Mobilitzacions en tota Espanya davant la pujada dels preus de l'energia. Una situació que s'està tornant insostenible per a molts comerços i famílies vulnerables que ha provocat que des de FACUA, juntament amb CCOO, UGT, les associacions d'autònoms Uatae i UPTA i la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV), hagen cridat a la mobilització, aquest dimecres, 23 de març, amb manifestacions i concentracions, per a reivindicar solucions davant "la desproporcionada pujada de preus de subministraments i d'altres béns i serveis".
Sota el lema 'Contenir els preus, protegir l'ocupació, frenar la deterioració de les nostres condicions de vida', a la Comunitat Valenciana, les mobilitzacions tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament de València a les 19.00 h; a la plaça Aules de Castelló a les 11.00 h; a la plaça Muntanyeta d'Alacant a les 12.00 h; i a la plaça Baix d'Elx a les 19.30 h.
"El mes de febrer passat, la inflació va aconseguir una nova xifra històrica situant-se en el 7,6%, el seu nivell més alt des de 1986 – resen en el manifest –. La tensió dels preus de l'electricitat, gas, els carburants i altres matèries primeres s'està traslladant al preu de la resta de béns i serveis que ja pugen de forma generalitzada". Així, reclamen actuar amb la màxima celeritat.
Cal recordar que malgrat que el conjunt de la societat està patint està pujada de preus, són les famílies més vulnerables les més afectades. A més, recorden que "mentre l'oligopoli de les empreses multinacionals energètiques trau profit en aquest escenari, centenars de milers de xicotetes i mitjanes empreses i d'autònoms, o els sectors productius d'alt consum energètic, s'estan veient perjudicats per aquest augment disparat dels preus".
D'aquesta manera exigeixen al Govern d'Espanya i a la Unió Europea que posen fi als beneficis abusius de les empreses elèctriques i d'hidrocarburs; que acceleren les inversions per a reduir la dependència energètica externa i fomenten l'ús del transport públic; que facen costat als sectors productius que més energia consumeixen; i que posen topall al preu màxim del Mwh.
En aquest punt, cal recordar que el Govern d'Espanya renunciava, ahir, a limitar el preu de l'energia, que es plantejava en 180 euros / megawatt hora. En principi, Espanya i Portugal tenien intenció de presentar aquesta proposta en el Consell Europeu d'aquest dijous i divendres. No obstant això, les crítiques dels seus socis de Govern (Podemos) que fixaven el topall a 75 euros, juntament amb les crítiques del sector elèctric, sembla que han frenat aquesta mesura.
Ximo Puig demanarà al Govern central mesures específiques
Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que el Consell traslladarà, hui, al Govern central la necessitat d'actuar contra l'increment dels preus de l'energia, així com d'establir ajudes als sectors productius valencians més afectats per la guerra a Ucraïna, entre els quals s'inclourà al de la pesca.
Així mateix, el cap del Consell ha precisat que s'està treballant en les mesures estructurals que afavoriran la implantació de les energies renovables amb l'objectiu d'aconseguir una sobirania energètica a la Comunitat Valenciana abans que acabe l'actual dècada.
Finalment, ha especificat que la Generalitat completarà les ajudes als sectors més afectats que s'adopten des de la Comissió Europea i el Govern d'Espanya, i ha apuntat al fet que s'elaborarà un pla d'eficiència energètica en l'Administració Pública per a estalviar en l'ús de l'electricitat.