Metrovalencia es torna més accessible gràcies al pioner sistema Navilens

FGV implanta un sistema de guiat inclusiu en totes les seues estacions, fent la xarxa de Metrovalencia més accessible per a persones amb discapacitat visual

Guardar

Una xica a l'interior d'un tren de Metrovalencia. Imatge: Xisco Navarro
Una xica a l'interior d'un tren de Metrovalencia. Imatge: Xisco Navarro

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha impulsat un innovador sistema de guiat i senyalització destinat a millorar l'accessibilitat de persones amb discapacitat visual en tota la seua xarxa de Metrovalencia i TRAM d'Alacant. Este ambiciós projecte, instal·lat en un total de 217 estacions i parades entre les ciutats de València i Alacant, ha culminat amb la incorporació d'uns 3.000 codis Navilens, oferint un servici més inclusiu i accessible per a tots els usuaris del transport públic.

Este nou sistema convertix a FGV en el primer operador de transport a Espanya a completar la implementació de la tecnologia Navilens en tota la seua xarxa. Al llarg de més d'un any de treball, s'han instal·lat codis d'alta visibilitat, quadres de colors sobre un fons negre i un marc blanc, que funcionen de manera similar als codis QR però amb avantatges significatius per a les persones amb dificultats de visió.

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, considera que esta iniciativa "representa una fita en la millora de l'accessibilitat en el transport públic, facilitant l'autonomia de les persones amb discapacitat visual i millorant l'experiència de tots els usuaris". Subratlla també que la implementació de Navilens "és un pas ferm cap a l'accessibilitat universal en les infraestructures de transport de la Comunitat Valenciana".

Tecnologia d'avantguarda al servici de la inclusió

El sistema Navilens, desenrotllat pel grup d'investigació MVRLab de la Universitat d'Alacant i l'empresa Neosistec Nous Sistemes Tecnològics, ha sigut dissenyat per a ser especialment útil per a persones cegues o amb discapacitat visual. Els codis Navilens, que es lligen a través de la càmera del mòbil, permeten als usuaris rebre informació d'ubicació i guiat en temps real sense necessitat de dependre de senyals físics o pantalles electròniques.

Les aplicacions mòbils gratuïtes Navilens i Navilens Go són la clau per a utilitzar este sistema. La primera està dissenyada específicament per a persones amb dificultats visuals, ja que proporciona un guiat precís dins de les estacions, ajudant a localitzar elements importants com a entrades, eixides, màquines expenedores de bitllets i andanes. A més, la tecnologia permet la detecció dels codis a distàncies significatives, fins a 12 metres, i en angles de visió de 160 graus, la qual cosa garantix que els usuaris puguen interactuar amb l'entorn de manera intuïtiva i sense necessitat de tindre un telèfon mòbil a les mans tot el temps.

Per part seua, Navilens Go, també disponible de manera gratuïta, oferix informació detallada sobre horaris de trens en temps real, accessibilitat en les estacions i incidències en la circulació. A més, la seua funció multilingüe facilita la interacció de turistes i persones que no parlen espanyol, contribuint a la internacionalització del servici. Segons Vicente Martínez Mus, "esta tecnologia no sols beneficia a persones amb discapacitat, sinó que és útil per a tots els usuaris en oferir un accés ràpid i eficaç a la informació del servici".

Una aposta per la digitalització i l'accessibilitat universal

El projecte Navilens no sols representa un avanç en termes d'accessibilitat, sinó que també està alineat amb els esforços d'FGV per a modernitzar i digitalitzar els seus servicis. La incorporació d'esta tecnologia és part de l'estratègia de la companyia per a transformar l'experiència de l'usuari i adaptar-se a les exigències de la mobilitat del segle XXI.

El conseller considera que "amb la posada en marxa d'este sistema, FGV avança cap a la digitalització dels seus sistemes d'informació, eliminant la dependència d'infraestructures físiques com els panells informatius i oferint un servici més flexible i adaptable a les necessitats dels usuaris". D'esta manera, Metrovalencia i TRAM d'Alacant es posicionen com a referents en la implementació de solucions tecnològiques inclusives en el transport públic.

El projecte ha comptat amb una inversió de 693.814 euros, finançada íntegrament per la Unió Europea a través dels Fons NextGeneration, que donen suport a iniciatives innovadores en l'àmbit de la sostenibilitat i la digitalització. Este finançament ha sigut fonamental per a poder dur a terme la instal·lació de Navilens en una xarxa tan extensa com la d'FGV, que diàriament connecta a milers de persones a la Comunitat Valenciana.

Un grup d'usuaris viatja a l'interior d'un tramvia de Metrovalencia
Un grup d'usuaris viatja a l'interior d'un tramvia de Metrovalencia

Una ferramenta inclusiva amb potencial internacional

El sistema Navilens, a més de ser present en la xarxa d'FGV, ja ha sigut adoptat per altres operadors de transport tant a Espanya com a l'estranger, consolidant-se com una ferramenta de referència per a l'accessibilitat en entorns de mobilitat. La tecnologia ha demostrat la seua eficàcia en ciutats com Barcelona i Nova York, on ha millorat significativament l'experiència dels usuaris amb discapacitat visual.

Neosistec, l'empresa encarregada de la implementació d'esta tecnologia en FGV, va destacar el potencial expansiu de Navilens en l'àmbit del transport públic i altres infraestructures. En paraules dels representants de la companyia, "l'objectiu és continuar millorant la mobilitat per a tots, assegurant que ningú es quede #arrere en l'accés als servicis essencials com el transport".

Un futur més accessible per a totes i tots

Amb la culminació d'este projecte, FGV no sols fa un pas important cap a l'accessibilitat universal, sinó que també establix un precedent per a altres xarxes de transport a Espanya i el món. L'ús de tecnologies com Navilens, que combinen innovació i accessibilitat, reforça el compromís de la Generalitat Valenciana amb la millora contínua dels seus servicis públics.

La instal·lació d'este sistema marca l'inici d'una nova era en el transport públic valencià, on l'accessibilitat, la digitalització i la inclusió són els pilars fonamentals per a garantir que totes les persones, independentment de les seues capacitats, puguen moure's de manera autònoma i segura per la xarxa de transport de la regió.

Arxivat a:

Destacats