Després de quasi tres mesos de vacances escolars, els centres educatius de la Comunitat Valenciana tornen a l'activitat normal amb l'inici del nou any acadèmic que es va inaugurar ahir dilluns 9 de setembre. Un nou curs que va començar "sense quasi incidències", segons va recalcar el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, durant una visita al CEIP Carles Salvador de la capita valenciana.
En total, han sigut 807.570 els alumnes d'Infantil, Primària, Educació Especial (EE), Batxiller i Formació Professional que han protagonitzat la 'tornada al col·le' este curs 2024-2025 juntament amb 82.180 docents. Una xifra que, tal com va anunciar el conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, s'ha incrementat respecte al curs passat en 533 professors més i es preveu superar el miler de noves incorporacions al llarg de l'any.
Precisament, l'arribada de més professionals als cossos docents està impulsada per l'augment d'alumnes: 2564 més respecte al curs anterior. Per etapes educatives, en segon cicle d'Infantil i en Primària baixen "lleugerament" les matriculacions a causa de la caiguda de la natalitat, en l'ESO i Batxiller estes dades es mantenen estables. Mentrestant, la Formació Professional i l'Educació Especial (EE) reporten 8200 i 400 alumnes més, respectivament.
De fet, l'augment d'alumnat registrat requerix, al seu torn, d'una millora de les infraestructures educatives —bé amb la renovació dels centres actuals o bé a través de la construcció de noves dotacions— perquè el sistema valencià d'educació siga capaç d'absorbir eixe increment d'estudiants. És per això que Educació ja compta amb una dotzena de nous centres (tots ells es troben repartits entre les províncies de València i Alacant) que obriran les seues portes este mes de setembre o al llarg d'aquest curs.
En el cas de València, en total, són cinc les noves dotacions que s'han projectat, de les quals tres ja han obert les seues portes. Es tracta de l'IES 1 de Canet d'en Berenguer (nova construcció pressupostada en 9,1 milions), IES Cabanyal de València (també de nova construcció i 3,2 milions d'inversió), i l'IES Camp de Túria (que s'ha resituat en un altre solar i la seua construcció ha ascendit als 10 milions d'euros). Per la seua banda, el CEIP Maestro Serrano / María Moliner de Mislata (8,3 milions d'euros) i el CEIP Les Foies de Gandia en el qual s'han invertit 4,2 milions estan seguixen en construcció i estaran disponibles al llarg d'este curs.
La província d'Alacant, per la seua banda, suma set nous centres dels quals tan sols dos ja han sigut inaugurats: el CEIP Cervantes d'Albatera al que s'han destinat 8,16 milions i el CEIP La Paz del barri il·licità de Torrellano, un col·legi de nova construcció amb 4,6 milions d'inversió. Els altres cinc finalitzaran els treballs de creació durant els pròxims mesos: l'IES Azorín a Petrer (un centre de nova construcció i 10 milions de pressupost), el centre Inmaculada Concepción de Torrevella que ha sigut construït en una altra ubicació; i el Nuestra Señora de las Nieves, situat a Hondón de Las Nieves els treballs de les quals, per 4,2 milions, van consistir a demolir l'edifici existent i construir un de nou en el mateix solar.
En la localitat del Pilar de la Horadada, la Conselleria ha edificat dos centres educatius, el nou IES 12 d'octubre, la construcció del qual va comptar amb un pressupost de 8 milions d'euros i el CEIP María Moliner que canvia de localització per a resituar-se en un nou solar gràcies a una inversió de 7,8 milions. Tots dos estaran disponibles durant el curs actual.
Obres en 336 centres en el marc de l'Edificant
Les inversions educatives també s'han materialitzat a través d'inversions en els centres per a millorar i actualitzar aqueixes infraestructures. Encara que l'actual executiva de la Conselleria d'Educació va anunciar la fi del Pla Edificant, que va ser impulsat per l'anterior govern de PSPV i Compromís amb Ximo Puig al capdavant, es tracta d'una estratègia de millora i construcció de nous centres escolars que encara se segueix executant.
I és que, en l'actualitat hi ha 336 actuacions en marxa en diferents col·legis i instituts de les tres províncies amb una inversió total de 476,4 milions d'euros. En concret, Castelló compta ara amb 49 actuacions en progrés i una inversió de 87,4 milions; 139 a València i 197,2 milions d'inversió; i a Alacant la despesa ascendeix fins als 191 milions d'euros en 148 centres.