amb la iniciativa de la 'Dècada dels Oceans 2020-2030' de la Unesco i està emmarcat en l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 14, que s'enfoca en la vida submarina.
Durant la setmana de l'OceanFest, els visitants de l'Oceanogràfic podran participar en tallers i activitats gratuïtes, com el Haiku i el Gyotaku, tècniques tradicionals japoneses relacionades amb la naturalesa i la vida marina. També hi haurà activitats per a conscienciar sobre la conservació del medi ambient, com l'elaboració de peces amb plàstic reciclat i la personalització de bosses de roba.
A més, s'ha llançat un concurs de fotografia submarina en el marc de l'OceanFest, en el qual tant professionals com aficionats poden participar. El jurat seleccionarà els millors treballs, que rebran premis valorats en 7.000 euros en diverses categories.
Convidats i esdeveniments destacats
El festival començarà el 22 de maig amb un fòrum de debat sobre pesca sostenible, en el qual es discutirà el present i el futur del consum responsable. La mesa comptarà amb la participació de destacats experts en el camp, com el subdirector de Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, investigadores de l'ICM-CSIC de Barcelona, el responsable de Conservació de la Fundació Oceanogràfic, pescadors i experts en el tema.
Quant a la secció d'art de l'OceanFest, l'artista urbana valenciana Julieta XLF crearà un mural de 40 metres de llarg inspirat en animals marins emblemàtics. Aquest mural se situarà en la zona exterior de la passarel·la de lleons marins, permetent al públic presenciar el procés de creació en viu.
El reconegut fotògraf Javier Murcia presentarà una exposició de gran format amb impactants imatges submarines. L'exposició mostrarà la fauna i la flora de la Mar Mediterrània, així com la diversitat existent en les nostres mars sota el nom 'Una mar de colors'. A més, Javier Murcia oferirà una xarrada i un taller pràctic de fotografia submarina.
El cinema també tindrà el seu espai en el festival, amb un diàleg entre el reconegut novel·lista Juan Gómez-Jurado i el guionista Arturo González-Campos sobre la mítica pel·lícula 'Tiburón'. A més, el compositor Lucas Vidal realitzarà en directe un taller sobre la composició de bandes sonores inspirades en les mars i oceans.
L'OceanFest promet ser un esdeveniment emocionant que conjumina art, ciència i consciència ambiental, brindant una experiència única als amants de la mar i contribuint a la conservació dels oceans.