L'onada de calor tan extensa que estem vivint al Mediterrani, ha alarmat a meteoròlegs i experts que prediuen que podria provocar, si es donen les condicions necessàries, una tardor amb fortes tempestes que podrien causar severes destrosses. A més dels morts causats per les altes temperatures, la superfície cremada en el que portem de 2022 duplica la mitjana de l'última dècada.
Mentrestant, en la mar, en el qual sembla que tot funciona correctament malgrat les altes temperatures en superfície, està començant a "bullir". La temperatura de la superfície del Mediterrani augmenta un 20% més ràpid que la resta del planeta, superant els 25 graus en algunes zones concretes. Actualment, a causa de les altes temperatures registrades, la mar Mediterrània està cinc graus més calent del que seria habitual per a aquestes dates.
A causa d'aquest ràpid calfament, la massa d'aigua que banya les nostres costes no està complint amb la seua funció reguladora de les temperatures de les superfícies més pròximes a ella. I això podria portar conseqüències perilloses tant a curt com a mitjà termini.
A curt termini són les altes temperatures, a causa de la ja comentada falta de regulació de les temperatures. A mitjà termini, de cara a la tardor, pot provocar majors episodis de gota freda, més extrems i més usuals, que provocaran grans destrosses en diversos punts de la Comunitat Valenciana.
Gotes fredes més violentes
La gota freda o Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) és un fenomen meteorològic que apareix quan un corrent d'aire polar sec i molt fred xoca amb l'aire càlid i humit del Mediterrani, generant forts i nocives tempestes, sobretot en les costes.
Aquest fenomen resulta cada vegada més freqüent, i l'augment de la temperatura del Mediterrani en les últimes dècades té una clara incidència en la freqüència i agressivitat de les gotes fredes. Samira Khodayar, líder del grup de Meteorologia i investigadora distingida d'excel·lència en el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), adverteix que si no fem res per a parar-los "aquests fenòmens es tornaran molt més agressius i habituals en les nostres costes".
Els diferents estudis realitzats pel CEAM o pel Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides reflecteixen que les gotes fredes no són causades de manera directa pel calfament global, ja que sempre s'han donat quan s'han donat els diferents factors per a això. Tanmateix, si adverteixen que el canvi climàtic "fa que aquests episodis siguen més freqüents i, per tant, amb major capacitat per a destruir, si no es fa res per a detenir-ho".
Perill al Mediterrani
A més d'aquestes conseqüències, les altes temperatures que registra el Mediterrani, estan tropicalitzant l'hàbitat de moltes espècies marines. I és que, a 700 metres de profunditat, la falta d'aliments de la fauna marina pot extingir les espècies autòctones en favor d'altres invasores i fins i tot més perilloses.
Aquestes temperatures, que s'igualen als 28° que viu, per exemple, la mar del Carib, han provocat que els boscos endèmics de posidònia, una espècie molt important per a regenerar l'oxigen de les mars, s'haja reduït dràsticament.
L'estudi realitzat pel Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) en 2021 sobre les conseqüències del canvi climàtic adverteix que perdre aquestes espècies de manera completa, així com de corals, mol·luscos o crustacis autòctons, suposaran un impacte dramàtic en tot l'ecosistema marí, ja que proveeixen hàbitats vitals per a moltes espècies i contribueixen de manera significativa a fixar carboni per al clima.