Societat

Nou de cada deu municipis valencians suspenen en transparència

Així ho indica l'Observatori de Governança, Transparència i RSC de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), que fa lliurament dels segells Infoparticipa 2020

1 minut

Façana de l'Ajuntament de València

Els municipis de la Comunitat Valenciana no passen les proves de transparència. Així es desprén de l'últim estudi realitzat per l'Observatori de Governança, Transparència i RSC de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), que atorga els segells Infoparticipa 2020 als ajuntaments i diputacions més transparents a la Comunitat Valenciana. L'acte de lliurament va tindre lloc el passat 21 d'octubre el Paranimf de la mateixa universitat.

Enguany ha sigut la tercera edició d'aquest estudi que avalua la transparència de les webs i Portals de Transparència municipals a partir de 52 indicadors. En total, s'han analitzat 542 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, així com les Diputacions de València i Alacant. No obstant això, tan sols set d'ells han aconseguit el 75% de compliment necessari per a aconseguir l'acreditació, d'acord amb la metodologia del Mapa Infoparticipa.

Onda, amb 51 indicadors, és l'ajuntament de la Comunitat que compta amb un major percentatge de compliment (98%), seguit per Castelló de la Plana, Elx, Gandia i València que, amb 50 indicadors, aconsegueixen un 96% de compliment. Dénia, amb 47 indicadors (90%), i Rafelbunyol, amb 45 indicadors i un 86% de compliment, completen la llista d'ajuntaments que han rebut el segell Infoparticipa 2020 en la CEU UCH. La ciutat d'Alacant obté un 75% de puntuació de transparència.

Per part seua, les localitats amb menor índex de transparència, segons aquest estudi, solen estar localitzades a l'interior, i no tenen molta població. Encara que, també existeixen excepcions en municipis costaners i turístics. Algunes de les ciutats més representatives per part de la província d'Alacant són Villena amb un 17%, Santa Pola amb un 19%, Altea amb un 30%, i La Vila Joiosa, Orihuela i Calp amb un 32% .A València, destaquen Paterna amb un 25%, Oliva amb un 26%, i Silla i Alcàsser amb un 30%. A Castelló , de les pitjors valorades estan Almenara amb un 11%, Xilxes amb un 21%, Orpesa del Marc amb un 23% i L'Alcora amb un 32%.

Dels restants ajuntaments de la Comunitat Valenciana, només 39 superen el 50% d'indicadors de transparència: 21 són municipis de València, 9 d'Alacant i 9 de Castelló. Altres 138 webs municipals compleixen entre el 25 i el 49% dels indicadors de transparència analitzats i 365 estan encara per davall del 25% de compliment; és a dir, el 92,8% dels Ajuntaments valencians suspenen en transparència. La majoria dels municipis de menys de deu mil habitants no compleixen amb el 50% dels indicadors analitzats, la qual cosa suposa més del 80% dels suspensos en transparència.

Com en la passada edició de l'estudi, l'Observatori de la CEU UCH ha analitzat també les pàgines web de les tres diputacions provincials: la Diputació de València compleix amb 46 indicadors (93,88%) i la d'Alacant amb 45 dels 52 indicadors (91,84%). Per part seua, la Diputació de Castelló amb 25 indicadors i un 51,02% de compliment no aconsegueix el nivell necessari per a aconseguir el Segell.

Davant aquestes dades, els investigadors de l'Observatori de Governança, Transparència i RSC de la CEU Universitat Cardenal Herrera afirmen que l'anàlisi no llança uns bons resultats i que la transparència “continua sent un assumpte pendent per a gran part dels ajuntaments. És necessari dotar de fons i mitjans als consistoris perquè desenvolupen eines que els permeten aconseguir els nivells de transparència i participació ciutadana necessaris per a garantir una informació veraç i contrastada en societats avançades com la nostra. També cal dotar de fons a la societat civil i als investigadors per a ajudar a avançar en una matèria tan sensible per a la convivència en democràcia”.

Les dades de cada municipi quant a transparència es poden consultar ací.