La mirada jove en el podcàsting: tres casos d'èxit que fomenten l'ús del valencià en els seus oients

Cristian Hernández, María Devesa i Andrea Kruithof relaten la seua experiència com a creadors de pòdcast en valencià

Guardar

Participants a"Debat i perspectives del podcàsting en valencià"
Participants a"Debat i perspectives del podcàsting en valencià"

Encara que el concepte del pòdcast pot semblar una idea innovadora i recent, la veritat és que este format d'àudio compta ja amb una història de més de dues dècades. Així ho ha introduït Xavier Martínez, periodista i expert en podcàsting, qui ha sigut l'encarregat de moderar el segon debat de la trobada que AMIC ha celebrat a València: "Debat i perspectives del podcàsting en valencià".

Un debat en el qual ha participat tres creadors d'este format d'àudio—Cristian Hernández, María Devesa i Andrea Kruithof—, que compten amb una característica en comú: tots es fan en valencià. La tendència general és que el món del pòdcast té "poca continuïtat i poca professionalització", però el programa d'Andrea Kruithof, 'Greuges Pendents', ja porta tres temporades i la seua continuïtat està assegurada, tal com ha confirmat la seua creadora.

Per la seua banda, María Devesa, membre de l'equip de 'De Parkineo', un format que va nàixer en 2021 i que ja va iniciar la seua marxa en el món del pòdcast amb el valencià com a llengua vehicular. "Vam voler fer-ho en valencià perquè era la forma en la qual ens comunicàvem nosaltres com a grup d'amigues", ha descrit.

Precisament, esta és la mateixa raó que va portar a Cristian Hernández a començar a enregistrar 'El dolcet pal cafè'. "Encara que per la meua banda també hi havia una part d'activisme, va haver molta estratègia perquè fer-ho en valencià ens obria tot un ventall de possibilitats i podíem arribar a un públic que estava esperant escoltar un pòdcast en la seua llengua", ha assegurat.

El camí cap a la monetització d'allò que va sorgir com una afició

A pesar que els mateixos creadors confirmen que fer un pòdcast és un format més barat i assequible, les possibilitats de monetització estan sobre la taula. "Nosaltres hem col·laborat amb entitats com Escola Valenciana i Acció Cultural i Spotify ens va apadrinar en el seu programa de creixement. Ara ens subvencionem amb els directes i ho fem des de l'autogestió perquè no tenim cap campanya de micromecenatge oberta", descriu Hernández d''El dolcet pal cafè'.

Per la seua banda, 'Greuges Pendents' sí ha optat per iniciar una campanya de micromecenatge, encara que s'ha limitat a invertir en l'equip d'enregistrament i "provar coses noves", descriu Andrea Kruithof. Un mètode que, no obstant això, des d'este programa no es vol usar amb freqüència, ja que "necessita molta energia". "En el nostre cas, només ho usarem per a campanyes específiques perquè fer-ho de continu seria esgotador", afig.

En el cas de 'De parkineo', María Devesa revela que "van tocar moltes portes" per a buscar que una ràdio municipal poguera acollir-les en els seus estudis. "Va ser així a com acabem en Radio Godella que, encara que no ens paguen, si ens fan estalviar molts diners perquè ens oferixen un tècnic i un equip d'enregistrament professional", relata. En l'actualitat, el programa es finança fent directes en entitats públiques i privades i en esta última temporada han obtingut el patrocini de Cerveses Túria.

Les mancances i necessitats del pòdcast en valencià

Més creadors, professionalització i vertebrar els territoris que parlen en català. Eixa és la fórmula de Cristian Hernández per a millorar l'ecosistema del pòdcast en valencià. "Ara mateix ja estan tots els camins oberts, però calen persones molt més joves que vegen que el valencià és un camí viable per a crear contingut i fer que els pòdcast de València també s'escolten a Catalunya", ha apuntat Hernández.

Respecte a les temàtiques, la creadora de 'Greuges Pendents' ha indicat la necessitat de formats de "humor, notícies, informatius que només es poden abordar amb més temps i professionalització".

Per la seua banda, Devesa ha destacat que "el sector del pòdcast en valencià està molt poc professionalitzat i precaritzat", un obstacle que fa que no hi haja tants formats d'este tipus. "A mi m'agradaria que hi haguera vint pòddcasts com el meu perquè això significaria que el pòdcast en valencià té bona salut", ha finalitzat.

Destacats