Societat

Una massiva manifestació denuncia que la violència masclista "campa a plaer" pel 25N

El moviment feminista de València denuncia que "continuem tenint jutges misògins, masclistes i que no ens creuen, i que es negue és un signe més de la resistència del patriarcat"

Juan Antonio Cloquell, Europa Press

1 minut

Manifestació del 25N a València. Imatge de Rober Solsona

València ha eixit al carrer amb motiu del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, en una manifestació que ha demanat "conservar la vida" i conscienciar "alt i fort" perquè "tots els estaments" senten que les dones estan "unides i guerreres" en la lluita per a acabar amb totes les violències masclistes, que "campen a pler".

Milers de persones han marxat després del lema 'Dones, vives i unides contra el masclisme' ('Dones, vives i unides contra el masclisme'), en un moviment que ha comptat amb dones amb discapacitat i tres columnes de dones que han portat un cartell simbòlic en record de les dones assassinades per la violència masclista a Espanya.

La protesta, que s'ha iniciat al voltant de les 19.30 hores en la Porta de la Mar, ha comptat amb els blocs mixtos i s'han sumat també representants polítics i públics, entre ells el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, els consellers Arcadi España i Raquel Tamarit, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, la secretària general de Més-Compromís, Àgueda Micó, el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz, la síndica d'Unides Podem en Les Corts Valencianes, Pilar Lima, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i regidors i regidores de l'Ajuntament, entre altres.

Entre banderes violetes i a la marxa de batucades, han ensenyat altres missatges com 'No hi ha barreres ni forrellat que pugues imposar a la llibertat de la meua ment', 'Un maltractador no és un bon pare', 'No vull ser valenta, vull ser lliure', 'Soc abolicionista', 'La revolució serà feminista o no serà' o 'Patriarcat ja n'hi ha prou'.

A més, han corejat lemes com a 'Dona, vida, llibertat', 'Masclisme també és terrorisme', 'Amb roba, sense roba, el meu cos no es toca', 'De nord a sud, d'est a oest, la lluita segueix coste el que coste', 'El meu cos, la meua vagina, ni es compra ni es lloga', 'El meu cos és la meua casa i a la meua casa mane jo', 'No estem totes, falten les assassinades', 'Ni submises ni feixistes, dones combatives', 'Qui estima no mata ni humilia ni maltracta' o 'Sola, borratxa, vull arribar a casa'.

"CONSERVAR LA VIDA"

Una de les responsables de la Coordinadora Feminista, Càndida Barroso, ha reivindicat que aquest 25N les dones ixen al carrer per a "conservar la vida" i denunciar que la violència sexual "campa a pler". "Les 69 dones assassinades enguany és una realitat brutal que no podem suportar", ha recalcat, al mateix temps que ha subratllat que "no són xifres, són les nostres germanes, filles, mares o companyes de treball". "El que no ens assassinen és la prioritat, però és cert que hi ha moltes opressions que ens traspassen", ha alertat.

En aquest punt, ha censurat els comportaments que "cosifiquen" a la dona i ha incidit en el fet que "no són bromes, sinó una manera de pensar". També ha carregat contra la "mercantilització i contra aquells que veuen a les dones com a mers objectes", situació que ha atribuït, entre altres causes, a un "problema d'insuficiència de recursos".

D'altra banda, Barroso ha subratllat que hui dia, "per molt que no els agrade a ses senyories, continuem tenint jutges misògins, masclistes i que no ens creen". "Que ho neguen és un signe més de la resistència del patriarcat", ha considerat.

També ha reivindicat la necessitat de comptar amb els recursos suficients per a fer front a la violència masclista, així com a impulsar polítiques públiques que "protegisquen les dones com toca". "Continuem entropessant-nos amb aqueixos obstacles, com la misogínia estructural", ha apuntat.

Davant aquesta situació, ha subratllat la importància de conscienciar als homes, ja que, "si no hi ha un avanç important i un rebuig a les pràctiques masclistes" per part seua, "no avançarem". "Nosaltres ens empoderarem, però ells es quedaran en la caverna, i això no ho volem, volem que lluiten per la igualtat, per un món just i perquè tots puguem viure complint els drets humans", ha manifestat.

Finalment, ha condemnat els insults que ha rebut en els últims dies la ministra d'Igualtat, Irene Montero, encara que ha assegurat que no és una qüestió "d'ara", sinó que "totes" les representants que han ostentat aquest càrrec "han rebut aquest tracte", encara que ha assenyalat que "el que està patint Montero es passa de la ratlla". "El patriarcat masclista no el pot suportar", ha expressat.

"Quan som majors perquè som velles, quan som joves perquè som superbes. Què hem fet per a meréixer això? Això és classisme i misogínia, no ajuda res i més persones de bona fe haurien de repudiar aqueixos comportaments", ha manifestat, als quals ha emplaçat a "posar-los nom".

Per tot això, ha destacat que aquest 25N consisteix a "traure a la llum totes aqueixes coses per a conscienciar i cridar forta i alt i que ens senten tots els estaments que quan ens veuen tan unides i guerreres no els agrada, així que li ho facen mirar".

"EL 25N ÉS CADA DIA"

Una altra component de la Coordinadora Feminista, Ángela Escribano, ha subratllat que la importància de la convocatòria "no és el número de gent que acudisca", sinó que se sàpia que el 25N "no és només hui, és cada dia", i que la gent "siga conscient que la violència de gènere no sols es limita als assassinats, sinó que també es fica en les nostres vides i en la nostra pell quasi sense adonar-nos-en".

Per això, ha remarcat la importància de prendre consciència que "no hi ha res aconseguit" i, sobre aquest tema, ha alertat que en les institucions hi ha hui dia "un altaveu de l'extrema dreta que permet que s'escolten coses que pensava una certa gent que era ací i que ni s'atrevien a dir, però que ara sí". "La dreta és a prop i l'extrema dreta és un perill per a totes les dones, també per a les d'extrema dreta", ha advertit, per la qual cosa ha incidit a "ser conscients que en les institucions estarà la gent que nosaltres decidim".

Paral·lelament, ha destacat que actualment "s'estan implementant polítiques pròximes al que el moviment feminista demana", encara que ha reivindicat "un canvi de mentalitat", ja que, al seu judici, per exemple, "el BOE no canvia la mentalitat de la joventut, del que se sent en un partit de futbol o en un col·legi major".

Per aquest motiu, ha apostat per l'educació i la formació "des d'edats molt primerenques" per a, entre altres objectius, "acabar amb la pornografia i els ventres de lloguer, abolir la prostitució o que l'extrema dreta isca ràpidament de les nostres institucions".

"NO POSEN ELS MITJANS NECESSARIS"

Les feministes han recorregut els carrers de Colón, Xàtiva i Marqués de Sotelo fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament, on ha culminat la manifestació amb la lectura d'un manifest i amb una 'performance' que ha finalitzat amb la lectura dels noms de cadascuna de les dones assassinades enguany i el dels dos xiquets assassinats pels seus pares.

En el text, han denunciat que les institucions "són responsables de la violència masclista perquè no posen els mitjans necessaris i efectius per a prevenir-la, combatre-la i erradicar-la" i han recalcat que la violència de gènere contra les dones és "la violació de drets humans més generalitzada en el planeta, conseqüència de la brutal desigualtat estructural generada pel sistema patriarcal i capitalista", al mateix temps que han censurat que el sistema judicial "continua sent misogin i reaccionari, perquè penalitza i criminalitza a les dones".