S'acosta la Pasqua i, per tant, arriba el moment de degustar els dolços típics en estes dates tan assenyalades com són les ja tradicionals llesques amb ou o les mones de Pasqua que tenen el seu temple a Alberic, un poble de la província de València. A més, en esta zona de la comarca de la Ribera Alta també és molt típic l'Arnadí, considerat un dels púdings més antics d'Espanya que està elaborat a base de carabassa o moniato i sucre.
Alberic: el poble de la Mona
Este poble de València és conegut com 'El Poble de la Mona'. De fet, té fins a una ruta per tots els forns tradicionals. Però, què fa especial a la mona d'Alberic? Per a començar, no és una mona com la que estem acostumats a veure amb forma d'animals i ou, sinó que es tracta d'una espècie de panou que, en la part de dalt, té un 'caramull' de merenga. Estes mones se solen menjar acompanyades de xocolate o de llonganissa de pasqua, si eres dels qui els agrada el contrast de dolç i salat.
Per descomptat, durant la Pasqua, molts forns de València preparen les també tradicionals mones de Pasqua amb ou dur o ou de xocolate. Però, on comprar les millors?

Les millors mones de Pasqua de València
A la ciutat de València són molts els forns i pastisseries que preparen estos deliciosos dolços. No obstant això, el Gremi de Forners i Pastissers de València organitza, cada any, el Concurs de Dolços de Pasqua. Encara es desconeixen els resultats d'enguany. No obstant això, en 2024, els que es van alçar amb este reconeixement van ser Hornos Ponce com a guanyador en la categoria 'Mona tradicional de Pasqua'; mentre que el Forn L'Artesana l'ha fet en la modalitat de panou.
Quant a la categoria de coca de panses i anous, el primer premi ha recaigut en el Forn Masanet de València; i el Forn Sant Antoni, en la localitat de Sant Antoni de Benaixeve, s'ha alçat tant amb el primer premi d'innovació amb el seu panou de te matcha i mandarina; com amb el premi a 'Mona artística'.

Els orígens de la mona de Pasqua
L'origen de la mona de Pasqua és una cosa incerta, ja que són moltes les teories que ho situen en l'època romana, quan els ciutadans ja cuinaven uns tortells amb ou, però també hi ha qui considera que el seu naixement es remunta als temps moriscos, quan els musulmans regalaven, als seus senyors, un dolç anomenat 'munna' o 'mouna', que significa 'provisió de boca'. Va ser a partir del segle XIX, quan les confiteries van començar a elaborar la mona, tal com hui dia coneixem en forma de figures i plenes d'adorns.
Siga com siga, la veritat és que les mones de Pasqua s'han convertit en un dels dolços imprescindibles durant estes dates tan assenyalades. Tant és així que és tota una tradició gastronòmica en diferents punts del país, com a Catalunya, Múrcia, Aragó o Balears, a més de la Comunitat Valenciana. Per descomptat, la recepta de la mona de Pasqua ha experimentat grans variacions, fins al punt de crear autèntica escultures d'art amb formes d'allò més creatives, com a personatges infantils o futbolistes.