L'absentisme escolar es converteix en un problema inquietant a València. Els joves cada vegada abandonen abans els estudis o directament ni acudeixen als centres educatius. Per això, València treballa per a posar fre com més prompte millor a aquesta situació.
En aquest sentit, Maite Ibáñez, regidora d'Educació en l'Ajuntament de València, desenvolupa que els tècnics municipals de prevenció de l'absentisme han detectat un total de 445 casos de xiquets i adolescents que no assisteixen a classe amb regularitat. Així, en el mateix curs 2022 i 2023, 126 alumnes d'Educació Primària i 319 de l'ESO (Educació Secundària Obligatòria) no van acudir a les aules dels col·legis i instituts valencians amb normalitat - per causes no justificades.
Dades preocupants que esbossen el greu problema que té València actualment. D'aquesta forma, la regidora expressa que s'ha obert en el carrer Tirant el Blanch de València, en el districte de Quatre Carreres, una oficina municipal amb l'objectiu de treballar sobre la prevenció de la retirada de xiquets i adolescents en els carrers valencians.
Un recurs que pretén continuar treballant en la mateixa adreça que els 11 tècnics municipals des dels centres juvenils de Campanar, Russafa, Patraix (Àrea A), i en els centres juvenils d'Orriols , Campoamor i Grau-Port (Àrea B). Igualment, cal destacar que l'oficina que comentàvem anteriorment, situada en Quatre Carreres, serà la primera oficina en plena ciutat que treballe per a reduir l'absentisme.
Les xifres estan ací i no es poden amagar, però... realment quines són les causes perquè es produïsca aquest fenomen?
Aquests són alguns dels motius més comuns
La situació pandèmica en la qual predominaven les classes en línia, l'estructura familiar de cadascun dels joves, les necessitats econòmiques. Bé, aquestes són algunes causes, però no són les úniques.
Ibáñez ha explicat que l'origen de l'absentisme escolar és divers. En aquesta línia, comenta també que existeix com una "fòbia social" en la qual alguns alumnes decideixen no anar a classe com una de les conseqüències que ha deixat el coronavirus.
Els casos de bullying també apareixen confirmats. El cas de l'"escolarització sobrevinguda" és un altre dels factors que crida especialment l'atenció. Consisteix en aquells estudiants que s'han incorporat amb el curs començat i que per unes raons o altres no es terminen adaptant, per la qual cosa decideixen no acudir a les classes.
La Regidoria d'Educació presenta un programa per a combatre aquest assumpte
En aquesta línia, la Regidoria pretén reduir les taxes d'absentisme engegant un programa que reforce aquest àmbit.
L'objectiu versa sobre realitzar un seguiment i control de l'escolaritat de l'alumnat, que, això sí, prèviament, i amb el seguiment adequat del protocol d'actuació, ha sigut comunicat pel centre educatiu que té escolaritzat a l'alumnat absentista. Una mesura amb la qual es tractarà de tindre més controlades les "absències".
De la mateixa manera, es procurarà conscienciar a les famílies dels avantatges que suposa acudir a les classes amb la condició que així ho facen saber als seus fills.
Sens dubte, una proposta necessària, ja que les estadístiques de l'Enquesta de Població Activa del Ministeri d'Educació deixen una dada esgarrifosa. La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb la mitja d'abandó escolar més alta després de Balears, Múrcia i Catalunya.