Mollà destaca "el lideratge any rere any de la Comunitat Valenciana com a territori europeu amb més banderes blaves"

Les platges i ports esportius de la Comunitat Valenciana revaliden la primera posició amb 158 banderes i sumen 5 més que l'any passat

Guardar

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà
La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat el lideratge "any rere any de la Comunitat Valenciana com a territori europeu amb més banderes blaves", que enguany obté cinc més de les insígnies que concedeix l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor - Fundació per a l'Educació Ambiental (Adeac-FEE).

Mollà, al costat de l'alcaldessa d'Oriola, Carolina Gràcia, i la vicepresidenta d'Adeac, Virginia Yuste, ha fet lliurament dels 158 distintius que reconeixen la qualitat i els serveis de 139 platges i 19 ports esportius corresponents a 45 municipis al llarg del conjunt del territori.

"Aquest és un reconeixement referent a escala internacional de l'excel·lent qualitat de l'aigua i de l'atractiu dinamitzador que susciten les platges de la Comunitat Valenciana. Un esforç 365 dies a l'any per a arribar a la temporada de la recuperació en òptimes condicions i que implica el treball conjunt i coordinat dels municipis, del sector turístic i de la Generalitat", ha indicat la consellera.

L'elecció d'Oriola suposa una recompensa addicional, ja que és un dels municipis amb més banderes blaves -11, una per cadascuna de les seues platges-, de manera que el guardó oneja en els seus 16 quilòmetres de costa. El conjunt de la província d'Alacant amb 91 ensenyes (dues més que en 2021) també revalida la primera posició representant el 12,5% de les banderes a escala estatal i ampliant la seua distància respecte a altres territoris.

Mollà ha destacat que el 95% de les zones de bany marítimes van obtenir una qualitat excel·lent, d'acord amb els resultats de 2021, aconseguint totes elles àmpliament l'aprovat. En aquest sentit, s'ha referit a l'"exhaustiu" programa de vigilància, control i seguiment de la qualitat de l'aigua que setmanalment mostreja i analitza 260 punts marítims de 229 zones de bany.

"Ser líders en aquest símbol reconegut és representatiu del que volem ser i dels quals volem oferir: un litoral Mediterrani d'excel·lència mundial", ha assegurat la titular de Transició Ecològica.

Així mateix, s'ha referit a l'acompanyament de la Conselleria als municipis a través de les ajudes a obres de sanejament, amb tres convocatòries que sumen ja més de 6 milions d'euros.

Per part seua, la vicepresidenta d'Adeac ha subratllat la col·laboració en favor dels destins sostenibles, segurs i fiables a més d'indicar que enguany les banderes són de plàstic reciclat, mentre que l'alcaldessa d'Oriola ha valorat el paper de la bandera blava com a oportunitat real de promoció del municipi, que motiva una responsabilitat sobre la protecció dels entorns naturals.

Posidònia i cetacis

Mireia Molla ha posat en relleu que la bandera blava és un incentiu per a continuar avançant en els objectius mediambientals de conservació i protecció de l'ecosistema litoral: "Enguany hem observat també el medi marí, per a garantir les condicions del que passa dins de la mar i reduir les amenaces".

"El decret de conservació de les 30.000 hectàrees de posidònia i el Servei de Vigilància Marina ens diuen que és possible compatibilitzar l'activitat amb els principis de protecció ambiental", ha subratllat.

La conservació s'estén també a altres espècies marines com les que integren el corredor de cetacis del Mediterrani. La Conselleria d'Agricultura participarà a finals de mes a la cimera de Nacions Unides sobre els oceans per a demanar mesures que garantisquen la seguretat d'aquesta senda migratòria.

Destacats