"Els departaments d'espanyol de les Escoles Oficials d'Idiomes de la Comunitat Valenciana comuniquem el nostre més ferm desacord davant la supressió de grups en quasi totes les escoles del territori per al curs 2024-2025". Així comença el comunicat emés per nou EOI valencianes com a mostra de rebuig per la reducció de grups i places d'alumnat de cara al pròxim curs acadèmic 2024-2025 que s'iniciarà el mes d'octubre.
Es tracta d'un comunicat al que s'han adherit les seccions de llengua espanyola d'un total de nou escoles de les tres províncies valencianes: entre elles, estan l'EOI d'Alacant, Benidorm, Castelló, Dénia, Gandia, Llíria, Sagunt, Torrevella i València-Saïdia. En el text, les institucions acadèmiques apunten que s'han suprimit "54 grups", la qual cosa correspon a "1520" places menys i també denuncien que la supressió d'alumnes farà que "13 docents" perden el seu treball.
En concret, i segons les dades facilitades el passat mes de maig pels docents de diferents escoles de la Comunitat Valenciana, l'EOI de Castelló i la de Benidorm tindran quatre grups menys d'espanyol per a estrangers de cara al curs 24-25. També l'EOI de Benidorm perdrà quatre grups d'este idioma; mentre que a Gandia la supressió estava xifrada en cinc grups menys d'espanyol i en l'EOI de Torrevella es produïa una reducció de 17 grups.
En el cas de València-Saïdia, una de les escoles que més alumnat té de tota l'autonomia, el professorat de l'EOI calculava que les retallades afectarien a huit grups d'espanyol. En el costat contrari, l'EOI de Lliria, afegia a la seua oferta un nou grup d'aprenentatge d'esta llengua.
Educació advoca per "compensar l'ajust" en els centres de Formació de Persones Adultes
Des de la Conselleria d'Educació, asseguraven que tan sols el 8 % dels grups quedarien afectats pels ajustos, els quals des del departament que dirigix José Antonio Rovira van canviar el nom com a "reordenació" amb l'objectiu d'evitar vacants i ajustar al màxim l'oferta de les EOI amb la demanda d'este servei públic de formació en idiomes. "En total, hi ha 221 grups amb cinc o menys alumnes matriculats, per la qual cosa s'observa que cal ajustar l'oferta a la demanda i a les dades reals de matriculació", va explicar el director general de Centres Docents, Jorge Cabo en una reunió amb les organitzacions sindicals.
En el cas de l'espanyol per a estrangers, Educació va advocar per "compensar este ajust en les EOI incrementant l'oferta de places en la Formació de Persones Adultes (FPA), que oferixen ensenyaments més enfocats a la inclusió de col·lectius vulnerables", informaven a través d'una nota de premsa. Una solució que des de les EOI no veuen amb bons ulls, ja que, segons indiquen, els cursos d'espanyol en les FPA estan "impartits per docents no especialistes en l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera. A més, estos cursos no es poden certificar de cap manera".
Conseqüències per als estrangers que vulguen certificar el seu nivell d'espanyol
Precisament, les conseqüències del que estes nou entitats acadèmiques titllen de "retallades" afectarien, principalment, a aquells estrangers que residixen a la Comunitat Valenciana, ja que són el gruix de l'alumnat que assistix als cursos d'espanyol en les escoles d'idiomes. Segons resa el comunicat, este col·lectiu "necessita aprendre l'idioma i aconseguir un certificat i les conseqüències d'estes retallades poden ser devastadores a mitjà termini, ja que es produirà un aïllament social d'estes persones que tan sols busquen la integració".
"No volem que Conselleria excloga a la creixent població estrangera de la vida de la Comunitat Valenciana i, per tant, d'Espanya. Volem que l'administració facilite la integració d'ested persones. Estem perdent talent estranger que desitja integrar-se en la societat espanyola", afig el text.
En el cas de la certificació, les escoles signatàries advertixen de l'alt preu que s'ha d'abonar per a obtindre un certificat en espanyol fóra del sistema de les Escoles Oficials d'Idiomes on "els cursos inclouen la possibilitat de certificar el nivell d'idioma pel mateix preu de la matrícula que actualment és de 91,71 euros". De fet, tan sols hi ha un altre organisme, l'Institut Cervantes, que permet obtindre un diploma i el preu dels seus exàmens, sense assistir a cap curs, "oscil·la entre els 112 euros per al nivell A1 i els 234 per al nivell C2.
"Una rectificació ràpida i contundent"
És per això que des de les escoles signatàries se sol·licita "una rectificació ràpida i contundent", que el departament autonòmic d'Educació aprove la tornada a l'oferta educativa vigent l'últim curs 2023-2024 i que es garantisquen les classes d'espanyol en totes les EOI de la Comunitat Valenciana. Així mateix, demanen una reducció de ràtios aplicable als nivells inicials com els de A1 i A2 i que es "desdobleguen els nivells B1 i B2 per a una correcta adquisició de la llengua".
En eixa mateixa línia, demanden la recuperació dels nivells B2 i C1 en aquelles escoles on s'han eliminat de l'oferta i que en les institucions situades a València, Castelló i Alacant, les tres capitals de província, s'incloga el nivell C2. D'altra banda, les EOI signatàries també demanden que les places de professorat es mantinguen a causa del gran volum de sol·licituds, ja que, segons indiquen, s'han rebut "més de 6700 sol·licituds" per al pròxim curs i "s'han oferit 2450" places.